Όλα όσα πρέπει να ξέρει ο Μητσοτάκης για τουρισμό και εστίαση και δεν τολμούσε να ρωτήσει

Μάκης Ανδρονόπουλος

Αυτές τις μέρες του εγκλεισμού όπου το χιούμορ, η σάτιρα και ο σαρκασμός έχουν χτυπήσει ταβάνι, κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα ένα βιντεάκι που δείχνει μια γκαρσόνα να βγαίνει έξω από την καφετέρια με τον δίσκο της γεμάτο και να κατευθύνεται έξω στα τραπέζια.

Στο έδαφος είναι χαραγμένη απόσταση 1,5 μέτρο από κάθε τραπέζι.

Εκεί στη γραμμή στέκεται και πετάει προς το τραπέζι τους καφέδες, τα νερά και τα αναψυκτικά… τα οποία πέφτουν κάτω και σπάνε.

… Τέλη Ιουλίου σε νησί των Κυκλάδων: Ένα ζευγάρι τολμηρών τουριστών εισέρχεται σε εστιατόριο με γαστρονομικές διακρίσεις στο Trip Advisor που σερβίρει στην αυλή του.

Τα τραπέζια είναι λίγα, αραιά τοποθετημένα όπως επιτάσσει το υπουργείο, καθώς οι αποστάσεις αφαίρεσαν το 1/3 plus από τα τραπέζια.

Οι πελάτες λιγοστοί, μιλούν χαμηλόφωνα. Η ατμόσφαιρα κατακαλόκαιρο είναι ψυχρή.

Το ζευγάρι των τουριστών κάθεται και αναζητά με το βλέμμα τον σερβιτόρο.

Αυτός εμφανίζεται ξαφνικά πάνω από τα κεφάλια τους φορώντας ζελατίνα full face και γαλάζια γάντια.

Οι ξένοι «παγώνουν», αλληλοκοιτάζονται… τους έχει κοπεί η όρεξη…

Τελικά παίρνουν δυο μπύρες take away και αποφασίζουν να γυρίσουν στο δωμάτιό τους και να φάνε τις ντομάτες που αγόρασαν από το μανάβη. Ήταν Σουηδοί με «ανοσία της αγέλης»…

Φαίνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κάτι ξέρει όταν είπε πως «φέτος δεν θα μπορέσει κανείς να κάνει διακοπές όπως τις ήξερε».

Άλλωστε άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να άρει σύντομα την ταξιδιωτική οδηγία που τέθηκε σε ισχύ από τον Μάρτιο και αφορά όλες τις χώρες του κόσμου.

Το προαναφερθέν είναι το καλό σενάριο. Γιατί το κακό συνέβη στον ξενοδόχο με την παραλιακή μονάδα και το εστιατόριο πάνω στο κύμα που άνοιξε με την ψυχή στο στόμα για να καλύψει τις δόσεις του δανείου και κανά λειτουργικό έξοδο.

Ε! αυτουνού του κάθισε ο ασυμπτωματικός Άγγλος που μέσα σε δέκα μέρες του τίναξε την προσπάθεια στον αέρα…

Το Υγειονομικό του έκλεισε και το ξενοδοχείο για δέκα μέρες για απολύμανση, γιατί ο ασυμπτωματικός που σκόρπισε τον COVID-19 έμενε εκεί.

Ο ξενοδόχος βάζοντας το λουκέτο πέρασε από την κουζίνα. Την είχε αλλάξει πέρσι!

Εβδομήντα χιλιάδες ευρώ επένδυση, HACCP, όλα ανοξείδωτα για να καθαρίζονται εύκολα από τα βακτήρια!…

Και να τώρα, σκεφτόταν, που στα ανοξείδωτα φωλιάζει με ασφάλεια ο κορονοϊός!… και το κακό είναι ότι έδωσε όλα τα παλιά μπακιρένια σε ένα πλανόδιο…

Κλείδωσε οργισμένος την κουζίνα με τη σκέψη «μας βάλανε υποχρεωτικά να γίνουμε HACCP για να δουλέψουν οι ξένες βιομηχανίες και να τώρα τα αποτελέσματα»…

Οι υγειονομικές παραισθήσεις του υπουργού

Μετά τον δραματικό θάνατο του 35χρονου που βγήκε αρνητικός σε δύο τεστ, το «υγειονομικό διαβατήριο» του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη αποδεικνύεται πλαστό και εμπαιγμός.

Από την άλλη, αν προσθέσουμε το εύρημα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA για το σύστημα υγείας της Νέας Υόρκης ότι το 70% των ασθενών που ήταν αρκετά άρρωστοι για να εισαχθούν στο νοσοκομείο δεν είχαν πυρετό και πολλά άλλα ανεξήγητα, τότε, δεν απομένει παρά η συνταγή-σοκ του προέδρου Τραμπ να σνιφάρουμε χλωρίνη και άλλα απολυμαντικά…

Υπενθυμίζεται ότι η υγειονομική υποδομή των νησιών είναι αστεία…

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας έκανε λόγο για πάνω από 2 μέτρα απόσταση στην παραλία το καλοκαίρι, ενώ για τα καταστήματα «θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση της επιδημίας, θα εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τα κρούσματα θα τα απομονώνουμε και θα γίνεται ιχνηλάτηση.

»Αν έχουμε κρούσμα σε κατάστημα ενδεχομένως ο ΕΟΔΥ να έρθει και να κλείσει το κατάστημα το πολύ για 2 εβδομάδες όχι για μήνες».

Δεν χρειάζεται εδώ να επαναλάβουμε τι είπε για τον τουρισμό η Ούρσουλα φον ντε Λάιντεν, ούτε τις θεωρίες για ανέπαφο τουρισμό και διάφορα άλλα εκτός πραγματικότητας.

Ακόμη και ο ΠΟΥ δήλωσε πως οι ασθενείς που αναρρώνουν από τον Covid-19 δεν σημαίνει ότι έχουν ανοσία και μπορεί να τον ξανανοσήσουν.

Η πραγματικότητα είναι πως η οικονομίες θα αρχίσουν να δουλεύουν όταν θα έχουμε φάρμακο όπως το ταμιφλού στα φαρμακεία και νοσοκομειακό φάρμακο στα νοσοκομεία που όμως θα έχουν παρενέργειες.

Η λύση είναι ένα αξιόπιστο (;) εμβόλιο που είναι άγνωστο αν και πότε θα υπάρξει.

Οπότε, οι θεωρίες για ανάκαμψη τύπου V ή έστω U είναι φαντασιώσεις.

Θα περάσουμε από ένα L… με τη κάτω πλευρά της καμπύλης αρκετά παρατεταμένη παρά τα τρισεκατομμύρια του νέου χρέους.

Υπό αυτές τις συνθήκες το 60-65% των ξενοδοχείων και των εστιατορίων δεν πρόκειται να ανοίξει.

Το ρίσκο και το κόστος είναι πιο μεγάλο από το να μείνουν κλειστοί και να κρατήσουν την ανάσα τους, καθώς η προσέλευση πελατών τα είναι μάλλον οριακή.

Εάν δε ξεσπάσει η επιδημία σε ένα τουριστικό νησί, θα τιναχθεί όλο το σύστημα στον αέρα.

Γι΄ αυτό και οι νησιώτες δεν θέλουν ούτε αυτούς που έχουν σπίτια να πάνε … ούτε και τους συγγενείς από την Αθήνα. Υπό αυτές τις συνθήκες οι ρουμλετάδες είναι off…

Η αβεβαιότητα για το μέγεθος της ύφεσης

Γι΄ αυτό και φέτος καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στις προβλέψεις για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας από ινστιτούτα, φορείς και οίκοι αξιολόγησης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεψε ύφεση 4-8% του ΑΕΠ, η Morgan Stanley μεταξύ 13,3% και 21,3%. Ο μέγας αστάθμητος παράγοντας είναι ο τουρισμός-εστίαση.

Σημειωτέον ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΙΑΤΑ για την Ελλάδα δείχνουν μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 52% με απώλεια 26 εκατομμυρίων επιβατών που σημαίνει ότι θα κινδυνέψουν περισσότερες από 233.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται με τις αερομεταφορές, με αντίστοιχη απώλεια άνω των 10 δισ. δολαρίων για την ελληνική οικονομία.

Θρυλείται βέβαια και το τεστ αίματος των 10΄ που θα εφαρμόσουν κάποιες αεροπορικές στους επιβάτες τους… Να δούμε.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τον κλάδο.

Αν πάει με τη λογική Θεοχαράκη, ο κλάδος θα του σκάσει στα χέρια.

Αν ακούσει τον Βρούτση για την οικονομία των εποχικών πάλι θα βρεθεί εκτός πραγματικότητας.

Αν ακούσει τον γενικό γραμματέα Τουρισμού Κωνσταντίνο Λούλη που υποστήριξε σε συνέντευξη του ότι «το κράτος δεν είναι ασφαλιστική να αποζημιώνει εργαζόμενους και επιχειρήσεις», θα έχει σύντομα ανεργία στο 30%. Αν ακούσει τους αναπτυξιολόγους που τα έχουν βάλει με τη μονομέρεια του τουρισμού και το βάρος του στο ΑΕΠ, θα χάσει στρατηγικά γιατί ο τουρισμός-εστίαση είναι ο κλάδος που φέρνει τη ρευστότητα και είναι ουσιαστικά εξαγωγικός.

Αν περιφρονήσει τους μικρομεσαίους πάλι θα έχει απέναντί του μια μεγάλη παραγωγική τάξη.

Η ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά κρασιά έχουν κάνει άλματα τα είκοσι τελευταία χρόνια και αυτό είναι αποτέλεσμα ανθρώπων με μεράκι και πάθος.

Αυτά δεν μπορούν να υποκατασταθούν από διεθνείς πολυεθνικές. Ούτε πρέπει τα ξενοδοχεία που έχουν απομείνει στην ελληνική ιδιοκτησία να τα πάρουν μπιρ παρά οι ξένοι.

Ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι ξενοδόχοι κάθε τριετία πρέπει να κάνουν ένα window dressing στις μονάδες τους και κάθε οκτώ χρόνια ριζική ανακαίνιση.

Εκείνο που θα σώσει τον κλάδο τουρισμού-εστίασης είναι να παγώσει με κρατική εντολή ένα χρόνο και να καλυφθούν τα πάγια έξοδα με δωρεάν επιδότηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.