Διπλωματικό σπριντ Μητσοτάκη: Στήνει συμμαχικό τόξο απέναντι στην Τουρκία – Τα κομβικά ταξίδια

Τέσσερα πρωθυπουργικά ταξίδια μέσα στις επόμενες 15 ημέρες εντάσσονται κατά το Μαξίμου στον μαραθώνιο διπλωματίας για την ενίσχυση του συμμαχικού τόξου της Ελλάδας, με αιχμή τα τουρκολιβυκά μνημόνια για τις θαλάσσιες ζώνες, τα οποία παρεμπιπτόντως ήταν εκτός ατζέντας κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Είναι σαφές ότι στη στρατηγική της Αθήνας απέναντι στους σχεδιασμούς της Τουρκίας δεν περιλαμβάνονται μόνο οι “μεγάλοι” σύμμαχοι, αλλά και οι περιφερειακοί “εχθροί” του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χώρες που στηρίζουν την πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ στη λιβυκή σύγκρουση.Για το κυβερνητικό επιτελείο, το διπλωματικό πόκερ των τελευταίων εβδομάδων πάνω από το μέτωπο της Λιβύης αναβαθμίζει τη σημασία της πρόσκλησης που αποδέχτηκε τον περασμένο Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία.

Ήδη η πρωθυπουργική ομάδα, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” οργανώνει τις λεπτομέρειες του ταξιδιού στο Ριάντ που προγραμματίζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου με την προσδοκία για ένα αραβικό ανάχωμα στις κινήσεις της Άγκυρας και της κυβέρνησης Σάρατζ. Το πρωθυπουργικό ταξίδι προεξοφλείται ότι θα συνδεθεί και με την αποστολή από τη χώρα μας συστοιχίας πυραύλων Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, την οποία εξετάζει η Αθήνα, κατόπιν αμερικανικού αιτήματος, προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνα της χώρας απέναντι σε πιθανές επιθέσεις από το Ιράν ή την Υεμένη.

Όλες οι επαφές του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών προτάσσουν την επιμονή της Αθήνας στη γραμμή ότι δεν νοείται πολιτική λύση στη Λιβύη χωρίς την ακύρωση των τουρκολιβυκών μνημονίων. Και πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις είναι η Γαλλία, που βεβαίως έχει δικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί καθαρά στο επικείμενο ραντεβού Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος παραμένει σε ανοιχτό μέτωπο με τον Τούρκο ομόλογό του.

Πριν από το Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει την ελληνική οπτική κατά την παραμονή του στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στις 23-24 Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσει στις 27 Ιανουαρίου η αυθημερόν μετάβασή του στο Άουσβιτς, που αποτελεί και ένδειξη της στενής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.