Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Την σύγκρουση μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών» δηλαδή, αυτών που είναι υπέρ της πιο συνεπούς και αποτελεσματικής πολιτικής αποτροπής απέναντι στην Τουρκία και αυτών που είναι υπέρ της ήπιας προσέγγισης της τουρκικής επιθετικότητας, περιέγραψε ανάγλυφα ο ΥΠΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του.
Ανήκοντας ο ίδιος στην πτέρυγα των «περιστεριών», ουσιαστικά περιέγραψε πόσο άβολα νιώθει καθώς μέσα στο εσωτερικό της κυβέρνησης συγκρούονται δύο τάσεις σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την δυνατότητα κοινής πειστικής πολιτικής γραμμής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή που μιλάμε απουσιάζει κείμενο «Λευκής Βίβλου» από το ΥΠΕΘΑ, ένα κείμενο το οποίο περιγράφει με σαφήνεια τις πολιτικές γραμμές αντιμετώπισης του προβλήματος ασφαλείας της χώρας.
Το τελευταίο κείμενο συντάχθηκε το 2014 από τον τότε διευθυντή αμυντικής πολιτικής του ΥΠΕΘΑ Πολύκαρπο Αδαμίδη και είναι άγνωστο αν έχει καν λάβει τις απαραίτητες υπογραφές από την διοικητική αλυσίδα προκειμένου να αποτελέσει το κείμενο επάνω στο οποίο θα βασιστεί η πολιτική εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας έναντι των απειλών που την περικυκλώνουν.
Από εκεί και πέρα έχει ιδιαίτερη σημασία να υπάρξει μια πρώτη «χαρτογράφηση» των κέντρων που είναι υπέρ της πολιτικής, της μη υποχωρητικότητας απέναντι στην Τουρκία και αυτό σε κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα που είναι υπέρ της πιο «ευέλικτης» πολιτικής γραμμής.
Στην «σχολή» των «σκληρών» συγκαταλέγονται οι ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αντιναύαρχος Διακόπουλος Αλέξανδρος, και σε επίπεδο αρχηγών Επιτελείων ο Α.ΓΕΝ Ν.Τσούνης συγκαταλέγεται στους «σκληρούς» όπως άλλωστε καταδεικνύουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του κατά την ενημέρωση των αμυντικών συντακτών.
Για το περιεχόμενό της ενημερώθηκε πρεσβεία ξένης δύναμης, ενώ σε δεύτερο χρόνο ενημερώθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μάλιστα βρίσκονταν στην Κύπρο μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.
Ο τελευταίος όταν ερωτήθηκε για το αν πρέπει να γίνει η άσκηση δεν ήταν θετικός, ίσως γιατί εκτίμησε ότι θα στέλνονταν λάθος μήνυμα στην Αγκυρα την ώρα που τα «νεύρα» στην περιοχή ήταν «τεντωμένα» λόγω της επικείμενης τουρκικής εισβολής στην Συρία.
Για το θέμα ενημερώθηκε και το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι κατ’ανάγκη από ελληνική πλευρά. Και ο ίδιος δεν συμφωνούσε με την ενεργοποίηση του «Σχεδίου Ε», έστω στο πλαίσιο της άσκησης.
Λέγεται ότι ο Αρχηγός του Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, δεν εξέλαβε αρνητικά, ούτε είχε δισταγμό στην εκτέλεση της διαταγής.
Γενικά η περίπτωση του Ν.Τσούνη είναι αυτή του στρατιώτη που ξέρει ότι θα πεθάνει, αλλά δεν διστάζει να το κάνει.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις, δείχνουν ότι δεν υπάρχει ομοιογενής αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Βέβαια, αρκετοί λένε, ότι δεν έπρεπε ο Α.Στεφανής να ενεργοποιήσει το «Σχέδιο Ε», χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της προϊστάμενης πολιτικής ηγεσίας και ίσως δεν έχουν άδικο
Δεν είναι λίγοι οι ανώτερου βαθμού αξιωματικοί και των τριών Κλάδων που θεωρούν ότι κάθε ημέρα που περνάει μειώνονται οι πιθανότητες της νίκης και ότι αν κάτι πρέπει να γίνει με τη Τουρκία πρέπει να γίνει, τώρα.
Υπάρχουν και άλλοι, που θεωρούν ότι η χώρα θα εισερχόταν σε μεγάλες περιπέτειες είτε επικρατούσαμε στο πρώτο κτύπημα, είτε δεν πετύχαινε τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του.
Το μόνο που θα πούμε είναι ότι η αδυναμία συναντίληψης φέρνει στο μυαλό την Κύπρο και την νύχτα των Ιμίων. Με τα γνωστά αποτελέσματα…
pronews.gr