Η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η χθεσινοβραδυνή του παρέμβαση στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου δίνουν και το διπλό στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ: Αφενός σκληρή κριτική και αποδόμηση της κυβέρνησης – «δεν θα αφήνουμε τίποτα να πέφτει κάτω» είναι η χαρακτηριστική φράση στελέχους της Κουμουνδούρου – και αφετέρου θεσμική και παρεμβατική στάση σε μείζονα θέματα, όπως είναι τα εθνικά.
Πρόκειται για μια λεπτή άσκηση ισορροπίας, η οποία όμως εδράζεται στην στρατηγική της διαρκούς ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνης δύναμης διακυβέρνησης και ως «πρότασης εξουσίας, που πολύ σύντομα μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα πρέπει να αναμένεται διαρκές σφυροκόπημα της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, με αιχμή τόσο τους χειρισμούς στα εθνικά μέτωπα και στο προσφυγικό όσο και την κατάρρευση του αφηγήματος περί «κράτους αριστείας».
Ηδη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καταλόγισε κυβερνητικό «βέρτιγκο» σε προσφυγικό και εθνικά θέματα και, ρώτησε «εάν η χώρα έχει κυβέρνηση και πρωθυπουργό» και έβαλε στο κάδρο προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά.
«Οταν στις 25 Σεπτεμβρίου», είπε, «ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, συνάντησε τον Πρόεδρο Ερντογάν, έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στην ιστορία που συνάντησε Τούρκο Πρόεδρο εν μέσω έντονων προκλήσεων και παραβατικότητας και δεν έθεσε το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο. Παρόλα αυτά, εκείνη την ημέρα η κυβέρνηση διέρρευσε από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η συνάντηση αυτή πήγε καλύτερα του αναμενομένου Τόσο καλά πήγε, που επί δύο μήνες οι προκλήσεις σταματημό δεν είχαν”.
Για να θέσει αμέσως μετά το ερώτημα: «Έχουν τη στοιχειώδη γνώση να χειριστούν κρίσιμα εθνικά θέματα ή οι γνώσεις τους περιορίζονται μόνο στο πώς να διορίσουν κομματικά στελέχη και να νομοθετήσουν υπέρ της διαφθοράς;
Εξίσου έντονος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στα θέματα της ευνοιοκρατίας και του επιτελικού κράτους, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην υπόθεση με τα ανύπαρκτα πτυχία του υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη. «Σε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη θα είχε αποπεμφθεί από την θέση του», είπε, προσθέτοντας: «Αδέρφια, ξαδέρφια, φίλοι, δικοί τους δημοσιογράφοι, αποτυχόντες πολιτευτές, μέλη της ΝΔ, της ΔΑΚΕ, της ΟΝΝΕΔ αποτελούν τον κομματικό στρατό της fake αριστείας που διοικεί αυτή τη στιγμή το κράτος».
Αυτό το στίγμα προδιαγράφει και το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής στην οποία θα κινηθούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση εμφανίζει πλέον τις πρώτες ρωγμές φθοράς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με την παρατήρηση «έχω την αίσθηση ότι τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ρετάρει».
Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρατεύει το κύρος του ως πρώην πρωθυπουργός και το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο στο εξωτερικό για να ενεργοποιήσει δυνάμεις και συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων στα ελληνοτουρκικά. Την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Τυνησία για να μιλήσει σε εκδήλωση του Αραβικού Συνδέσμου, με βασική επιδίωξη να αξιοποιήσει τις επαφές του στον Αραβικό Σύνδεσμο προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Λιβύη να κάνει πίσω στην συμφωνία με την Τουρκία.
Στην ίδια λογική, χθες το βράδυ κατά την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ζήτησε ευθέως από την Ουάσιγκτον να επιδείξει πιο αποφασιστική στάση απέναντι στον Ερντογάν: «Περιμένουμε», είπε, «από τους εταίρους μας και ειδικότερα από τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες, ανυπόστατες νομικά, συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».