Αποκαλυπτικό: Τι θα είχε συμβεί εάν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είχαν γίνει με απλή αναλογική όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου πραγματοποιούνταν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και που είχε αποτρέψει να εφαρμοστεί άμεσα το ΚΙΝΑΛ με την αλλαγή θέσης του την τελευταία στιγμη, και που θα διεξαχθούν οι επόμενες όποτε γίνουν, τα αποτελέσματα θα ήταν τα εξής:

-Η Νέα Δημοκρατία, από 158 που έλαβε με το ποσοστό που πήρε, θα ελάμβανε 13 ή 131 έδρες.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελάμβανε 102 ή 103 έδρες, αντί 86 που έλαβε με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο.

-Το Κίνημα Αλλαγής θα ελάμβανε 26 έδρες από 22 που έλαβε.

-Το ΚΚΕ 17 αντί 15.

-Η Ελληνική Λύση 12 αντί 10

-Και το ΜέΡΑ25 11 έδρες αντί 9.

Αν αναλύσουμε περισσότερο το πώς θα προέκυπταν οι παραπάνω έδρες, ..έχουμε και λέμε:

-Από την πρώτη κατανομή η ΝΔ θα ελάμβανε 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 95, το Κίνημα Αλλαγής 24, το ΚΚΕ 16, η Ελληνική Λύση 11 και το ΜέΡΑ25 10 έδρες.

-Υπάρχει όμως και η δεύτερη κατανομή, από το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, καθώς το όριο του 3% παραμένει και στο νόμο της απλής αναλογικής. Στις περασμένες εκλογές τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής συγκέντρωσαν ποσοστό 8,08%, που είναι και το ποσοστό που θα μοιράζονταν στη δεύερη κατανομή και με βάση τα ποσοστά θα κατανέμονταν ως εξής: Στη ΝΔ 10 ή 11 έδρες, στον ΣΥΡΙΖΑ 7 ή 8 (μια έδρα δηλαδή θα παιζόταν μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων), στο ΚΙΝΑΛ 2 και από μια έδρα σε ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Με βάση τα παραπάνω, ρυθμιστικός για το σχηματισμό κυβέρνησης θα ήταν ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής. Από τη στιγμή που δεν μπορεί για ευνόητους λόγους να συγκροτηθεί κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματίσουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνοντας 156 ή 157 βουλευτές.

Κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, από την αριστερά και την κεντροαριστερά, θα μπορούσε να γίνει εάν συνέπρατταν όλα τα κόμματα του συγκεκριμένου χώρου: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, θα είχαν μάλιστα πλειοψηφία 157 ή 158 εδρών! Με δεδομένο, όμως, ότι το ΚΚΕ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά τη συμμετοχή του ή τη στήριξή του σε κυβερνητικό σχήμα, το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης αριστεράς-κεντροαριστεράς «δεν βγαίνει».

Συνεπώς, για να μπορεί στην επόμενη αναμέτρηση να υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο, αντίστοιχο με αυτό της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας, έχει ως προϋπόθεση την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, πρωτίστως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Και μιλάμε πάντα με αριθμητικούς όρους, γιατί οι πολιτικοί όροι ίσως είναι ακόμα πιο δύσκολοι- και σίγουρα πιο περίπλοκοι!

Πηγή: news247.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.