O Γιάννης Πρετεντέρης «προκηρύσσει» – μέσω της στήλης του στα ΝΕΑ – εκλογές τον Σεπτέμβρη και ο Τάκης Θεοδωρικάκος «γειώνει» τα σενάρια περί διπλής φθινοπωρινής κάλπης, παρ’ ότι κάποιες πληροφορίες τον φέρουν ως βασικό εισηγητή και εμπνευστή τους.
Τι ακριβώς συμβαίνει στη ΝΔ, στο Μαξίμου και στα πέριξ του συστήματος εξουσίας; Εκείνο που σίγουρα συμβαίνει είναι πως, εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας, γενικού εγκλεισμού και επερχόμενης βαθιάς οικονομικής κρίσης, το σενάριο των πρόωρων εκλογών συζητείται εντόνως. Εκείνο που δεν είναι σίγουρο είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το στενό επιτελείο του έχουν πάρει τις τελικές αποφάσεις τους και έχουν σταθμίσει όλα τα – εξαιρετικά υψηλά – ρίσκα.
Τα επιχειρήματα όσων εισηγούνται εκλογές αμέσως μετά το καλοκαίρι συνοψίζονται, λίγο ως πολύ, στην κεφαλαιοποίηση και αξιοποίηση, με συνοπτικές διαδικασίες, του «κορονο-σοκ». Και αποτυπώνονται, σε γενικές γραμμές, στο άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στα «ΝΕΑ»: «Ο Μητσοτάκης», γράφει μεταξύ άλλων, «πρέπει να μηδενίσει με κάποιον τρόπο το κοντέρ, δεν μπορεί να κάνει σαν να μη συνέβη τίποτα. Και στην περίπτωση αυτή φυσικά οι εκλογές τον Σεπτέμβριο θα καταστούν μονόδρομος. Δεν νομίζω ότι προλαβαίνει νωρίτερα… Αν η εικόνα παραμείνει εκείνη που αποτυπώνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, τότε μόνο αν τρελαθεί από την καραντίνα ο Μητσοτάκης δεν θα κάνει εκλογές».
Η ίδια άποψη, με αποχρώσες παραλλαγές διατυπώνεται από ουκ ολίγους αρθρογράφους και πολιτικούς συμβούλους του φιλελεύθερου μπλοκ. Το γενικό concept, δε, είναι πως το πρωτόγνωρο κοινωνικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία δημιουργεί – όπως ιστορικά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις – υψηλή συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση, την οποία παρεμπιπτόντως φροντίζουν να μεγιστοποιήσουν οι δημοσκοπήσεις. Πρόκειται για τις γνωστές δημοσκοπήσεις που, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, θέτουν το ερώτημα «τι θα ψηφίζατε την επόμενη Κυριακή» την ώρα που ο κόσμος είναι κλειδωμένος στα σπίτια του και τελεί σε διαρκή αγωνία ζωής ή θανάτου.
Αυτή η συσπείρωση όμως δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Και όταν υποχωρήσει το πρώτο τουλάχιστον κύμα της πανδημίας θα κυριαρχήσει το δεύτερο κύμα κοινωνικής αγωνίας – της αγωνίας της επιβίωσης μέσα σε μια νέα, βαθιά και απρόβλεπτης διάρκειας οικονομικής κρίσης. Εδώ, το βασικό επιχείρημα όσων εισηγούνται ταχεία προσφυγή στις κάλπες είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κεφαλαιοποιήσει το θετικό μομέντουμ από τον έλεγχο της πανδημίας πριν φανεί σε όλη της την έκταση η οικονομική κρίση που έπεται. Το προεκλογικό αφήγημα θα είναι πως απαιτείται νέα λαϊκή εντολή για να αναλάβει η κυβέρνηση το δύσκολο έργο της οικονομικής ανάταξης, από την στιγμή που ο κορονοϊός ανέτρεψε κάθε προηγούμενο σχεδιασμό και πρόγραμμα.
Πίσω από αυτό το αφήγημα όμως ο στόχος είναι διπλός: Αφενός να προλάβει η κυβέρνηση την αποδοκιμασία των κοινωνικών τάξεων – με πρώτους τους εργαζόμενους – που θα πληγούν περισσότερο από την κρίση και, αφετέρου, να πετύχει την πολυπόθητη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ και την «αποστρατεία» του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένοι σύμβουλοι του Μαξίμου, άλλωστε, δεν κρύβουν ακόμη και στις ανοιχτές συζητήσεις τους πως θεωρούν ιδανικές τις συνθήκες για την «4η και 5η εκλογική ήττα του Τσίπρα» (με δεδομένο ότι, λόγω απλής αναλογικής οι κάλπες θα είναι διπλές) που, όπως προεξοφλούν, θα τον οδηγούσε σε αποχώρηση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σενάρια και τον σχεδιασμό αυτό επιχείρησε να διαψεύσει σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, παρ’ ότι είναι γνωστό πως προ πανδημίας ήταν από τους βασικούς υπέρμαχους των άμεσων διπλών εκλογών για να «καεί» η απλή αναλογική και να κερδίσει η ΝΔ μια καθαρή κυβερνητική τετραετία. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Θεωδωρικάκος είπε πως δεν υπάρχουν σχέδια για πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε ότι πρέπει «όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μπροστά μας την τέλεια καταιγίδα, τεράστια προβλήματα, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σύνεση, υπευθυνότητα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενωμένοι και με συνεννόηση».
Το εάν αυτός ο δημόσιος λόγος του ανταποκρίνεται και στις εισηγήσεις του προς το Μαξίμου είναι άγνωστο. Το βέβαιο όμως είναι πως η «τέλεια καταιγίδα» όντως έρχεται στο πεδίο της οικονομίας και θα φανεί άμεσα εάν κάποιοι – ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός της χώρας – σκοπεύουν να την εκμεταλλευτούν για προσωπικό και κομματικό όφελος. Σ’ αυτή την περίπτωση οι παγίδες, και για τους ίδιους και για τη χώρα, είναι πολλές και ίσως θα έπρεπε να ακούσουν λίγο πιο προσεκτικά το μήνυμα που έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας: «Σε στιγμές έκτακτης ανάγκης», είπε, «πιστεύω βαθιά ότι είναι ανοησία να σκέφτεσαι με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Πολιτικού κόστους και οφέλους.
Και όποιος σκεφτεί έτσι, όποιος τούτες τις κρίσιμες ώρες που μετράμε νεκρούς και ανθρώπους στην εντατική, σκέφτεται πολιτικά οφέλη και μετράει ποσοστά, όποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων της, γρήγορα θα το πληρώσει διπλά και τριπλά».