Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τονίζοντας πως πρέπει να στηριχθούν άμεσα οι ΜμΕ. Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές και Τουρκία.
«Θετική εξέλιξη για όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, «παρ’ότι δεν έχει το μέγεθος που θέλαμε, εμπεριέχει κάποια ποιοτικά στοιχεία που είναι στο πλαίσιο διεκδικήσεων του Νότου έναντι του Βορρά», σε συνέντευξή του στον Τ/Σ Alpha.
«Υπάρχει κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους και κατανομή πόρων ανάλογα με τις ανάγκες», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι «οι σκληροί της ευρωζώνης συνειδητοποίησαν πως εάν καταρρεύσει η Ιταλία, υπάρχει κίνδυνος διαίρεσης της ευρωζώνης». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε, επίσης, πως πρέπει να δούμε αν υπάρξουν αιρεσιμότητες (μνημόνια) αλλά και το χρονικό βάθος των μέτρων.
Για τα κυβερνητικά μέτρα
Αναφερόμενος εξάλλου στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα της πανδημίας αλλά και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «υπάρχει πλήρης σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην ποιότητα και χρονικότητα των μέτρων. Η λογική μας είναι η πάση θυσία στήριξη της επιχειρηματικότητας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Αυτό είναι το κρίσιμο. Η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολή της εργασίας με λιγότερα χρήματα απ’ όσα έπρεπε να δώσει. Η κρίση απειλεί να μας οδηγήσει σε μια βαθιά ύφεση. Και η ύφεση δεν είναι απλά ένας αριθμός, είναι αυτό το δράμα που ζήσαμε το 2012, το 2013. Είναι κρίμα να βγαίνουμε από μια κρίση και να κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτά που κερδίσαμε με τόσο κόπο».
Όπως είπε, «η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δάνειο, όχι επιχορήγηση. Και τα ποσά που δίνονται δεν επαρκούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Εμείς λέμε πως πρέπει να υπάρχει κεφάλαιο κίνησης προς αυτές τις επιχειρήσεις, και λέμε να είναι με τη μορφή επιδότησης, 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Λέμε ότι πρέπει να υπάρξει πλαίσιο εγγυήσεων κρατικών για δανειοδοτήσεις που να μπορούν να έχουν πρόσβαση οι ΜμΕ. Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν τη δυνατότητα να περάσουν απ έξω από τις τράπεζες. Εμείς λέμε να αξιοποιηθεί η αναπτυξιακή Τράπεζα που εμείς δημιουργήσαμε. Εμείς λέμε να γίνει ένα σχέδιο “Ηρακλής”, όχι για τις τράπεζες αλλά για τις επιχειρήσεις».
Επίσης, το να λέει η κυβέρνηση ότι είναι «γεναιοδωρία η μείωση -προσωρινή- του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ πέρυσι η ΝΔ κατέθετε τροπολογία για μόνιμη μείωσή του, είναι ντροπιαστικό, το λένε και οι καταστηματάρχες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «αντιπαράθεση δημιουργικής λογιστικής» σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα μας πουν στο τέλος ότι τα δισεκατομμύρια είναι στραγάλια. Μας λένε ότι είναι πολλά τα 13 δισεκατομμύρια μέτρα που εμείς προτείνουμε, όταν αυτοί λένε πώς θα δώσουν 24 δισεκατομμύρια. Μήπως είναι fake αυτά τα δισ.;».
«Είχαμε δεχτεί επίθεση για το δημοσιονομικό μαξιλάρι. Όμως ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί το δημοσιονομικό μαξιλάρι. Τα διαθέσιμα στο ταμείο είναι 25 δισ. ευρώ. Εμείς δίνουμε τα 13, άρα δεν τα δίνουμε όλα», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ύφεση
«Εμείς λέμε ότι εάν δεν υπάρξει εμπροσθοβαρής στήριξη, η ύφεση θα φέρει ύφεση, λουκέτα, μείωση της ζήτησης. Έρχεται ένας φαύλος κύκλος, το ζήσαμε το 2010. (…) Το κρίσιμο δεν είναι κάνουμε μια εκτίμηση για την ύφεση, αλλά πως θα το αποτρέψουμε», ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εάν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν η ύφεση θα φτάσει το 10% και λέμε πως εάν εμείς παρέμβουμε η ύφεση θα κοπεί στο μισό. (…) Αυτά που προτείνουμε δεν τα προτείνουμε για να κάνουμε τους γαλαντόμους, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε την ύφεση. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μόλις 8,5 δίσ. Τα “μπράβο” της Κομισιόν δεν είναι παράσημα, θα είναι παράσημο για την κυβέρνηση, εάν πάρει “μπράβο” από τους μικρομεσαίους. Η αργοπορία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα, θα επιδεινώσει την ανεργία. Θα υπάρχει πολύς κόσμος που δεν θα έχει να ζήσει το επόμενο διάστημα. Εμείς προτείναμε το επίδομα έκτακτης ανάγκης, για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να στηριχτούν μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία», τόνισε.
Για τις εκλογές
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κυνισμό και τυχοδιωκτισμό» και «μόνο που υπάρχει αυτή η συζήτηση».
Είναι «παράλογο, αδιανόητο κυνικό να μας ενδιαφέρει πρωτίστως εάν κερδίσαμε ή χάσαμε. Αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε από το εσωτερικό της κυβέρνησης, φανερώνει κυνισμό και τυχοδιωκτισμό», σημείωσε.
Συμπλήρωσε δε πως «αν (η ΝΔ) πάει σε εκλογές εμείς εδώ είμαστε».
Για την Τουρκία
Μιλώντας για τις εξελίξεις με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ανησυχία.
«Είμαι ανήσυχος διότι βλέπω μια αναβάθμιση του επιπέδου της τουρκικής προκλητικότητας. Πάντοτε υπήρχαν προκλήσεις. Τώρα βλέπουμε ποιοτική αναβάθμιση. Είχαμε παραβάσεις πάνω από ελληνικά νησιά και υπερπτήσεις πάνω από χερσαίο έδαφος» ανέφερε, ενώ ζήτησε να υπάρξει μια εθνική γραμμή «κι όχι η αμηχανία που βλέπω».
«Θέλουμε τις σχέσεις καλές γειτονίας, αλλά αυτό περνάει από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.
Για τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον χειρισμό της κυβέρνησης. «Να κάνεις διάβημα και την ίδια ώρα να το κρύβεις και να μεταφέρεις το φράχτη λίγο πιο ‘δω, δεν πιστεύω ότι είναι η ορθή στρατηγική. Η εθνική γραμμή χρειάζεται συμφωνία στρατηγική και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης: