Μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αλλά και εισόδημα έκτακτης ανάγκης για 2.200.000 νοικοκυριά περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι 2», που παρουσιάζει τη Δευτέρα 25 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ ως τη δική του απάντηση στις οικονομικές συνέπειες και την αβάσταχτη ύφεση που προκαλεί η πανδημία.
Κατά τις πληροφορίες, στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% (από 13%), καθώς και μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις έως και 80%. Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί ανοιχτά το «πακέτο» των 24 δισ. ευρώ που επικαλείται το κυβερνητικό επιτελείο ως ενίσχυση για τις επιπτώσεις του κορονοϊού και μάλιστα κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου για δημιουργική λογιστική που στηρίζεται στην εξίσωση 14+0=24 δισ. Ως προς τον κόσμο της εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κάλυψη στο 100% του μισθού του εργαζομένου και τη διατήρηση της σχέσης εργασίας του, όπως αυτά ήταν διαμορφωμένα τον Φεβρουάριο του 2020, κατά την περίοδο προ πανδημίας δηλαδή.
Το Δημόσιο με βάση το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να καλύψει πλήρως το τμήμα εκείνο του μισθού που αδυνατούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις. Στον αντίποδα, όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, το σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται στη μείωση των μισθών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, καθώς το 50% καλύπτεται από τους εργοδότες και το κράτος καλύπτει μόλις το 60% (επί του άλλου 50% που παραμένει ακάλυπτο), προκαλώντας αυτομάτως μείωση στους μισθούς της τάξης του 20%, κάτι που παραδέχθηκε δημοσίως και ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, διαψεύδοντας τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Πρόκειται για την ακριβώς αντίθετη στρατηγική από αυτήν που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με την επισήμανση πως αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η αποτροπή της γενικευμένης διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, η ανακοπή ενός μεγάλου κύματος ανεργίας και η αποτροπή της μείωσης των μισθών.
Για τους μικρομεσαίους
Ο δεύτερος άξονας στις παρεμβάσεις που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση αφορά ασφαλώς τις επιχειρήσεις που υφίστανται τις δραματικές συνέπειες της κρίσης, με αιχμή τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί σε θάνατο τις αδύναμες επιχειρήσεις, τις οποίες αποκαλεί «ζόμπι» και ενισχύει αποκλειστικά τις μεγάλες και ισχυρές, συντρίβοντας για ακόμη μία φορά τη μεσαία τάξη, που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων. Ως εκ τούτου, το βασικό πακέτο μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριζόντιο χαρακτήρα και καλύπτει το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και όχι μόνο εκείνες που μπορούν να σταθούν από μόνες τους στα πόδια τους. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ρευστότητα για να καλύψουν τα υπόλοιπα κόστη τους. Κατά βάση, εξηγούν, έχουν ανάγκη από κεφάλαια κίνησης και την ίδια ώρα όσες επιχειρήσεις έχουν σε εξέλιξη επενδυτικά σχέδια πρέπει να υποστηριχθούν για να τα υλοποιήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, λοιπόν, μέτρα ενίσχυσης απευθείας από το κράτος, όπως το μέτρο της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο είναι υλοποιήσιμο χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών που δεν δίνουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο κομμάτι των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το επιτελείο της Κουμουνδούρου προκρίνει την ίδρυση και ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη δημιουργία εργαλείων που κινητοποιούν τις εμπορικές τράπεζες –όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ– ή λειτουργούν παράλληλα με το κλασικό τραπεζικό σύστημα, όπως το εργαλείο μικροχρηματοδοτήσεων. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός πως οι τράπεζες επιμένουν να θεωρούν ότι ο δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσιάζει γενικώς υψηλό ρίσκο. Αρα οι όροι με τους οποίους δανείζουν τις επιχειρήσεις είναι ασύμφοροι ή δύσκολο να καλυφθούν από αυτές. Εξ αυτού του λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τη δημιουργία, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σύγχρονων εγγυοδοτικών εργαλείων, στα οποία το Δημόσιο αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου των δανείων. Βαρύτητα δίνεται για τη χορήγηση ρευστότητας και στις μικροπιστώσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι έχει έτοιμο νομοσχέδιο, το οποίο δεν ψηφίστηκε λόγω των πρόωρων εκλογών, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ δεν το έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Ολα δείχνουν πως τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει και μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις σε ποσοστό έως και 80%. Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για τουρισμό και εστίαση. Για την εστίαση ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ είχε μειωθεί πέρυσι τον Μάιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 24% στο 13%. Επίσης, με βάση τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανοιχτή συζήτηση που είχε με νέους ειδικά για τον τουρισμό, η πρώτη παρέμβαση αφορά την κατά 100% στήριξη από το κράτος του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους (ισχύει και για όλες τις επιχειρήσεις), ενώ η δεύτερη παρέμβαση σχετίζεται με την ένταξη της συντριπτικής πλειονότητας των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης με 3 δισ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων. Η τρίτη παρέμβαση σχετίζεται με την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής για τον μέσο πολίτη.
Μοναδική λύση
Σε ό,τι αφορά το Εισόδημα Εκτακτης Ανάγκης, αυτό, με βάση τις πληροφορίες, καλύπτει 2.200.000 νοικοκυριά, στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εποχικοί εργαζόμενοι, καλλιτέχνες, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται σκληρά από την κρίση του κορονοϊού. Εκ των πραγμάτων το μέτρο αυτό υποστηρίζει και τμήματα της μεσαίας τάξης που υπέστησαν ραγδαία απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως η πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης προβάλλει ως η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου να βρεθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.