Του Γ. Λακόπουλου
Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι: «Οι βλαβερές συνέπειες του κορονοϊου στην ενημέρωση για τα εθνικά θέματα». Με άλλα λόγια η εξαγορά πολλών ΜΜΕ, μέσω της καμπάνιας για τον ιό, εξασφαλίζει τη σιωπή τους για τις κυβερνητικές ατυχίες και στον διεθνή χώρο.
Ειδικά στο ευρωπαϊκό περίοδο οι συνέπειες από την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής – και η διπλή αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της- εξαφανίσθηκαν από τον εγχώριο ενημερωτικό ουρανό.
Πρόκειται όμως για πολύ σοβαρή εξέλιξη που αναγκάζει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει εκ νέου τα σχέδια του και φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο των προώρων εκλογών.
Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι δεν έχει άλλο τρόπο να διαχειριστεί το πακέτο των προβλημάτων που «πνίγει την κυβέρνηση», καθώς στη γενική αποδοκιμασία των μεθόδων της και την εσωκομματική αναταραχή λόγω Σαμαρά, προστίθεται και η διάψευση των προσδοκιών του εκτός συνόρων.
Η αδυναμία των κρατών μελών της Ένωσης να συμφωνήσουν -με τηλεδιάσκεψη- στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν ύψους 750 δισ. ευρώ, αναμένεται να επαναληφθεί και στη Σύνοδο του Ιουλίου με τους εταίρους γύρω από το τραπέζι μετά από καιρό.
Αυτή η εξέλιξή ανατινάζει τον σχεδιασμό Μητσοτάκη που βασίσθηκε στην αναμονή των 32 δισ. της κοινοτικής συμβολής στην ανάκαμψη- γιατί την οποία έσπευσε να συστήσει και την περίεργη «επιτροπή Πισσαρίδη». Ακόμη δεν τον είδαμε…
Οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις χώρες του Βορρά -που προωθούν μικρότερα ποσά, αποκλειστικά με δανεισμό και άτυπα μνημόνια – και των Νοτίων, με τους οποίους ευλόγως συντάχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μετακινούν στα μέσα του 2021 την ροή των κονδυλίων.
Για την κυβέρνηση είναι «ζήσε Μαύρε μου». Ιδίως αν αλλάξουν όχι το ύψος των κονδυλίων προς τα κάτω, αλλά και τον τρόπο κατανομής τους, τον χαρακτήρα τους και τις ς προϋποθέσεις.
Αυτό ανατινάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και φέρνει τον Πρωθυπουργό μπροστά σε συνδυαζόμενα αδιέξοδα για την αντιμετώπιση των οποίων μπαίνει στο τραπέζι το χαρτί των πρόωρων εκλογών -με ή χωρίς προγενέστερο ανασχηματισμό.
Στην ίδια κατεύθυνση ωθούν την κυβέρνηση και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά- όπου η κατάσταση γίνεται εκρηκτική με την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.
Μετά την προβληθείσα ως επιτυχία συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ,- αλλά και την αποτυχία στην προσέγγιση της Αιγύπτου και την μάλλον αδιάφορη επίσκεψη στο Ισραήλ -ο πρωθυπουργός δοκίμασε μια αναπάντεχη, για τη κυβέρνησή, απογοήτευση στη σύνοδο Κορυφής. Αντί για συμπαράσταση έναντι της Άγκυρας -με πράξεις όχι με λόγια όπως ζητάει η ελληνική πλευρά- συνάντησε σιωπή ή αδιαφορία.
Αυτό δυσχεραίνει τις ελληνικές κινήσεις εν όψει των διεργασιών ελληνοτουρκικού διαλόγου- επί των θεμάτων που έχει ορίσει η Ελλάδα για συζήτηση με τους γείτονες -με την προοπτική της Χάγης.
Για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί έσπευσε να θέσει το θέμα της Τουρκίας -ως παρένθεση σε μια συζήτηση με άλλο αντικείμενο- και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για τον ίδιο πρωτίστως: κανείς από τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν τον κάλυψε- πλην του Νίκου Αναστασιάδη.
Με την ακαταλληλότητα της στιγμής υπό αίρεση, ο Πρωθυπουργός μίλησε στους εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα.
Τόνισε με έμφαση το παράδοξο «να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου».
Ο ίδιος πρότεινε να συζητηθεί το θέμα στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.
Για «σωστή τοποθέτηση σε λάθος φόρουμ» μιλούν διπλωματικοί κύκλοι. Ότι οι συνομιλητές του απέφυγαν να τοποθετηθούν έστω και τυπικά, πάγωσε την ελληνική αντιπροσωπεία και θεωρείται κακός οιωνός για το μέλλον.
Συμπέρασμα: τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν είναι καλά και δεν αναμένεται να γίνουν καλύτερα τον επόμενο μήνα.
Κατά τους πολιτικούς παρατηρητές η προσδοκία του Πρωθυπουργού ότι θα πάει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με «πακέτο ανάκαμψης», ενώ θα έχει κερδίσει πόντους στη διεθνή σκηνή έναντι της Τουρκίας, ματαιώνεται.
Αν έχει άλλη διέξοδο από τις πρόωρες εκλογές- για να προλάβει την επιδείνωση των πραγμάτων για την κυβέρνηση του- θα φανεί μετά τις 7 Ιουλίου. Όταν με τη συμπλήρωση ενός έτους από τις εκλογές θα μπορεί να ζητήσει διάλυση της Βουλής, χωρίς να παραδώσει τη διεξαγωγή των εκλογών σε υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Πηγή: anoixtoparathyro.gr