Ανάλυση Παναγόπουλου: Η κυριαρχία Μητσοτάκη και η κρίσιμη πορεία της Οικονομίας

Ποιοι είναι οι τέσσερις άξονες ευρημάτων που ξεχωρίζουν από την πρώτη δημοσκόπηση της σειράς «OPEN – Ερευνα»

Η πρώτη δημοσκόπηση της σειράς «OPEN – ΕΡΕΥΝΑ», αποτελεί την αφετηρία της καταγραφής των τάσεων της κοινωνίας σε σημαντικούς δείκτες, που θα παρακολουθούμε κάθε μήνα και ταυτοχρόνως αποτυπώνει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Τέσσερις είναι οι άξονες ευρημάτων που ξεχωρίζουν:

  1. Η ανησυχία για το μέλλον. Οι ερωτήσεις που επέλεξαν οι ίδιοι οι πολίτες  αποτυπώνουν φόβους σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού (αφίξεις τουριστών – πρόταξη της οικονομίας έναντι της υγείας). Οι δείκτες αισιοδοξίας και προσωπικής κατάστασης είναι σαφώς επηρεασμένοι από τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Οι απαισιόδοξοι για το μέλλον ξεπερνούν ελαφρώς τους αισιόδοξους (47% έναντι 45%), ως κυρίαρχο πρόβλημα δηλώνεται με τεράστια διαφορά η ανεργία (49%), οι περισσότεροι εκτιμούν ότι τα πράγματα είναι ίδια (44%) ή χειρότερα (37%) απ’ ότι πριν ένα χρόνο, το 70% ζητά πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
  2. Η θετική (για τα δεδομένα του συγκεκριμένου δείκτη), συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης. Με μέσο όρο βαθμολόγησης 6 στα 10 και το 58% να την βαθμολογεί με 6 και πάνω, η κυβέρνηση παίρνει υψηλό βαθμό από τους ψηφοφόρους της ΝΔ (8) και καλό από εκείνους του Κινήματος Αλλαγής (6,6).
  3. Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συγκεντρώνει εντυπωσιακά ποσοστά εμπιστοσύνης (48%), έναντι του Αλέξη Τσίπρα (23%).
  4. Η σταθερότητα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Παρά το γεγονός ότι η αξία της καταγραφής αυτής είναι σχετική όταν απέχουμε πολύ από εκλογές,  είναι πολύ σημαντικό το ότι έπειτα από έντεκα μήνες διακυβέρνησης, τα ποσοστά της ΝΔ είναι υψηλότερα από εκείνα των εκλογών του Ιουλίου του 2019 (παρά την ύπαρξη 12,5% αναποφάσιστων). Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει (αν και ελαφρώς ενισχυμένη) η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια τα ποσοστά του να είναι πολύ μικρότερα από εκείνα των εκλογών του 2019. Σταθερή εμφανίζεται η τάση για το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, ενώ αυξημένα ποσοστά αποτυπώθηκαν για ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, που όμως εξακολουθούν να κινούνται κάτω από τα επίπεδα των προηγούμενων εκλογών.

Από τα ευρήματα της έρευνας είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στην οικονομία και – φυσικά – η αντίληψη χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών αποφάσεων στο θέμα αυτό, αποτελούν καθοριστική παράμετρο που θα κρίνει την εξέλιξη των τάσεων. Εξέλιξη που η «OPEN ΕΡΕΥΝΑ» θα παρακολουθεί κάθε μήνα, με τη συμμετοχή και των πολιτών στη διαμόρφωση των ερωτημάτων της, αποτελώντας χρήσιμο εργαλείο ανάλυσης της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.