Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου
Μεγαλύτερο κονδύλι για τη χρηματοδότηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης την τρέχουσα περίοδο και εξαγορά μέρους των ακριβών δανείων που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τη Νέα Υόρκη.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Το νέο πλαίσιο θα είναι έτσι δομημένο ώστε να μην προστατεύει τους κακοπληρωτές.
Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, από το βήμα του συνεδρίου της Capital Link ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα βρεθεί επιπλέον ποσό για να χρηματοδοτηθεί το επίδομα που θα δοθεί φέτος στα νοικοκυριά. «Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος από το υπερπλεόνασμα και από το αποθεματικό αν χρειαστεί», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Νέα Υόρκη εξήγησε ότι υπάρχει σχέδιο που θα εφαρμοστεί το 2019 και προβλέπει την ταχύτερη αποπληρωμή των ακριβών δανείων από το ΔΝΤ ύψους 5 δισ. ευρώ για τα οποία η χώρα πληρώνει επιτόκιο 4,9%.
Ηδη η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, πριν από λίγες ημέρες, έκανε λόγο για επιπλέον 15 εκατ. ευρώ, σε όσους πήραν την περσινή περίοδο επίδομα θέρμανσης, ως έκτακτη ενίσχυση λόγω των φετινών υψηλών τιμών του πετρελαίου.
Την έκδοση της σχετικής απόφασης καθυστερούν ωστόσο τεχνικά ζητήματα τα οποία συνδέονται με τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές που έγιναν στον αυτοδιοικητικό χάρτη, με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι ζώνες επιδότησης.
Οσες περιοχές χαρακτηρίζονται «ορεινές», ανεβαίνουν στην υψηλότερη ζώνη επιδότησης, άρα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καλείται να βρει και να υπολογίσει μέσω των φορολογικών δεδομένων πόσοι είναι οι νέοι εν δυνάμει δικαιούχοι, άρα και ποιο είναι το επιπλέον κόστος που θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης έφτανε στα 206 εκατ. ευρώ το 2014, για να πέσει στα 186 εκατ. το 2015, στα 106 εκατ. το 2016, στα 112 εκατ. το 2017 και στα 55 εκατ. το 2018, όταν και αποφασίστηκε μια επιπλέον επιδότηση 15 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους της Α’ Ζώνης, που περιλαμβάνει τους ορεινούς και απομακρυσμένους νομούς της επικράτειας.
Από το ίδιο συνέδριο ο υπουργός αναφέρθηκε στα κυβερνητικά σχέδια της επόμενης τετραετίας που περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων σε εισόδημα και ΦΠΑ, ενώ οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν με ένα νέο φορολογικό σύστημα, μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση.
Χθες, πάντως, κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή με την οποία καταργείται από 1ης Ιανουαρίου του 2019 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
Από αυτή τη μεταβολή επέρχεται ετήσια απώλεια εσόδων 28 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
Αναφορικά με την εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είπε ότι «είναι μέσα στο πρόγραμμά μας». Εξήγησε ότι υπάρχει σχέδιο που θα εφαρμοστεί το 2019 και προβλέπει την ταχύτερη αποπληρωμή των ακριβών δανείων.
Πρόκειται για ένα ποσόν που φτάνει τα 5 δισ. ευρώ επί συνόλου 9,8 δισ. ευρώ που είναι οι υποχρεώσεις της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό. Για τα δάνεια των 5 δισ. η χώρα πληρώνει επιτόκιο 4,9% στο ΔΝΤ. Και αυτό γιατί το Ταμείο υιοθετεί κλιμακωτό επιτόκιο, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνειά του.
Η ελληνική πλευρά θέλει να απαλλαγεί από το μεγάλο αυτό βάρος της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και ταυτόχρονα να μειώσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο.