Μέτρα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών οικονομιών απέναντι στον κορονοϊό

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία είχαν καλέσει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή

Επιτροπή με στόχο την κατάρτιση ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι ηγέτες των κρατών-μελών συναποφάσισαν μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας, αλλά και ένα ειδικό ταμείο ύψους 25 δισ. ευρώ.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, διαβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.

Ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν περιλαμβάνονται:

  • Κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες
  • Ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.

Όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

«Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κοροναϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις:

  1. Ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών. Ειδικά για τους συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
  2. Η αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό.
  3. Η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας και
  4. Η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Eurogroup και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, ακόμη, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

«Απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη έθεσε θέμα ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας, και σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται, σημειώνοντας ότι το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το

Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.
Στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (πχ μάσκες), αλλά και αντιμετώπισης (πχ αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους ανάλογα με τις ανάγκες στα κράτη-μέλη.

«Βιώνουμε μια έκτακτη κρίση»

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη και πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι βιώνουμε μια έκτακτη κρίση σήμερα που απαιτεί έκτακτη αντίδραση», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά από μια τηλεδιάσκεψη που είχαν Ευρωπαίοι ηγέτες για τον συντονισμό των μέτρων απέναντι στον κοροναϊό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.