Δύο ημέρες πριν εκδικαστεί η υπόθεση Μαρινάκη κατά Σαββίδη στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ο Λευτέρης Αυγενάκης άλλαξε δύο μέλη της ΕΕΑ. Για την ακρίβεια, τοποθέτησε τους κυρίους Τζουλάκη και Φαραντούρη στην θέση των κυρίων Τριανταφυλλάκη και Αυγητίδη, τους οποίους επίσης ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε ήδη απομακρύνει.
Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι αντικαταστάσεις των μελών έγιναν χωρίς την ενημέρωση και την έγκριση της Βουλής, όπως ρητά προβλέπει ο ισχύων νόμος Βασιλειάδη. Κοινώς – και στην πιο αθώα εκδοχή – η Βουλή «παραπλανήθηκε», όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως την Δευτέρα το απόγευμα, στην εκδίκαση της υπόθεσης, οι κύριοι Τζουλάκης και Φαραντούρης έκριναν βάσιμη την καταγγελία του Ολυμπιακού περί πολυιδιοκτησίας και διαμόρφωσαν την πλειοψηφία με βάση την οποία η ΕΕΑ εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Και ακριβώς εκεί χάθηκε η μπάλα: Στην Τούμπα υψώθηκαν τα λάβαρα του πολέμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού που είχε ήδη παρέμβει μία φορά στην σύνθεση της Επιτροπής, έκανε δεύτερη παρέμβαση… κόντρα στην εισήγησή της.
Το αποτέλεσμα είναι η πιο βαθιά κρίση εντός της κυβέρνησης από την ημέρα των εκλογών, και ο απόλυτος εγκλωβισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ανάμεσα στα δύο φέουδα της διαπλοκής – τα φέουδα της βόρειας Ελλάδας και του λιμανιού. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που το… πετυχαίνει, πετυχαίνοντας μαζί και το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο: Διέγραψε τον Ζαγοράκη διότι «δεν εκβιάζεται», αλλά ταυτόχρονα υπέκυψε στον εκβιασμό αλλάζοντας με fast track τροπολογία τον νόμο για τις ποινές στην πολυιδιοκτησία.
Επιχείρησε να κατευνάσει τον Ιβάν Σαββίδη μετατρέποντας την ποινή του υποβιβασμού σε αφαίρεση βαθμών, και το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει προσφυγή του ΠΑΟΚ στα διαιτητικά δικαστήρια για παράνομη σύνθεση της ΕΕΑ. Εξαφάνισε τον Λευτέρη Αυγενάκη κι έστειλε την Λίνα Μενδώνη στην Βουλή να υπερασπιστεί την τροπολογία με το επιχείρημα ότι θέλει να αποτρέψει νέο… εθνικό διχασμό, και εισέπραξε την ανοιχτή επιστολή – καταγγελία Μαρινάκη ότι «παζαρεύει την νομιμότητα». Παραπλεύρως, εισέπραξε και την «αποκάλυψη-βόμβα» του One Channel και των Νέων πως «αντί να αυξήσει τις συντάξεις τις μειώνει» και πως εμπαίζει τους συνταξιούχους.
Το εάν, πως και με ποιο τίμημα θα καταφέρει να ξεμπλέξει είναι ένα σοβαρό ζητούμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του. Μια πρώτη απάντηση, πάντως, θα δοθεί σήμερα το μεσημέρι στην Βουλή στην ονομαστική ψηφοφορία που – εύλογα – ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της τροπολογίας Μενδώνη για αλλαγή των ποινών. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ θα απουσιάζουν από την ψηφοφορία, στο MΕΡΑ25 το σκέφτονται, και επί της ουσίας η κυβέρνηση θα βρεθεί μόνη να αναμετράται με τους βουλευτές της από τον βορρά, καθώς ούτε οι ηπιότερες ποινές κατάφεραν να κατευνάσουν τον ΠΑΟΚ, την διοίκησή του και τον κόσμο του.
Οι προσδοκίες κατευνασμού όμως διαψεύστηκαν εν τη γενέσει τους. Ο ΠΑΟΚ δεν ικανοποιήθηκε ούτε με την αφαίρεση βαθμών και αντί ανακωχής επέλεξε να ανακοινώσει ότι προσφεύγει στα δικαστήρια για παράνομη σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη έπαιζε το βράδυ απανωτά ρεπορτάζ για τις «ανάρμοστες σχέσεις» Αυγενάκη – Μαρινάκη, και ο γραμματέας της ΝΔ Γιώργος Στεργίου εισέπραττε έως την νύχτα τις τηλεφωνικές διαμαρτυρίες και πιέσεις των βουλευτών και τοπικών στελεχών της βορείου Ελλάδας.
Σε δεύτερο χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να βρει τρόπο να διαχειριστεί και την πίεση του έως τώρα συμμάχου του Βαγγέλη Μαρινάκη. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι υποκύπτει στον εκβιασμό, τα media συμφερόντων Μαρινάκη χρέωναν ανοιχτά στον υπουργό Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη την παρέμβαση Αυγενάκη προκειμένου να μην υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ, και κύκλοι του εφοπλιστή διέρρεαν πως η απόφαση για αλλαγή του νόμου με ηπιότερες ποινές ελήφθη σε συνεννόηση με την πλευρά Σαββίδη.
Ακολούθησε η «αποκάλυψη» του One Channel περί του εμπαιγμού των συνταξιούχων από την κυβέρνηση, και η συνέχεια διαγράφεται ακόμη πιο θερμή – έως και εκρηκτική.