«Ο Λαός σώπαινε και κανείς δεν μιλούσε γιατί ήταν φοβισμένος και έβλεπε πως οι συνωμότες ήταν πολλοί»

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μιχάλης Ψύλος αναλύει ειδικά για το thefaq.gr, όλες της παραμέτρους της εποχής της καραντίνας με αιχμή τον φόβο, τον ρόλο της Ευρώπης αλλά και τον ιό του φόβου. 

Του Μιχάλη Ψύλου

 Οσοι γεννηθήκαμε μετά τον πόλεμο, βιώνουμε για πρώτη φορά μια περίεργη Ανάσταση και ένα Πάσχα έξω από κάθε λογική. Το Πάσχα της Καραντίνας. Και αν η λέξη «καραντίνα» προέρχεται από το Quaranta -σαράντα ,δηλαδή όσες και οι ημέρες που ο Δόγης της Βενετίας είχε επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Γαληνοτάτη Δημοκρατία στα χρόνια της πανώλης, σήμερα ο όρος αυτός έχει χάσει την αξία του. Γιατί όχι μόνο έχουμε ξεπεράσει το 40ημερο του εγκλεισμού και της απομόνωσης και ακόμη τα περιοριστικά μέτρα καλά κρατούν, αλλά  και ενισχύονται τις άγιες τούτες ημέρες.Φυσικά υπάρχει και ο αντίποδας! Να μην είμαστε αχάριστοι! Τόσα συχαρίκια δεχόμαστε εμείς οι υπόλοιποι, που τηρούμε με ευλαβική συνέπεια τα μέτρα, γιατί είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και δεν μας το επιβάλει κανείς, αυτή είναι η αλήθεια.

Θα δεχτούμε πολλά συγχαρητήρια αυτές τις άγιες μέρες από τους διαιτητές! Την πολιτική ηγεσία που αξιολογεί τη συμπεριφορά μας και μοιράζει επαίνους. Αξιολογεί επίσης και τις οικονομικές απώλειες και διανέμει διάφορα επιδόματα. Με το σταγονόμετρο, είναι αλήθεια. Βλέποντας και κάνοντας, ναι. Αλλά μοιράζει. Λίγα ή πολλά, σε ποιους; Πολλούς, λίγους; Όλοι μας ξέρουμε. Και οι περισσότεροι κάνουμε τα στραβά μάτια. Ας τα πάρουμε και ας είναι και ψίχουλα. Την υγειά μας να έχουμε πρώτα και πολύ σωστά: Η υγεία πάνω απ` όλα. Μετά βλέπουμε τι θα ακολουθήσει. Έχει ο Θεός. Βλέποντας και κάνοντας.

Ζούμε άλλωστε σε εποχή «μειωμένων προσδοκιών» όπως λέει ο Αμερικανός νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν. Άλλωστε δεν βλέπεις τι γίνεται στην Αμερική; Χιλιάδες πεθαίνουν κάθε ημέρα. Ενώ εδώ,στη μικρή Ελλάδα, ένας -δύο μόνο. Ο φόβος φυλάει τα έρημα, θα λέγανε κάποιοι παλιοί που έχουν ζήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις στην πατρίδα μας .Όπως έγραφε και ο Θουκιδίδης «Ησυχίαν είχεν ο Δήμος και  ντέλεγε ουδείς, δεδιώς και ορών ότι πολύ ξυνεστηκός». Δηλαδή «ο Λαός σώπαινε και κανείς δεν μιλούσε γιατί ήταν φοβισμένος και έβλεπε πως οι συνωμότες ήταν πολλοί»!

Και είναι πράγματι πολλοί οι συνωμότες. Και όλοι τους ξέρουμε, άσχετα που φοβόμαστε να τους κατονομάσουμε που φτάσαμε ως εδώ. Άλλωστε έχουμε ρίξει τόσο χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών μας και αποστρέφουμε το βλέμμα. Κλείνουμε τα μάτια για παράδειγμα όταν η Ευρώπη για την οποία τόσες θυσίες υποστήκαμε για να παραμείνουμε μέλη της, μας υποβάλει στο μαρτύριο της σταγόνας και μάλιστα την ώρα της χειρότερης κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Ποια άραγε αλληλεγγύη δείχνουν ειδικά οι Βορειοευρωπαίοι «εταίροι» μας; Υπάρχει άραγε ένα κοινό τηλέφωνο, που έλεγε και ο Κίσινγκερ, για να καλέσουμε για βοήθεια στην κρίσιμη αυτή ώρα; Ή μήπως κάθε χώρα μέλος έχει το  δικό της τηλέφωνο και απαντά μόνο σε εσωτερικές κλήσεις; Που θα έχουν και πολιτικό κόστος στις εκλογές;

Ξεχάστε το! Δεν υπάρχει τέτοιο ευρωπαϊκό πνεύμα. Η Ενωμένη Ευρώπη είναι ένας μύθος, που εξαντλείται σε περισπούδαστες ομιλίες και εκδηλώσεις, αλλά δεν εξαργυρώνεται όταν η πορεία γίνεται δύσκολη. Οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι εντός της Ευρώπης είναι μια ένδειξη, η άρνηση για τα ευρωομόλογα είναι άλλη μια. Όταν η πλούσια βόρεια Ευρώπη υπερηφανεύεται γιατί δέχτηκε -επιτέλους- 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αυτό δεν είναι αλληλεγγύη. Είναι ντροπή!

Είναι ντροπή να μας κουνάει το δάκτυλο η Ολλανδία -ο χρήσιμος “λαγός” της Γερμανίας φυσικά – και αρνείται κάθε ουσιαστική βοήθεια στον Νότο, χωρίς μνημόνια. Και είναι δυο φορές ντροπή γιατί η Ολλανδία είναι από τους μεγαλύτερους και πιο επιθετικούς  φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο. Η Ολλανδία που κατατάσσεται τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη Corporate Tax Havens 2019 με τους φορολογικούς παραδείσους, μπροστά από την Ελβετία και το Λουξεμβούργο και χάνει μόνο από τις Παρθένες Νήσους, τις Βερμούδες και τα νησιά Κέιμαν. Η Ολλανδία είναι επίσης η όγδοη χώρα στον κόσμο με τη μεγαλύτερη οικονομική αδιαφάνεια ,σύμφωνα με τον Δείκτη Χρηματοοικονομικής Μυστικότητας του 2020 από τον περασμένο Φεβρουάριο

Μας κουνάει το δάκτυλο στους «τεμπέληδες του Νότου» η Ολλανδία, όταν λόγω του φορολογικού της παραδείσου, στερεί ετησίως από τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε .κοντά στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ από είσπραξη φόρων. Πάνω από 40 δισεκατομμύρια απεκόμισε επίσης η Ολλανδία από τις αμερικανικές πολυθενικές που έχουν την έδρα τους στον φορολογικό παράδεισο της χώρας της τουλίπας, σύμφωνα με το Tax Justice Network. Οι χρηματοοικονομικές ροές των αμερικανικών πολυεθνικών μέσω Ολλανδών συνεταίρων για την αποφυγή της φορολόγησης είναι ίσες με το πενταπλάσιο του ΑΕΠ της Ολλανδίας, αν αυτό σας λέει κάτι.

Η Ευρώπη θα ξημερώσει μετά την πανδημία με μια τεράστια ουλή. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα πολλαπλασιαστούν και οι ακροδεξιοί λαϊκιστές καραδοκούν…

 Δυστυχώς όμως, ζούμε σε μια Οργουελική εποχή ψεύδους και παραπληροφόρησης, με τα κυρίαρχα συστήματα να προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι κάτι πρωτόγνωρο. Και κυρίως ότι για τον κορωνοιό, ούτε λίγο ούτε πολύ ευθύνονται οι ίδιοι οι πολίτες που δεν μένουν σπίτι…

Ο κορωνοιός δεν όμως ήταν κάτι το απρόβλεπτο, ούτε αποτέλεσε έκπληξη, τουλάχιστον για τους επιστήμονες που γνωρίζουν την ιστορία των ασθενειών. Οι επιδημίες υπήρξαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν μια επαναλαμβανόμενη απειλή στο αρχείο του ανθρώπινου πολιτισμού. Εκατοντάδες επιδημίες έχουν σκοτώσει αμέτρητα εκατομμύρια ανθρώπους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Από τον 16ο αιώνα που υπάρχουν σαφή στοιχεία, εμφανίστηκαν τουλάχιστον 80 επιδημίες και 13 πανδημίες. Μόνο στον 21ο αιώνα έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από 30 επιδημίες, περιλαμβανομένων και τεσσάρων πανδημιών (Γρίπη των Πτηνών το 2009, ο κορωνοιός αναπνευστικού συνδρόμου Μέσης Ανατολής MERS το 2012, ο ιός Zika από μολυσμένα κουνούπια το 2016 και τώρα ο κορωνοιός Covid-19).

Και δυστυχώς οι πολίτες θα τείνουν να εξοικειωθούν όλο και περισσότερο με περιοριστικά μέτρα για κάθε κρίση και πάσαν νόσο! Ακόμη και με τον στρατό στους δρόμους αν χρειαστεί σε στιγμές κοινωνικής αναταραχής. Μέχρι να υπάρξει το εμβόλιο για τον κορωνοιό ας εμβολιαστούμε λοιπόν με εμβόλια κατά του φόβου. Δια πάσα νόσον…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.