Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην πρώτη μεγάλη κρίση της θητείας της, με συσσωρευμένα προβλήματα και αποτυχίες εντός και εκτός συνόρων, που φθείρουν την εικόνα της. Όμως, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει πρόβλημα. «Πάμε καλά, το λένε και οι δημοσκοπήσεις», ήταν επί της ουσίας ο ισχυρισμός του στην κριτική που δέχτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.
Είναι γεγονός πως σ’αυτή την κρίσιμη καμπή, μια σειρά από δημοσκοπήσεις εμφανίστηκαν αναδεικνύοντας μιαν εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που εισπράττει η κοινή γνώμη, παρά τη μαζική στήριξη των ΜΜΕ. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών η φαινομενικά «απόλυτη κυριαρχία» του πρωθυπουργού, εύρημα που έρχεται σχεδόν σε πλήρη αντίθεση με όλα τα ποιοτικά στοιχεία των εν λόγω δημοσκοπήσεων.
Πιο χαρακτηριστική είναι η εικόνα που εμφανίζει δημοσκόπηση του Βήματος την Κυριακή (πριν τη διαμάχη που ξέσπασε για το ποδόσφαιρο), που σημειώνει, μάλιστα, ότι υπάρχουν «αστερίσκοι» στην κυριαρχία Μητσοτάκη όπως προκύπτουν από τις απόψεις του κόσμου για επιμέρους στοιχεία.
Στη μέτρηση, παρόλο που δείχνει προβάδισμα 15 μονάδων και σαρωτική, με βάση την εικόνα, κυριαρχία του Μητσοτάκη, οι επιμέρους απαντήσεις του κοινού δείχνουν ακριβώς το αντίθετο και κυρίως, αποτυχία τις κυβέρνησης στα βασικά της προεκλογικά αφηγήματα όπως το Μεταναστευτικό, όπου η εικόνα είναι σαρωτικά αρνητική (76%), το Μακεδονικό, τα ελληνοτουρκικά, η ασφάλεια, η Παιδεία και η Υγεία.
Αλλά και σε επιμέρους κεντρικές πολιτικές επιλογές το κοινό στέκεται αδιάφορα ή αρνητικά όπως για τον νέο εκλογικό νόμο. Η δε μαζική στήριξη στην υπάρχουσα νομοθεσία για τις αμβλώσεις προειδοποιεί για οποιοδήποτε πισωγύρισμα απεργάζεται η ισχυρή ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης.
Οριακά θετική αν και ανεξήγητα (ίσως λόγω του μιντιακού μηχανισμού) εμφανίζεται η άποψη του κοινού για τη φορολογική πολιτική, όπου δεν υπάρχουν χειροπιαστά δείγματα, τον πολιτισμό (!), την οικονομία και την προσέλκυση επενδύσεων όπου η κυβέρνηση βαδίζει από αποτυχία σε αποτυχία.
Τέλος, αμφιβολία έχει εκφραστεί και για τη μεθοδολογία, την αλληλουχία και τον τρόπο διατύπωσης των ερωτήσεων, όπως σε μέτρηση για την επανασύσταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την κατηγορία ότι απεκρύβη το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε καταργήσει το Υπουργείο και παρουσιάστηκε στο δείγμα των ερωτώμενων ως ίδρυση νέου φορέα.
Γενικότερα, οι δημοσκοπήσεις, σε μια πολύ κρίσιμη για την κυβέρνηση περίοδο εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό κυρίαρχο πολιτικά ενώ οι ίδιες τον παρουσιάζουν να έχει αποτύχει σε όλες τις προκλήσεις της διακυβέρνησης. Πρωτοπορούν ακόμη και σε αυτό.