Τα δύο μέτωπα της κυβέρνησης και η στρατηγική του Μαξίμου

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει πίσω του με επιτυχία και διαμορφώνοντας συνθήκες ευρύτατης συναίνεσης την προεδρική εκλογή με την επιλογή της προέδρου του ΣτΕ κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται σε δύο μέτωπα: στη διεθνή σκηνή στα ελληνοτουρκικά, με αιχμή τη συμφωνία της Αγκυρας με τη Λιβύη και στο εσωτερικό με το μεταναστευτικό και το νέο ασφαλιστικό, που σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού αποτελεί το νέο μεγάλο κυβερνητικό εγχείρημα του επόμενου διμήνου.

Η κυβέρνηση κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα ότι είναι «εκτός» παιχνιδιού αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη γνωστοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα είναι παρούσα στη διάσκεψη του Βερολίνου, ο στρατάρχης Χαφτάρ βρέθηκε στην Αθήνα. Το βάρος της συγκεκριμένης εξέλιξης αποτυπώθηκε, εξάλλου, στα επικριτικά σχόλια του συνόλου σχεδόν του τουρκικού φιλοκυβερνητικού Τύπου. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ο Χαφτάρ, πηγαίνει στο Βερολίνο ως ο ισχυρότερος «παίκτης» στο εσωτερικό της Λιβύης και είναι κρίσιμο πως τάσσεται κατά του μνημονίου της Τουρκίας με την Τρίπολη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να αποστείλει σαφή μηνύματα, τόσο προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ που φιλοξενεί τη διάσκεψη όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά. Η προσέγγιση της Αθήνας είναι ότι ως φιλοξενούσα χώρα η Γερμανία πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία τα μνημόνια που υπέγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλ Σαράζ δεν έχουν καμία ισχύ. Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, σε μια κίνηση πολιτικού χαρακτήρα, ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε κάθε απόφαση για τη Λιβύη που δεν θα συνοδεύεται από την ακύρωση των μνημονίων. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει δυσφορία για τη στάση της κ. Μέρκελ, που αποτυπώθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της ο πρωθυπουργός, ενώ εκτιμάται πως αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην «πίεση» που αισθάνεται η Γερμανίδα καγκελάριος λόγω προσφυγικού.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη ούτε την προαναγγελία του κ. Ερντογάν ότι η Αγκυρα θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες εντός του 2020 στις περιοχές που προβλέπονται από το άκυρο μνημόνιο με τη Λιβύη. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η γραμμή της Αθήνας είναι ότι θα πρέπει να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αγκυρα ώστε σε δεύτερο χρόνο να επιλυθούν, ακόμη και μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει και στρατηγική αποτροπής. Στο εσωτερικό, προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί η αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, όπως κατέδειξε και η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τους εμπλεκομένους να έχουν πλέον σαφείς και διακριτούς ρόλους: ο υπουργός Νότης Μηταράκης το άσυλο και τη δημιουργία των νέων κέντρων, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος την αναθεώρηση του Δουβλίνου και ο Αλκιβιάδης Στεφανής τη φύλαξη των συνόρων. Οπως αναφέρει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός θέλει να έχει σαφή εικόνα σε ημερήσια βάση για το πώς εξελίσσεται η δημιουργία των εξαγγελθέντων κέντρων, αλλά και το «μέτωπο» χορήγησης ασύλου και επιστροφών. Σημειώνεται πως η επιλογή του κ. Μηταράκη έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους: Πρώτον, διότι ως εκλεγόμενος στη Χίο γνωρίζει άριστα την περιοχή, αλλά και επειδή επί της ουσίας «παίζει το πολιτικό του μέλλον». Εάν επιτύχει, σε ένα από τα πλέον εκρηκτικά για την κυβέρνηση μέτωπα, οι μετοχές του θα εκτοξευθούν, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εικόνα του θα δεχθεί καίριο πλήγμα. Πάντως, ειδικά στη Λέσβο το εγχείρημα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς, όπως λέγεται, ακόμη «τα πάντα βρίσκονται στον αέρα».

Η αυτοδυναμία

Σημειώνεται, τέλος, ότι με την εκλογή της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας την προσεχή Τετάρτη και την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου μία ημέρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός διαμορφώνει ένα «καθαρό» πολιτικό περιβάλλον μέχρι το τέλος της τετραετίας. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με ποσοστό της τάξεως του 37,5%, καθώς δεν διαφαίνεται η δημιουργία νέων σχηματισμών που θα είναι σε θέση να εισέλθουν στη Βουλή, ενώ είναι αμφίβολο εάν τόσο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, όσο και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη θα επιτύχουν να περάσουν το πλαφόν του 3% στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η αύξηση του συνολικού ποσοστού των εκτός Βουλής κομμάτων. Τέλος, η διάταξη για το μπόνους του πρώτου κόμματος ουσιαστικά καθιστά ανέφικτη τη συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.