«Είναι σαν να έχουμε βασιλεία», λέει ο Π.Α επιχειρηματίας στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης. «Το υπουργείο Εργασίας έβγαλε μια ανακοίνωση ότι ο κ. Μητσοτάκης καταργεί το πρόγραμμα, αλλά 24 ώρες μετά, στην επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα δεν έχει ακόμη ανέβει καμιά απόφαση, που θα πρέπει προφανώς να είναι της κυβέρνησης. Αν κάποιος υπεύθυνος ενός ΚΕΚ(Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή κάποιος επιστήμονας δεν έχει δει τηλεόραση, θα μπορεί να συνεχίζει το πρόγραμμα κανονικά».
Παρόμοιο αλαλούμ και στους εργαζόμενους στα ΚΕΚ. «Εργάζομαι 17 χρόνια σε αυτό τον τομέα. Δεν έχω ξανά δει τέτοια έλλειψη οργάνωσης, τέτοιο χάος το οποίο φυσικά πληρώνουμε οι εργαζόμενοι. Αρκεί να σας πω, ότι ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ενημερωθεί για την ακύρωση του προγράμματος», λέει η Ε., υπάλληλος Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) η οποία διάβασε στο tvxs.gr την ανακοίνωση του κ. Βρούτση για την κατάργηση του προγράμματος. «Μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, έριχναν αιτήσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει αναρτημένη πουθενά. Ούτε στο υπουργείο, ούτε στη Διαύγεια».
Ούτε τα ΚΕΚ, ούτε οι εργαζόμενοι που δούλευαν περίπου τρεις εβδομάδες για το πρόγραμμα, δεν έχουν πληροφορηθεί αν θα αποζημιωθούν και πόσο. «Λόγω αναστολής, δεν υπάρχουμε πουθενά», συνεχίζει η υπάλληλος. «Οι εργατοώρες μας πήγαν χαμένες. Προσπαθώ να σκεφτώ με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα και δεν μπορώ να βρω κανέναν, γιατί είναι δύσκολο. Πρόκειται για πόρους μέσω ΕΣΠΑ. Για να πάρει η κυβέρνηση κάποιο ποσό, πρέπει να δείξει ότι υλοποιήθηκε έστω το συγκεκριμένο ποσοστό του έργου. Αν δώσουν λεφτά, θα είναι εκτεθειμένοι. Από τη στιγμή που κόπηκε το πρόγραμμα, δεν μπορούν να βάλουν χέρι σε αυτά τα χρήματα. Από την άλλη, εμείς μέχρι τώρα, έχουμε ρίξει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, περίπου 160 χιλιάδες αιτήσεις. Πιστεύετε ότι μετά από το μπάχαλο που έχουν δημιουργήσει, θα ζητήσουν από τους ελεύθερους επαγγελματίες να ξανακάνουν αιτήσεις; Όχι. Θα αξιοποιήσουν τα δεδομένα που εμείς καταχωρήσαμε, τη δική μας δουλειά. Άρα, προσφέραμε εθελοντική εργασία στην κυβέρνηση και μάλιστα πολύ εντατικοποιημένη».
«Για τα απίστευτα λάθη που δικαίως προκάλεσαν αγανάκτηση στην κοινή γνώμη», λέει ο επιχειρηματίας Π.Α, «ήταν υπεύθυνες κάποιες από τις επτά πλατφόρμες, τις οποίες επέλεξε η κυβέρνηση άγνωστο με ποια κριτήρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο». «Γιατί δεν επέλεξαν πλατφόρμες των Ελληνικών Πανεπιστημίων» προσθέτει η εργαζόμενη στο ΚΕΚ, «όπως αυτή του ΕΚΠΑ, που είναι πολύ οργανωμένες και αξιόπιστες; Ποιος θα ελέγξει αν ακολουθήθηκαν τυπικά όλες οι διαδικασίες για το αν πληροί τις προϋποθέσεις το πρόγραμμα; Πέραν του ότι έκαναν ανάθεση με αδιαφανείς διαδικασίες, πιστεύω ότι δεν ακολουθήθηκαν καν οι τυπικές διαδικασίες. Και το μπάχαλο συνεχίζεται, ο κόσμος δεν ξέρει τι γίνεται, εμείς είμαστε απλήρωτοι, ο υπουργός στη θέση του».
«Τα ΚΕΚ κάνουν δουλειά που έπρεπε να κάνει ο ΟΑΕΔ, αν δεν τα θέλουν ας οργανώσουν το δημόσιο»
Η ιστορία των ΚΕΚ πάει μακριά, λέει στο tvxs.gr η Ε. «Παλιότερα είχαν έναν χαρακτήρα εναγκαλισμού με το δημόσιο. Το 2011, άλλαξε το σύστημα και το γύρισαν στη διαγωνιστική διαδικασία με τα voucher. Όσοι ιδιοκτήτες ΚΕΚ ήταν φίλοι της κυβέρνησης ή μέσα στα πράγματα και γνώριζαν από πριν ότι θα αλλάξει το καθεστώς, μπήκαν νωρίς στην κούρσα του ανταγωνισμού, έβαλαν χρήματα στη διαφήμιση τους, βρήκαν τις διασυνδέσεις και εντέλει επιβίωσαν. Πολλοί από τους υπόλοιπους έκλεισαν. Από τότε μπήκαμε όλοι στη λογική του ελεύθερου ανταγωνισμού. Το κράτος όριζε μια διαδικασία επιμόρφωσης μέσω ΚΕΠ και αν ένας έδινε δώρο τάμπλετ για να προσελκύσει πελάτες, ακολουθούσαμε όλοι καταϊδρωμένοι για να μη χάσουμε κόσμο. Όλες οι κυβερνήσεις προκηρύσσαν έργα μέσω ΚΕΠ» εξηγεί.
Με τον καιρό, όπως εξηγεί η υπάλληλος, τα ΚΕΠ, άρχισαν να βγάζουν όλο και περισσότερο δουλειά, που θα έπρεπε να κάνει ο ΟΑΕΔ. «Είχαμε αναλάβει σε τέτοιο βαθμό δουλειά του ΟΑΕΔ, που μας έπαιρναν τηλέφωνο από τα κεντρικά του γραφεία να μας ρωτήσουν για την τάδε απόφαση ή την άλλη που αγνοούσαν. Δεν ήξεραν πώς να καθοδηγήσουν τους ανέργους, χωρίς τη δική μας υποστήριξη. Αν λοιπόν τα ΚΕΚ είναι κακά, ας τα κλείσουν. Θα πρέπει όμως, να οργανώσουν κατάλληλα το δημόσιο, γιατί του δημόσιου κενά καλύπτουν τα ΚΕΚ».
«Είναι ύποπτη η δαιμονοποίηση των ΚΕΚ », λέει ο επιχειρηματίας στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, «ενώ είναι κάποιες από τις 7 πλατφόρμες που ευθύνονται. Γι’ αυτές δεν ακούμε τίποτα, ενώ είναι η πέτρα του σκανδάλου. Τώρα λένε ότι θέλουν να βάλουν αυστηρά κριτήρια στα ΚΕΚ. Μάλλον θέλουν να κλείσουν τα μικρά ΚΕΚ, ιδίως της περιφέρειας, για να τα δώσουν σε μια χούφτα ΚΕΚ, πάλι των κολλητών τους. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».