Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έξι μήνες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα.
Σε μία περίοδο που ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανοίξει τη «βεντάλια» των τουρκικών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, η συνάντηση αξιολογείται ως εξαιρετικής σημασίας, καθώς η Γαλλία εμφανίζεται ιδιαίτερα υποστηρικτική στις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Εκτιμάται το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας αλλά και το ενδεχόμενο να κάνει χρήση του προσφυγικού σε μια προσπάθεια να εντείνει την πίεση.
Την παραδοσιακή ισχυρή ελληνογαλλική συμμαχία συνδέουν τα εκτεταμένα κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα στη Μεσόγειο, η απόρριψη του μνημονίου συνεργασίας Άγκυρας – Τρίπολης, αλλά και ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο η Γαλλία από το 2017 τον «βλέπει» ως διεθνή παίκτη.
Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν θα τεθούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, το «μνημόνιο» Άγκυρας – Τρίπολης και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, νότια της Κρήτης θα βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο, στην πορεία του προς το Σουέζ, θα πραγματοποιήσει συνεκπαιδεύσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Το αεροπλανοφόρο θα συνοδεύει η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες». Από την κυβέρνηση σχολιάζεται ως κίνηση με υψηλό συμβολισμό.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή».
Η Γαλλία είναι από τις πρώτες χώρες που καταδίκασαν επίσημα το ανυπόστατο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δίνει μάχη υπέρ των ελληνικών θέσεων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Επίσης, «δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό» είχε πει χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος για τις τουρκικές προκλήσεις, όταν είχε υποδεχθεί στα τέλη Αυγούστου για πρώτη φορά στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των δύο ηγετών θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με την αγορά δύο φρεγατών με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, μια κίνηση που στην περίπτωση που επιτευχθεί θα δώσει μια νέα δυναμική στη χώρα μας απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της στη Μεσόγειο, όπως η κοινή πορεία της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και ο κατάπλους στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)