Κινούμενη άμμο θυμίζει το πολιτικό σκηνικό, καθώς κομματικά “στεγανά” πέφτουν και νέες κοινοβουλευτικές ισορροπίες διαμορφώνονται. Μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενης πόλωσης τα μικρότερα κόμματα δέχονται ισχυρές πιέσεις και ήδη βουλευτές διαχωρίζουν τη στάση τους από την επίσημη γραμμή.
Στα επιτελεία των κομμάτων μετράνε και ξαναμετράνε τις ψήφους που θα πάρει η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάνουν σενάρια επί χάρτου για τις νέες κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Οι ζυμώσεις συνεχίζονται και τα σενάρια για “μεταγραφές” έχουν φουντώσει στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου. Τη δική της σημασία είχε η αναφορά του Πάνου Καμμένου πως υπάρχει συμφωνία, ώστε κανένας βουλευτής του κόμματος να μην είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η θέση ότι θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στη ψηφοφορία για τις Πρέσπες.
Όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών η μαθηματική “εξίσωση” διαμορφώνεται ως εξής: Υπέρ θα ταχθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξεκάθαρα “ναι” έχουν πει ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Τη συμφωνία αναμένεται να ψηφίσει και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.
Επίσης θετικοί είναι οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, που ωστόσο αναμένουν τις ακριβείς διατυπώσεις των συνταγματικών τροποποιήσεων που θα ψηφίσει η Βουλή των Σκοπίων. Ωστόσο θέμα κομματικής πειθαρχίας στο Ποτάμι δεν μπαίνει, καθώς ήδη οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός ξεκαθάρισαν πως θα καταψηφίσουν.
Από τη “δεξαμενή” των ανεξαρτήτων βουλευτών θετικά βλέπει τη συμφωνία ο Χάρης Θεοχάρης, που ζητά περαιτέρω διευκρινήσεις πριν πάρει την τελική απόφαση. Την ίδια στιγμή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει αν δοθούν εγγυήσεις από τη γείτονα χώρα, θέτοντας ως όρο την προκήρυξη εκλογών στη συνέχεια.
Να σημειωθεί πως το Κίνημα Αλλαγής είναι αντίθετο στη συμφωνία, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές αν θα μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας (υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις). Οι Πρέσπες αλλά και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων προκάλεσαν “ψυχρότητα” στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ερωτηματικό παραμένει η στάση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, η οποία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της επισήμως. Το προηγούμενο διάστημα πληροφορίες ανέφεραν πως δεν είναι αντίθετη στη συμφωνία, με τον Πάνο Καμμένο να λέει ωστόσο πως αυτό δεν ισχύει. Πριν από ένα δίμηνο η ίδια στο twitter είχε αναφέρει πως “πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή”.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με το πρώτο “ερωτηματικό” να αφορά στη στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο Πάνος Καμμένος έχει πει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία, ωστόσο διαφορετικές εκδοχές υπάρχουν για τη στάση των βουλευτών σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης.
Ήδη ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αν και δεν είναι υπέρ της συμφωνίας. Όσον αφορά στο Θανάση Παπαχριστόπουλο έχει πει πως θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν πρώτα δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ αν παραιτηθεί με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών την έδρα του πρέπει να πάρει ο Τέρενς Κουίκ (o οποίος επίσης είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών)
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη, ο οποίος δήλωσε πως δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό (αν και δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών). Μάλιστα κατέθεσε σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, για το οποίο ήδη υπάρχουν θετικές “φωνές” στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Προς το παρόν η Ένωση Κεντρώων τηρεί στάση αναμονής και αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά και να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις του βουλευτή. Αυτό συνδέεται και με το ότι απαιτούνται πέντε βουλευτές για να θεωρείται αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Σε περίπτωση αποχώρησης ή διαγραφής του Γ. Σαρίδη το κόμμα μένει με τέσσερις βουλευτές. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσει κοινοβουλευτικά “προνόμια”, όπως είναι η συμμετοχή του Β. Λεβέντη στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών, η δυνατότητα να έχει αντιπρόεδρο στη Βουλή, η συμμετοχή στη Διάσκεψη των Προέδρων κ.ά.