H ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, στο πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν πολύ ευρύτερη σε σύγκριση με όσο πίστευαν οι αρχές προηγουμένως και περιελάμβανε απόπειρες διχασμού των Αμερικανών με γνώμονα θέματα φυλετικών διακρίσεων και εξτρεμιστικής ιδεολογίας, επισημαίνεται στις εκθέσεις ιδιωτικών ερευνητών που δημοσιοποίησαν σήμερα Αμερικανοί γερουσιαστές και των δύο κομμάτων.
Η ρωσική κυβερνητική Υπηρεσία Έρευνας στο Διαδίκτυο, με έδρα την Αγία Πετρούπολη, επιχείρησε να χειραγωγήσει την αμερικανική πολιτική σκηνή, σύμφωνα με τις εκθέσεις, μία από τους αναλυτές κοινωνικών δικτύων New Knowledge και μια άλλη από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που εργάζεται στην εταιρεία αναλύσεων Graphika.
Οι δύο εκθέσεις επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τα ευρήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών νωρίτερα, προσφέροντας, επίσης, πολλές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη ρωσική δραστηριότητα που χρονολογείται εδώ και χρόνια και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, τονίζουν επιφανείς βουλευτές.
Για παράδειγμα, ρωσικά τρολ προσπάθηκαν να ενθαρρύνουν αμερικανικά «αποσχιστικά κινήματα» στην Καλιφόρνια και το Τέξας, αναφέρεται στην έκθεση του New Knowledge.
«Τα στοιχεία που μόλις εκδόθηκαν καταδεικνύουν πόσο επιθετικά η Ρωσία επιδίωκε να διχάσει τους Αμερικανούς σε θέματα φυλετικών διακρίσεων, θρησκείας και ιδεολογίας» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπερ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής γερουσίας.
Η ρωσική υπηρεσία εργαζόταν για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους αμερικανικούς δημοκρατικούς θεσμούς και οι δραστηριότητές της δεν έχουν διακοπεί, σύμφωνα με τον γερουσιαστή. Η επιτροπή συνέλεξε στοιχεία από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποίησαν οι ιδιωτικοί αναλυτές.
Στο ίδιο κλίμα, ο γερουσιαστής Μαρκ Ουόρνερ, ο επικεφαλής Δημοκρατικός της επιτροπής, επισημαίνει:
«Αυτές οι επιθέσεις… ήταν πολύ περισσότερο εμπεριστατωμένες, μεθοδικές και ευρείες σε σχέση με όσα αποκαλύφθηκαν κατά το παρελθόν».
Το Oxford/Graphika σημειώνει ότι οι Ρώσοι διέρρεαν «πολιτικά νέα- σκουπίδια και άλλες μορφές παραπληροφόρησης συνωμοσιολογικού περιεχομένου και πρόκλησης εντυπώσεων στους ψηφοφόρους σε όλο το πολιτικό φάσμα».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ρωσικά τρολ προέτρεπαν τους Αφροαμερικανούς να μποϊκοτάρουν τις εκλογές ή να ακολουθήσουν λανθασμένες διαδικασίες για να ψηφίσουν, ενώ ενθάρρυναν τους δεξιούς ψηφοφόρους να υιοθετούν μια πιο συγκρουσιακή συμπεριφορά.
Επιπλέον, η ρωσική κυβερνητική Υπηρεσία Έρευνας στο Διαδίκτυο επιδίωκε να αποθαρρύνει από το να ψηφίσει τον πληθυσμό που θεωρείται προσκείμενος στους Δημοκρατικούς, όπως τους νέους, τις φυλετικές μειονότητες και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.
Αρχικά, τα μηνύματα που έστελναν τα ρωσικά τρολ υποστήριζαν τις θέσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπέρ της οπλοφορίας ή της μάχης κατά της μετανάστευσης, χωρίς να αναφέρουν κάποιο φαβορί. Μόλις η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώθηκε, τα μηνύματα των Ρώσων ήταν σαφώς υπέρ του, σύμφωνα με την έρευνα.
Από τότε, εξάλλου, που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος το 2016, τα ρωσικά τρολ διέρρευσαν μηνύματα με τα οποία προέτρεπαν τους Αμερικανούς μεξικανικής καταγωγής και άλλους ισπανόφωνους ψηφοφόρους να είναι δύσπιστοι προς τους αμερικανικούς θεσμούς.
Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του New Knowledge, οι Ρώσοι διεξήγαγαν «ολοκληρωμένες επιχειρήσεις προπαγάνδας κατά της Χίλαρι Κλίντον».
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι Ρώσοι χάκερ στοχοθέτησαν τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές Τεντ Κρουζ, Μάρκο Ρούμπιο, Λίντσεϊ Γκρέιαμ και τον εκλιπόντα Τζον Μακέιν, όπως επίσης τον πρώην αρχηγό του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ και τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Άσανζ.
…