Καταιγιστικές εξελίξεις: Οι βουλευτές που είναι έτοιμοι να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι συμβαίνει στους ΑΝ.ΕΛ.

ΙΣΧΥΡΟΥΣ τριγμούς στα κόμματα, αλλαγή στις στρατηγικές συμμαχίες και έντονη κινητικότητα σε επίπεδο βουλευτών, προκαλεί το Σκοπιανό.
Οι καταιγιστικές εξελίξεις που κινούνται προς την κατεύθυνση επίλυσης του κρίσιμου αυτού ζητήματος που έχει εγκλωβίσει για δεκαετίες την Ελλάδα, συνοδεύονται από μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.
Στην εναγώνια προσπάθειά του να περιχαρακώσει το κόμμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρεται από τον σκληρό πυρήνα των ακροδεξιών, αρνούμενος να συναινέσει στην επίλυση του προβλήματος.
Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη υπαγορεύεται από το φόβο της δημιουργίας ενός κόμματος στα Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Στην κατεύθυνση αυτή αναγκάζεται να γίνει συνοδοιπόρος του στρατηγού Φράγκου και του Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής, εγκαταλείποντας οριστικά την κεντρώα και φιλελεύθερη φυσιογνωμία του κόμματος.
Αντίθετα η κυβέρνηση παρουσιάζεται ενωμένη και αποφασισμένη για την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια.
Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, απομονώνουν τη Νέα Δημοκρατία, διαμορφώνοντας μια ενότητα στρατηγικής ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντροαριστερά.
Η ταύτιση των βουλευτών του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Σκοπιανό δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε μια μακροπρόθεσμη συμμαχία.
Σε κάθε περίπτωση μια ομάδα βουλευτών από τα λεγόμενα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης που έχει αηδιάσει από την ακροδεξιά ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη, άρχισε να αλληθωρίζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύει ότι απέναντι στη συμμαχία ακροδεξιάς και ΝΔ, θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη.
Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιοι βουλευτές να ανεξαρτητοποιηθούν και να προσχωρήσουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Μεγαλοοικονόμου που εγκατέλειψε το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.
Η ακροδεξιά στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλεί προβλήματα τακτικής και στρατηγικής στη Νέα Δημοκρατία.
Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που μέχρι τώρα είχαν δημιουργήσει μια ενότητα γραμμής απέναντι στην κυβέρνηση, άρχισαν να αλλάζουν στάση υπό την πίεση των βουλευτών τους που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ταυτιστούν με τους ακροδεξιούς και παραεκκλησιαστικούς κύκλους.
Προβληματική εμφανίζεται και η κατάσταση στους Ανεξάρτητους Έλληνες με τον Πάνο Καμμένο να συγκαλεί την Δευτέρα τα όργανα του κόμματος.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, λόγω του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται δεν πρόκειται όπως ισχυρίζεται να ψηφίσει στη Βουλή την πρόταση για σύνθετη ονομασία.
Η στάση αυτή των ΑΝΕΛ δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί θα πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια καραμπόλα που θα καταλήξει σε αλλαγή συμμαχιών στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιέζεται από ισχυρούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βάλει στο παιχνίδι τα κόμματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης το Σκοπιανό μπορεί να γίνει καταλύτης εξελίξεων, οδηγώντας σε οριζόντιες ανακατατάξεις το πολιτικό σκηνικό.
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες μετά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Πάντως η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να αλλάξει αφού έχει αποφασίσει να συμπορευτεί με τον στρατηγό Φράγκο και όλο το ακροδεξιό φάσμα.
Στη ΝΔ επενδύουν και στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα επιδιώκοντας να καπηλευτούν την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίοι διαδηλώνουν από καθαρά πατριωτικό καθήκον.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.