O Χρήστος Σταϊκούρας υπόσχεται μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Απρίλιο. Και υπόσχεται επίσης και μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% για «όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις».
Ως προς το πρώτο, που αποτελεί και κεντρική προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών «ποντάρει» στην επικείμενη έκθεση της Κομισιόν η οποία, κατά τις πληροφορίες, θα κινείται σε θετική κατεύθυνση για την μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας. Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, μια καλή αξιολόγηση από τις Βρυξέλλες σε συνδυασμό με μια θετική εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών από την Eurostat τον Απρίλιο θα δώσουν στην κυβέρνηση μια ισχυρή βάση για να εξαγγείλει την μείωση της εισφοράς – μια μείωση, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο καλό σενάριο θα κινείται φέτος στην κλίμακα του 30%. Πρόκειται για μια κίνηση που επιδιώκει εναγωνίως να κάνει το Μαξίμου καθώς θα είναι και το πρώτο, και το μοναδικό μέχρις στιγμής, βήμα φορολογικής ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης που μέχρι τώρα βλέπει τις προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη για μειώσεις φόρων να μένουν κενό γράμμα.
Το δεύτερο σκέλος, ωστόσο, των σημερινών εξαγγελιών του υπουργού Οικονομικών υπόκειται σε πολλές, και όχι ευνοϊκές αυτήν την στιγμή, προϋποθέσεις. Ο ίδιος σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ένα ακόμη «δώρο» προς τις επιχειρήσεις: Θέλει να ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου που καταβάλουν ετησίως στο 70% από το 100%, εν είδει «αναπτυξιακού μέτρου». Το σκεπτικό είναι να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για την έκπτωση μέσα από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών κρατικών ομολόγων, των ANFAs και SNPs.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι πιστωτές έχουν ήδη αποδεχθεί τα χρήματα από τις επιστροφές αυτές να διατεθούν και σε, δημόσιες και ιδιωτικές, επενδύσεις αντί της αποπληρωμής του χρέους. Το ερώτημα όμως είναι ο τρόπος και οι δικλείδες ασφαλείας μέσα από τις οποίες θα διατεθούν και εδώ φαίνεται να προσκρούει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Γερμανία θέτει ξανά αυστηρές απαιτήσεις και προϋποθέσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν όχι μόνον σε φρενάρισμα των κυβερνητικών σχεδίων για χορήγηση επενδυτικών κινήτρων στις επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και σε «πάγωμα» της απόφασης για εκταμίευσης της πρώτης δόσης που το ύψος της υπολογίζεται κοντά στα 760 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Βερολίνο θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει και έχει επιδείξει διστακτικότητα στην προώθηση βασικών «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» με πρώτη εκείνη της «εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διαχείρισης των κόκκινων δανείων».
Με άλλα λόγια η γερμανική πλευρά, η οποία εσχάτως επιστρέφει σε ιδιαίτερα σκληρές θέσεις, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει όσο επιθετικά θα έπρεπε στις μαζικές εκκαθαρίσεις κόκκινων δανείων και σε πλειστηριασμούς. Και ζητά άμεσα και απτά δείγματα στον συγκεκριμένο τομέα, προειδοποιώντας ακόμη και με μπλόκο στην εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας και το οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη λάβει τα σχετικά μηνύματα τόσο από το Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο για το συγκεκριμένο θέμα. Και η εικόνα αναμένεται να γίνει ακόμη πιο καθαρή την επόμενη εβδομάδα, στις 4 Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών με τον επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ (SSM) με αντικείμενο την συνολική πορεία του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων.
Οι πληροφορίες από την Φραγκφούρτη αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις σε αυτή την συνάντηση να μην υπάρξουν νέες ρυθμίσεις ευρείας προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 30η Απριλίου, οπότε και λήγει το ισχύον καθεστώς και αναμένεται να ξεκινήσουν εκτεταμένοι πλειστηριασμοί. Παράλληλα, αναμένεται να επαναδιατυπωθούν οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί που ήδη έχει εκφράσει η ΕΚΤ για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου «Ηρακλής» για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, το οποίο τώρα τίθεται σε εφαρμογή.
Στην περίπτωση που οι απαντήσεις που θα δοθούν δεν είναι πειστικές, κοινοτικές πηγές θεωρούν πως πολύ δύσκολα το Βερολίνο θα συναινέσει στην περίφημη αλλαγή χρήσης και εκταμίευσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, για την οποία τον τελευταίο λόγο θα έχει το Eurogroup του Ιουνίου.