Ο φόβος ανταρσίας από γαλάζιους βουλευτές οδηγεί την κυβέρνηση σε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ουδείς ξέρει εάν και πώς θα εφαρμοστεί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες της ΝΔ στα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι στα «κάγκελα» για τις επιτάξεις και τα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων, και ο νέος αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης επιχειρεί να δελεάσει νησιώτες και γαλάζιους κομματάρχες με παροχές 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Kαι παραπλεύρως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με ένα ακόμη ξενοφοβικό κρεσέντο προσπαθεί να χαϊδέψει τα αυτιά του σκληρού ακροατηρίου της ΝΔ ζητώντας παντού νέες «Αμυγδαλέζες», ακόμη «κι εάν δεν πάρουμε ούτε φράγκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Τα κέντρα πρέπει να είναι κλειστά. Κι όταν λέω κλειστά, εννοώ κλειστά, Αμυγδαλέζα. Να μη βγαίνει από μέσα ούτε κουνούπι», δήλωσε ο Άδωνις στην δημόσια τηλεόραση, παίζοντας για μια ακόμη φορά με την επικοινωνιακή διαχείριση ενός θέματος που απειλεί να εξελιχθεί σε βόμβα όχι μόνον στα θεμέλια της κυβέρνησης αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.
Ως πρώτη απάντηση άλλωστε, οι κάτοικοι της Λέσβου έρχονται αύριο στην Αθήνα για να κάνουν πορεία στο υπουργείο Εξωτερικών και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε συνεργασία και διάλογο με την κυβέρνηση έως ότου αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση της ΝΔ πάει απ’ ευθείας στα βράχια στο προσφυγικό, σπρωγμένη από τα αδιέξοδα που η ίδια έστησε προεκλογικά και βλέπει όλα τα σχέδια απελπισίας που εκπονεί να ναυαγούν εν τη γενέσει τους.
Τα αλλεπάλληλα αυτά ναυάγια πυροδοτούν ήδη σοβαρές εντάσεις και εντός κυβέρνησης, και οι πληροφορίες φέρουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ να χρεώνουν σοβαρά λάθη και αποσπασματικές κινήσεις στο Μαξίμου και στο συνονθύλευμα του επιτελείου που μέχρι στιγμής έχει ασχοληθεί με το προσφυγικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας φέρεται να έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το περίφημο σχέδιο του πλωτού φράγματος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος εισπράττει διαρκή μηνύματα δυσαρέσκειας από τις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά την διαχείριση του προσφυγικού εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, βουλευτές της ΝΔ δεν κρύβουν την απαξία τους για το «επιχειρησιακό» έργο του στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επιλογή του Νότη Μηταράκη ως επικεφαλής του… κατηργημένου και επανιδρυθέντος υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Η εικόνα αυτή έχει την δική της σημασία ενώπιον των ακόμη πιο σοβαρών ζητημάτων που φαίνεται πως θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από την διαδικασία αλλαγής του «Δουβλίνου 2» και την δημιουργία νέου πλαισίου αντιμετώπισης του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος από την Ε.Ε. Και τούτο διότι, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις περί άμβλυνσης των βαρών στις χώρες πρώτης υποδοχής, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο να ασκήσει σοβαρές πιέσεις ούτε στην Τουρκία, ούτε στις απρόθυμες χώρες του βορρά για υποδοχή περισσότερων προσφύγων.
Το κλίμα αυτό το έχει ήδη εισπράξει και ο Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχινάς και έχει μεταφερθεί στο Μαξίμου, όπου οι προσδοκίες εναποτίθενται τώρα στην συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ στις αρχές Μαρτίου στο Βερολίνο στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού οικονομικού φόρουμ.
Όμως, μέχρι αυτή την στιγμή οι οιωνοί που εκπέμπονται από την γερμανική καγκελαρία δείχνουν ότι η – πολιτικά ευάλωτη – Άνγκελα Μέρκελ δεν θα συνδράμει σε ριζικές αποφάσεις για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών και την απορρόφηση προσφύγων και από άλλες ευρωπαϊκές ώρες, καθώς αφενός εσωτερικά πιέζεται από την ακροδεξιά και, αφετέρου, πρώτη της προτεραιότητα παραμένει ο κατευνασμός του Ερντογάν.
Τούτων δοθέντων, το πιθανότερο αυτή την στιγμή σενάριο είναι να δοθεί προτεραιότητα στην περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας για την διαχείριση του προσφυγικού – γεγονός όμως που σε καμία περίπτωση δεν δίνει λύση στην ασφυξία των νησιών.