“Ή επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία και για την Κρήτη σήμερα ή φρεγάτες αύριο, όταν θα είναι αργά” προειδοποίησε με δραματικούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη το βράδυ.
Η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στοχεύει απλώς σε πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να θέσει στη Σύνοδο Κορυφής με επιμονή και αξιώσεις λήψης απόφασης την επέκταση των “προσωποποιημένων κυρώσεων” που έχουν αποφασιστεί για την Κύπρο και στην περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει στην καταπάτηση του διεθνούς δικαίου στην Κρήτη. Κυρώσεις για τις οποίες αντιδρούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η οποία φέρεται να έχει διαμηνύσει στη χώρα μας σε αυτή τουλάχιστον τη φάση να μην επιμείνει περαιτέρω, -είναι χαρακτηριστικό πως ενώ για την υπόθεση της Κύπρου έχουν συμφωνηθεί δεν υλοποιούνται, καθώς οι Βρυξέλλες αποφεύγουν να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.
Η Κουμουνδούρου πιστεύει πως η επέκταση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και στην υπόθεση της Κρήτης, θα αποτρέψει τα χειρότερα και, κυρίως, θα αποτρέψει την αποστολή πλοίων στην ελληνική περιοχή που αμφισβητείται από την Συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμά πως η ένταση θα “χτυπήσει κόκκινο”, προειδοποιεί δε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί η αποστολή ελληνικών φρεγατών στην περιοχή, ώστε να αποτραπεί το “γκριζάρισμα” της περιοχής από την Τουρκία.
Ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο “στρατιωτικοποίησης” του προβλήματος, ενώ έθεσε κατ’ ουσίαν τις “κόκκινες γραμμές” για την αντιμετώπισή του (να αντιμετωπιστούν με όλους τους τρόπους” τυχόν τουρκικά πλοία που θα επιχειρήσουν να “γκριζάρουν” την περιοχή).
Κατ’ ουσίαν επιμένει πως δεν αρκεί η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας με τους όρους εμπλοκής του “Νικηφόρου Φωκά” έναντι του Barbaros το 2018 στο Καστελόριζο, αλλά απαιτούνται “πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι”- και ο …νοών νοείτω! Το γεγονός ότι η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε μετά την επίσκεψη του Τζ. Πάιατ στην Κουμουνδούρου- την “πρώτη” αμερικανού πρέσβη- δείχνει την αποφασιστικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη θέση αυτή.
Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης, ενόψει της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό να επιμείνει στη συνάντηση 3+1 (Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος και Ηνωμένες Πολιτείες) για την προώθηση του αγωγού East Med.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να εκτιμά πως η ολοκλήρωση του East Med, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ακυρώνει στην πράξη, τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, με τη πρωτοβουλία, μάλιστα, των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες, το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησής του με τον αμερικανό πρέσβη στην Κουμουνδούρου. Ενδιαφέρον, επίσης, έχει και ότι ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε την τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά για ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, θέμα που και οι δυο επρόκειτο να θέσουν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος το πρωί της Πέμπτης: Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ως μέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητής..