Προς στιγμή νομίσαμε πως νίκησε η ηθική. Πως υπέρτατη αξία είναι η διασφάλιση της ζωής με οποιοδήποτε κόστος.
Γράφτηκαν μάλιστα εξαιρετικά φιλοσοφικά κείμενα για την αναπάντεχη ανατροπή στην ιεράρχηση των αξιών. Τα οποία, εν τέλει, αποδεικνύονται ρομαντικοί στοχασμοί του 21ου αιώνα.
Ήταν απλά μία στιγμιαία αναλαμπή στην ιστορία της ανθρωπότητας που κράτησε τόσο όσο έπαιρνε τις κυβερνήσεις να κρατούν στον αναπνευστήρα την οικονομία.
Ο τροχός όμως πρέπει να αρχίσει να κινείται. Και για να κινηθεί πρέπει κάποιοι να σπρώξουν. Κάποιοι να καθαρίσουν τα ξενοδοχεία, άλλοι να στρώσουν τα τραπέζια των εστιατορίων, κάποιοι να κτίσουν τους πύργους…
Για να βγουν όμως έξω όλοι αυτοί και να αρχίσουν να σπρώχνουν, κάτι πρέπει να γίνει με τα παιδιά τους. Κι οι γιαγιάδες δεν είναι η καλύτερη λύση, αφού μπορεί να αποδεκατιστούν ξαφνικά. Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά θα κάνουν κατάληψη των ΜΕΘ. Εξάλλου, δεν είναι σε όλους τις χώρες και όλους τους πολιτισμούς available οι γιαγιάδες για να προσέχουν τα εγγόνια. Η λύση λοιπόν είναι το άνοιγμα των σχολείων. Έτσι κι αλλιώς ο ρόλος τους είναι αμφιλεγόμενος.
Το ίδιο συνέβη σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από τι συμβούλευαν οι ντόπιοι επιστήμονες. Οι οποίοι κι αυτοί αναλώσιμοι είναι. Ο ρόλος τους εκπληρώθηκε και επιστρέφουν οι πολιτικοί για να αναλάβουν τα ηνία και να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Να δημιουργήσουν τρικυμία.
Οι μαθητές, λοιπόν, που υπό κανονικές συνθήκες θα μετρούσαν μέρες για να κλείσουν τα σχολεία, επιστρέφουν πίσω, την ίδια στιγμή που στους δρόμους θεωρείται επικίνδυνο να περπατάνε μαζί πέραν των δύο ατόμων.
Για να εκπαιδευτούν στις νέες συνθήκες, είναι το σλόγκαν που ακούγεται, ώστε να είναι πανέτοιμοι τον Σεπτέμβρη να κινούνται σύμφωνα με τις επιταγές του COVID-19. Όχι για να μάθουν την αλφαβήτα, που έτσι κι αλλιώς ούτε τα 12 χρόνια φοίτησης είναι αρκετά για να τη μάθουν, αλλά για να μάθουν να κινούνται αποστασιοποιημένα, να μην αγγίζονται, να πλένονται και να απολυμαίνονται. Αυτά θα μάθουν, αυτός είναι ο στόχος.
Κι οι καθηγητές, οι οποίοι δεν δικαιούνται να βρεθούν τετ-α-τετ με τον κουρέα/ την κομμώτρια για ένα κούρεμα, θα συναπαντηθούν με εκατοντάδες μαθητές και συναδέλφους. Το πρώτο εμπεριέχει ρίσκο, το δεύτερο όχι.
Πώς να μην τα πάρουν στο κρανίο κι οι 338 επιστήμονες που τους στερούν τη θεία κοινωνία;
Πώς να πιστέψουν ξανά και να πειθαρχήσουν οι πολίτες όταν οι αντιφάσεις αποκαλύπτουν τα κίνητρα και τους στόχους;
Πάλι τα καταφέραμε λοιπόν.
Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου
philenews