Κριτική στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε σήμερα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού, ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με σχετικές ανακοινώσεις τους.
Βέλη ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης
Αιχμές κατά της κυβέρνησης αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης αναφέρει σε συνέντευξη Στο Κόκκινο πως “η κυβέρνηση προχωρά με προχειρότητα, αποσπασματικότητα και αργούς ρυθμούς στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού” και πρόσθεσε πως “επιβεβαιωνόμαστε όταν λέγαμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη βαθιά αυτή οικονομική κρίση με πρόχειρα μέτρα και διορθωτικές παρεμβάσεις”.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τη “λογική των ‘πυροσβεστικών μέτρων’ της κυβέρνησης, την οποία ακολούθησε και τα πρώτα χρόνια της κρίσης του 2008» και τόνισε ότι “την ολιγωρία της στη λήψη οριζόντιων μέτρων για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, θα την πληρώσει στο πολλαπλάσιο η ελληνική κοινωνία σε βάθος χρόνου”. Ξεκαθάρισε, δε, πως “η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει σχεδιασμό και να εντάξει τους ελεύθερους επαγγελματίες έστω και στο ανεπαρκές επίδομα των 800 ευρώ”. “Η διεθνής κοινότητα και οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα προστασίας, οδηγούμαστε σε μία πολύ βαθιά και δομική κρίση”, σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης κάνοντας αναφορά στα παραδείγματα της Γαλλίας, της Ισπανίας, αλλά και των ΗΠΑ σχετικά με τη λήψη πακέτου μέτρων για τη διάσωση της οικονομίας. “Απαιτείται τώρα ουσιαστική ένεση ρευστότητας προς την οικονομία. Ειδάλλως θα βιώσουμε μία κρίση πολύ χειρότερη από αυτή που βιώσαμε το 2008”, συμπλήρωσε. “Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα αλλάξει κατεύθυνση στο ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για να προστατευτούν, αλλά να χάνουν τα σπίτια τους. Είναι αδιανόητο σε αυτές τις συνθήκες να ισχύσει το καθεστώς άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας από 1η Μαΐου”, υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.
Την ίδια στιγμή, «να σταματήσει τα ημίμετρα και να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας», καλούν την κυβέρνηση οι τομεάρχες Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε δήλωση τους με τίτλο: «το μαρτύριο της σταγόνας ή αλλιώς το μαρτύριο της εβδομαδιαίας ανακοίνωση πρόσθετων -πλην όμως ανεπαρκών- μέτρων», σχολιάζουν ότι «στην αρχή τα μέτρα γίνονται δεκτά ευχάριστα». Όμως, προσθέτουν, «σιγά-σιγά ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του, η απογοήτευση και η ανασφάλεια διογκώνονται, οι προσδοκίες δεν βελτιώνονται, θέσεις εργασίας χάνονται, η κατανάλωση καταποντίζεται. Η οικονομία μπαίνει σε βαθιά ύφεση».
Οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την κυβέρνηση:
«-Να προχωρήσει σε πλήρη καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους.
-Να άρει την αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.
-Να σταματήσει να εμπαίζει του ελεύθερους επαγγελματίες και να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
-Να σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ).
-Να παρατείνει τώρα την προστασία της πρώτης κατοικίας.
-Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους».
Σημειώνουν ότι η ΝΔ «δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα», καθώς το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν μετράνε στους δημοσιονομικούς στόχους και η χώρα έχει μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
«Η άρνηση της ΝΔ να στηρίξει ουσιαστικά εργαζόμενους, επιχειρήσεις και οικονομία με ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής της βούλησης», υπογραμμίζουν.
ΚΙΝΑΛ: Καθυστερημένα και ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης.
Καθυστερημένα και ανεπαρκή χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής τα μέτρα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας 12 σημαντικά προβλήματα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, “με καθυστέρηση η Κυβέρνηση προχώρησε στην λεγόμενη 4η δέσμη μέτρων.Μέτρα με πολλές επαναλήψεις και αοριστίες, που δυστυχώς είναι και πάλι ανεπαρκή σε σχέση με τις ανάγκες προστασίας των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ανέργων και τις προοπτικές ανόρθωσης της Οικονομίας.Είναι ώρα για μέτρα ολοκληρωμένα, τολμηρά και αντισυμβατικά για την ανόρθωση της Οικονομίας. Φθάνει πια με τις αποσπασματικές εξαγγελίες.Με συνέχιση της πίεσης για την στήριξη και της Ευρώπης. Με έκδοση ομολόγων και χωρίς μνημόνια και επιβαρύνσεις στο χρέος.Γιατί πέραν του πρώτου «μετώπου» που είναι η δημόσια υγεία με τον έλεγχο της διασποράς και την ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, πρέπει να εξασφαλισθούν στο μέτωπο της Οικονομίας οι βασικές ανάγκες των πολιτών και η επιβίωση των επιχειρήσεων -ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων μέσα στην κρίση.Επισημαίνουμε τέλος ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε πολύ πιο γενναία μέτρα-σε σχέση με την Ελλάδα- στήριξης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.Η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 80%-100%. Κάθε σύγκριση εκθέτει την Ελληνική Κυβέρνηση”.
Ποια είναι τα σημαντικά προβλήματα, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ: “Οι εξαγγελθείσες εγγυήσεις του Κράτους ύψους 1 δις ευρώ για χρηματοδότηση της ρευστότητας (κεφάλαια κίνησης) είναι σταγόνα στον ωκεανό. Υπενθυμίζουμε ότι άλλες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις εξήγγειλαν επιδοτήσεις/εγγυήσεις προς τις επιχειρήσεις τους που φθάνουν στο 20% του ΑΕΠ τους. Και στην Ελλάδα ακόμη συζητούμε για το 0,5%-1%.Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, δεν αρκεί να υποστηρίξει την ρευστότητα της Οικονομίας, με δεδομένο ότι την δικαιούνται πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Άρα το ποσό που αντιστοιχεί στην κάθε επιχείρηση θα είναι μικρό.Δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσει άλλο η λύση για το θέμα των επιταγών. Υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η λειτουργία υγιών επιχειρήσεων σε κρίσιμους τομείς λόγω έλλειψης ρευστότητας για προμήθειες (διατροφική αλυσίδα, φαρμακευτική δραστηριότητα κ.α.).Ο πρωτογενής τομέας παραμένει ως ο φτωχός συγγενής, καθώς τα εξαγγελθέντα 150 εκ. ευρώ, ούτε καν ασπιρίνη δεν αποτελούν στην πρωτοφανή δοκιμασία που βιώνει. Καλούμε την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις σχετικές προτάσεις μας.Δεν υπάρχει ακόμη καμία πρόβλεψη για τα μείζονα προβλήματα των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.Φθάνουμε στον Απρίλιο και η Κυβέρνηση ακόμη αρνείται κατά απαράδεκτο τρόπο, την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της Α’ κατοικίας.Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων με τα voucher τηλεκατάρτισης (και δίνονται υποσχέσεις για τον Μάιο).Συνεχίζεται η άρνηση της Κυβέρνησης να εντάξει τους υγειονομικούς του ΕΣΥ στα Βαρέα και ανθυγιεινά.Το επίδομα του Πάσχα δεν καλύπτει κατηγορίες εργαζομένων που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή, όπως έχουμε προτείνει (αστυνομικούς, ένοπλες δυνάμεις κ.α.)Τα μέτρα της Κυβέρνησης και των Τραπεζών δεν καλύπτουν δανειολήπτες που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους (δεν τους προτάθηκαν βιώσιμες λύσεις). Η Κυβέρνηση αντί να παρέμβει συνεχίζει τις αέναες διαβουλεύσεις με τις Τράπεζες.Συνεχίζεται η απουσία ουσιαστικών μέτρων για τους συνταξιούχους που καθυστερεί η έκδοση των συντάξεων τους και τους μακροχρόνια άνεργους.Η Κυβέρνηση -παρά τις σχετικές διαρροές- εμμένει στην απαράδεκτη και αντεργατική διάταξη του άρθρου 9 της ΠΝΠ που φτωχοποιεί τους εργαζόμενους. Την καλούμε άμεσα να την αποσύρει”.
ΚΚΕ: Μεθοδικά και στο όνομα της “έκτακτης ανάγκης” δρομολογούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
Τα βέλη του κατά της κυβέρνησης στρέφει το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως τα νέα μέτρα που εξήγγειλε επιβεβαιώνουν πως, “μεθοδικά και στο όνομα της ‘έκτακτης ανάγκης’, δρομολογούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που ήρθαν για να μείνουν. Καλούν τους εργαζόμενους να ματώσουν ξανά εν μέσω πανδημίας, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει πακτωλό δισεκατομμυρίων κρατικών ενισχύσεων”.
Όπως υπογραμμίζει ο Περισσός, “την ώρα που οι απολύσεις υπερβαίνουν τις 100.000, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο που να τις καθιστά άκυρες. Η “προστασία των θέσεων εργασίας”, που λιβανίζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, είναι κενό γράμμα, αφού πάει πακέτο με την παροχή νέων εργαλείων προς την μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας”.
Συνεχίζει αναφέροντας πως “ακόμα και για το δώρο του Πάσχα, που είναι δεδουλευμένα των εργαζομένων, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του με κρατικό χρήμα, δηλαδή με χρήματα που προέρχονται πάλι από τα μόνιμα υποζύγια, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, για ένα τμήμα επιχειρήσεων δίνεται το ελεύθερο από την κυβέρνηση να δοθεί “αργότερα”, λες και είναι δικά τους χρήματα και όχι των εργαζομένων”.
Όπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ, “η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις απολύσεις που έχουν γίνει και ταυτόχρονα δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας για τους ανέργους, πέρα από την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο μητρώο και προσθέτει: “Συνεχίζεται, επίσης, η κοροϊδία για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες με μπλοκάκι, καθώς αρκετές κατηγορίες δεν εντάσσονται άμεσα, για το δίμηνο Μάρτη – Απρίλη, στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, ενώ δεν προβλέπονται μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, όπως η ένταξη στο αφορολόγητο, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η απαλλαγή από τις ατομικές εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο”.
Επιπλέον, τονίζει το ΚΚΕ “η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει εξαγγείλει στοιχειώδη μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, όπως η μείωση τιμολογίων του ρεύματος, του νερού, η αναστολή αποπληρωμής δανείων προς τις τράπεζες, που πρέπει να ισχύσει για όλους, και όχι μόνο για τους λεγόμενους “συνεπείς” δανειολήπτες. Επίσης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη διασφαλίζει την απαραίτητη διανομή αναγκαίου υλικού προστασίας και προφύλαξης, ενώ δεν προχωρά ούτε καν στην πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα”.
Καταλήγοντας, τονίζει: “Δεν μένουμε σιωπηλοί! Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο λαός πλήρωσε πολλά, να μην πληρώσει ξανά!”.
Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση δεν έχει συνολικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Την παροχή του επιδόματος των 800 ευρώ και στους εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό προτείνει η Ελληνική Λύση και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνολικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
“H κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα έδινε 10 δισεκατομμύρια, ωστόσο κάθε εβδομάδα ανακοινώνει παροχές με δόσεις για να ενισχύσει επικοινωνιακά την εικόνα της. Η οικονομία μας έχει υποστεί τεράστια ζημιά, που δεν διορθώνεται με δόσεις αλλά με γενναία, τολμηρά και οριζόντια μέτρα για όλους τους Έλληνες”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και προσθέτει:
“Από τη σημερινή δοσολογία, η κυβέρνηση “ξέχασε” προς το παρόν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Θα τους θυμηθεί την άλλη εβδομάδα, για να έχει κάτι να πει. “Ξέχασε” επίσης, να εξειδικεύσει μέτρα δανειοδότησης και επιχορήγησης των επιχειρήσεων, κυρίως των τουριστικών”.
Η Ελληνική λύση προτείνει την καταβολή άμεσα, μέσω ΟΑΕΔ, από όπου φαίνονται οι μόνιμοι δικαιούχοι από το περσινό ταμείο ανεργίας, των 800 ευρώ στους εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό (λόγω μη έναρξης λειτουργίας). “ Χρειάζεται συνολικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και όχι επικοινωνιακά τερτίπια που ξεπερνούν κάθε λογική, αυτές τις δύσκολες στιγμές”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Βαρουφάκης: Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου
Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ζητώντας “σήμερα την σύγκλιση της Βουλής μέσω τηλεδιάσκεψης, της eBουλής ας την ονομάσουμε, ώστε να διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών (που, βέβαια, θα προβάλλεται παράλληλα μέσα από το κανάλι της Βουλής). Θέμα της; Το συνολικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που η κυβέρνηση, προφανώς, στερείται”.
Όπως σημειώνει, “από την πρώτη στιγμή, το ΜέΡΑ25 στήριξε τα υγειονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ακόμα και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Από την πρώτη στιγμή όμως είχαμε προειδοποιήσει ότι για κάθε μέρα που περνά χωρίς ένα ΑΜΕΣΟ ΔΥΝΑΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΤΙΚΟ ΣΟΚ το κόστος αντιμετώπισης της νέας τροπής της Οικονομικής & Κοινωνικής Κρίσης θα ανέβαινε εκθετικά. Αντ’ αυτού, Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών επιδόθηκαν σε μια ακολουθία ανακοινώσεων χλιαρών μέτρων. Αντί για κουρέματα υποχρεώσεων προσέφεραν το «άδωρον δώρον» της αναβολής πληρωμών, που τελικά αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος της κρίσης. Σήμερα, 30η Μαρτίου, είχαμε άλλη μια δέσμη ανερμάτιστων, χλιαρών μέτρων που επιβεβαιώνουν ότι:
Συνεχίζεται η άκαρπη πολιτική δανεισμού προς τις επιχειρήσεις (βλ. «επιστρεπτέα προκαταβολή») – αντί για κουρέματα των οφειλών τους
Εξακολουθεί να αποφεύγεται η ανάγκη τονωτικών δημοσιονομικών ενέσεων, τις οποίες επ’ ουδενί δεν υποκαθιστά η απλή πρόβλεψη αναπόφευκτων δημοσιονομικών ελλειμμάτων
Δεν προσφέρεται καμία ουσιαστική νέα χρηματοδότηση για το ΕΣΥ, πέραν ενός (ευπρόσδεκτου) δώρου για τους εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές
Παρά τα 150 εκ ευρώ που αναφέρθηκαν για τον πρωτογενή τομέα, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την αναγκαία τροφοδότηση των εγκλωβισμένων στα σπίτια τους Ελλήνων με ελληνικά προϊόντα τα οποία τώρα δεν θα εξαχθούν.
Την 10η Μαρτίου το ΜέΡΑ25, στην Ολομέλεια της Βουλής, προτείναμε 7+1 Μέτρα που, αν τα είχαν εφαρμόσει, το έργο τους θα ήταν σήμερα πιο εύκολο.
Την 26η Μαρτίου επικεντρωθήκαμε σε 3 μέτρα αλληλεγγύης τόσο απαραίτητα όσο και άμεσα εφαρμόσιμα . Ούτε αυτά εφαρμόστηκαν”.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης, “ακόμα δεν απάντησαν για τα κόκκινα δάνεια, την μονιμοποίηση της προστασίας πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων, ή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έπρεπε να παγώσουν τον «Ηρακλή» ώστε να μην ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις στα αρπακτικά ταμεία, με αποτέλεσμα να πρέπει να δανειστούμε από την τρόικα άλλα €12 δις. Όσο δεν απαντούν, δίνουν την εικόνα κυβέρνησης που λειτουργεί ως ατζέντης των αρπακτικών ταμείων, συμφερόντων του κύκλου του Πρωθυπουργού, που προτιμούν να φορτώσουν άλλα 12 δις χρέος στο κράτος παρά να περάσουν μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ακόμα δεν κατήργησαν την αστεία, πλέον, προπληρωμή φόρου. Αν δεν καταργήσουν τώρα αυτή την απαράδεκτη μνημονιακή δέσμευση, πότε θα το κάνουν;
Ακόμα δεν δρομολόγησαν τις χρεωστικές κάρτες για 300 χιλιάδες ευάλωτες οικογένειες που ακόμα και οι σημερινές εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών αφήνουν έξω από κάθε δίχτυ προστασίας. Θα το κάνουν; Αν όχι, καταδικάζουν 1 εκατομμύριο έλληνες χωρίς πόρους, χωρίς επιδόματα, χωρίς εισοδήματα να αργοπεθαίνουν εγκλωβισμένοι σε υγρά σπίτια και διαμερίσματα”.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, “πέραν των λεπτομερειών, κάθε μέρα που περνά φανερώνει μια κυβέρνηση χωρίς στρατηγικό σχέδιο…
…ούτε για την οικονομία
…ούτε για τον τρόπο διεκδίκησης του ευρωομόλογου, για το οποίο μόνο το ΜέΡΑ25 κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση
…ούτε για την προστασία της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων
…ούτε για το πότε η κυβέρνηση θα αρχίσει την μαζική εξέταση των πολιτών για τον κορωνοϊό ώστε να αρχίσουν, τη σωστή στιγμή, να χαλαρώνουν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας
…ούτε για την προστασία των προσφύγων από την εξάπλωση του Covid-19 σε κολαστήρια όπως η Μόρια, που ισοδυναμεί με ολιγωρία απέναντι και στο δημόσιο σύστημα υγείας και, φυσικά, ολόκληρης της κοινωνίας”.
Και καταλήγει: “Για αυτούς τους λόγους, ζητώ σήμερα την σύγκλιση της Βουλής μέσω τηλεδιάσκεψης, της eBουλής ας την ονομάσουμε, ώστε να διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών (που, βέβαια, θα προβάλλεται παράλληλα μέσα από το κανάλι της Βουλής). Θέμα της; Το συνολικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που η κυβέρνηση, προφανώς, στερείται”.