Όλοι οι εισηγητές των κομμάτων που πήραν το λόγο, πλην εκείνου του ΚΚΕ που δήλωσε αντίθετος, τάχθηκαν υπέρ της αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές. Σημεία σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων φάνηκαν να υπάρχουν για λελογισμένες αυξημένες αρμοδιότητες του Προέδρου, όπως η δυνατότητα σύγκλισης του Πολιτικού Συμβουλίου – ενδεχόμενο ωστόσο που φαίνεται να απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόσο η ΝΔ, όσο και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, διαφωνούν με τη πρόταση του για άμεση εκλογή του από το λαό, αλλά και για τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων πέραν εθνικού ζητήματος, όπως προβλέπει το ισχύον σύνταγμα.
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, υπογράμμισε ότι «η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, παρότι βαριά και όχι εύκολη, είναι ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης ιδεών, συγκατάθεσης, πειθαρχίας, δεσμεύσεων και σύνθεσης».
«Είμαστε εδώ, όχι μόνο για να διαγνώσουμε τη κρίση και το μέγεθός της, αλλά για να υπάρξουμε και να εμπνεύσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις για το μέλλον. Ιδού η ευκαιρία: για την αναθεώρηση του συντάγματος, όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη σύγκλισης και δέσμευσης, τουλάχιστον σε λίγα άρθρα όπως αυτά που αφορούν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την απεμπλοκή του από τις εκλογές, χωρίς πονηρούς συμψηφισμούς και ρουλέτες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης.
Παράλληλα ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την πρόταση του κόμματός του, που προβλέπει επαναληπτικές ψηφοφορίες επί ένα εξάμηνο σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι ψήφοι, ώστε, όπως είπε, σε αυτό το διάστημα να αναγκαστεί να πιεστεί ο πολιτικός κόσμος και να προσπαθήσει να φθάσει σε μια ισορροπημένη πρόταση.
Παράλληλα, έκανε λόγο για αντίφαση που υπάρχει στις προτάσεις, καθώς από τη μια υποστηρίζεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και με την ισχνή πλειοψηφία των 151 βουλευτών, και απ’ την άλλη προτείνονται αυξημένες αρμοδιότητες.
«Αυξημένες εξουσίες απαιτούν και αυξημένη νομιμοποίηση. Διαφορετικά θα υπάρχει διαρκώς ένα εκκρεμές ανάμεσα στον πανίσχυρο Πρόεδρο ή τον πανίσχυρο πρωθυπουργό», σημείωσε. «Ίσως ο μαγικός αριθμός των 151 βουλευτών συχνά να δίνει λύσεις, όμως είναι μια μικρή λυδία λίθος για το πρόβλημα που μας απασχολεί», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, τόνισε ότι πρέπει να επανεξεταστεί και να ενισχυθεί το ισχύον σύνταγμα πάνω στις αρχές της σταθερότητας του πολιτικού κύκλου, και επεσήμανε ότι οι προτεινόμενες από το κόμμα του συνταγματικές διατάξεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατοχυρώνουν τη κυβερνητική σταθερότητα και την αξία τους.
«Το σύνταγμα δεν είναι θεσμικός ονειροκρίτης να εναποθέσουμε τις φαντασιώσεις μας, αλλά είναι θεσμικός εξοπλισμός της πολιτείας και το ευαγγέλιο της πολιτικής μας ύπαρξης. Πάνω σε αυτές τις αρχές πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να επιβάλουμε τις αναγκαίες διορθώσεις», τόνισε και πρόσθεσε:
«Η πρόταση μας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι συγκυριακή. Επιδίωξη της είναι η πολιτική σταθερότητα. Το να προκαλούμε πρόωρες εκλογές με διάλυση της Βουλής, συνιστά ερμηνευτικό περίγελο, παραβιάζει τη συναινετική επιταγή του συντάγματος.
Στο άρθρο 32 αποσυνδέουμε την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Εμείς προτείνουμε, αφού προηγηθούν άκαρπες οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες από 200 και 180 βουλευτές, να πάμε με την ίδια Βουλή στην πλειοψηφία των 151 βουλευτών» είπε
Ο κ. Τασούλας εξέφρασε την αντίθεση της ΝΔ στην άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί όπως είπε, «πιστεύει ότι η θέση της Βουλής είναι ισχυρότερη ως άμεσου οργάνου εκτελεστικής εξουσίας». Παράλληλα, πρότεινε τη συνταγματική θέσπιση, ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει τη δυνατότητα σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, καθώς και να μπορεί να αναπέμπει νομοσχέδια και να τα επιστρέφει στη Βουλή για διόρθωση.
«Εμείς προτείνουμε αλλαγές που θεμελιώνουν την κυβερνητική σταθερότητα. Προτείνουμε κατάργηση της συνταγματικής διάταξης για διάλυση της Βουλής με την επίκληση κρίσιμου εθνικού θέματος από τη κυβέρνηση, γιατί πιστεύουμε ότι υπονομεύει την κυβερνητική σταθερότητα», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα, ο κ. Τασσούλας υποστήριξε ότι κινείται στο άλλο άκρο από την πρόταση της ΝΔ.
«Κατατείνει, όχι σε κυβερνητική σταθερότητα, αλλά στην καθιέρωση νέου πολιτεύματος συνταγματικής ακυβερνησίας, με εισαγωγή πανδαισίας δημοψηφισμάτων με 500.000 υπογραφές. Σε συνδυασμό με την απλή αναλογική, δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αστάθειας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατά των προτάσεων, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, τάχθηκε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, καθώς όπως είπε, «παρά τις όποιες διαφορές τους, τα δύο κόμματα επιδιώκουν στην διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι δεν πρέπει να διακόπτεται η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής τους, που(Πηγή)