Η νέα έξαρση εστιών της πανδημίας σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και σε επισκέπτες, προβληματίζει εκτός από το υγειονομικό επίπεδο και την εξέλιξη του τουρισμού. Παράλληλα, η επιλεκτική ανάδειξη από τα MME εικόνων “συνωστισμού” από παραλιακά μπαρ, μάλλον δείχνει νέα συντονισμένη επιχείρηση μετακύλισης των πολιτικών ευθυνών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, η υπόθεση της τουριστικής καμπάνιας βαδίζει από το κακό στο χειρότερο και προκαλεί πολιτική φθορά για την κυβέρνηση.
Το φιάσκο του “state of mind”
Το φιάσκο με το αμφιλεγόμενο σποτ και την καμπάνια με το μότο “Greek Summer, State of Mind” φαίνεται ότι προκαλεί αναταράξεις. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αλλά και με δημόσιες αναρτήσεις, όπως αυτή του Βαγγέλη Αντώναρου, το “μότο” της καμπάνιας που αντέγραψε -ή συνέπεσε σύμφωνα με την εκδοχή κυβερνητικών παραγόντων- το αντίστοιχο της καμπάνιας αντηλιακών της Lancaster, ίσως εγείρει και ζητήματα αξιώσεων από τη γαλλική εταιρία.
Το Μαξίμου φέρεται να ζητά εξηγήσεις για το φιάσκο ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα να αποσυρθεί όλη τη καμπάνια μετά το θόρυβο που προκλήθηκε και τη σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση. Άπό την πλευρά του ο κειμενογράφος της καμπάνιας Θανάσης Παπαθανασίου, με ανάρτησή του επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα και σημειώνει ότι η φράση state of mind δεν αντιγράφηκε αλλά υπάρχει χρόνια στη λογοτεχνία και χρησιμοποιήθηκε για να δείξει το ανώτατο επίπεδο του ελληνικού τουρισμού, κάτι που δεν αντιλαμβάνονται οι “διαφημιστές του διαδικτύου”, όπως σχολιάζει.
Ήτανε στραβό το κλήμα…
Η καμπάνια που πολυδιαφημίστηκε από την κυβέρνηση κατέληξε τελικά σε βατερλώ, με διαδοχικές προβληματικές κινήσεις.
Αρχικά η προκλητική ανάθεση ύψους 32 εκατ. ευρώ στην εταιρία Marketing Greece, για τη διαχείριση της προβολής του ελληνικού τουρισμού, κατά παράκαμψη του αρμόδιου που είναι ο ΕΟΤ, με αποτέλεσμα να απειληθούν παραιτήσεις στο Δ.Σ. και η Πρόεδρος Άντζελα Γκερέκου να εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά της απουσιάζοντας από την εκδήλωση παρουσίασης. Μάλιστα, δεν έχει μείνει ασχολίαστο ότι τη συγκεκριμένη εταιρία διευθύνει η Ιωάννα Δρέττα, πρώην διευθύντρια της Όλγας Κεφαλογιάννη, όταν ήταν Υπουργός Τουρισμού.
Στη συνέχεια η παρουσίαση που έγινε στην Αίγλη του Ζαππείου, υπό απόλυτη προχειρότητα και με τα λογότυπα της ταινίας Men In Black, να κυριαρχούν στη δημοσιογραφική κάλυψη λόγω αμέλειας των διοργανωτών να αφαιρέσουν το ντεκόρ του θερινού σινεμά. Το τηλεοπτικό σποτ της καμπάνιας, σχολιάστηκε ως πολύ φτηνή παραγωγή, παρά το τερατώδες budget των 32 εκατ. ευρώ που διαχειρίζεται η Marketing Greece.
Ακολούθησαν οι “γκάφες” του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με τη διαχείριση της πανδημίας και οι αντικρουόμενες δηλώσεις του για τα υγεινομικά πρωτόκολλα σε σχέση με τους επισκέπτες, με ή χωρίς τεστ στο αεροδρόμιο “εξόδου”, το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε η ανακοίνωση για τις “ασφαλείς χώρες” προορισμού, οι εσωτερικές κόντρες εξαιτίας της λίστας επικινδυνότητας των νησιών, που τη μια μέρα ανακοινώθηκε, την επόμενη διαψεύστηκε ενώ ο Υφυπουργός κατηγορούσε ως επικίνδυνο τον … Υπουργό Τουρισμού.
Προβληματική χρονιά, καταστροφική διαχείριση
H μικρή τουριστική σεζόν ξεκινά και οι ξένοι επισκέπτες αναφέρονται σε πολύ τριτοκοσμικές συνθήκες και αποκαρδιωτική υποδοχή από τους -άφαντους- αρμόδιους, διασύροντας τη χώρα στο εξωτερικό.
Σε μια περίοδο καταστροφική λόγω πανδημίας, που ο τουρισμός πρέπει να περισώσει ό,τι μπορεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε το ένα λάθος μετά το λάθος επιδεικνύοντας μεγάλη σπατάλη, αποτυχημένο σχεδιασμό και καταστροφική διαχείριση. Και μια προβληματική καμπάνια, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακομη και σε απόσυρση μένοντας τελικά απλώς state of mind…