«Επιβεβαιώνει, ακόμα, ότι η χώρα έχει ανακτήσει την ελευθερία της στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών και δικαιώνει την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι επρόκειτο για ένα αχρείαστο μέτρο. Θέση την οποία υποστηρίξαμε με επιμονή απέναντι στους εταίρους μας και καταφέραμε τελικά να επικρατήσει», δηλώνει η υπουργός Εργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η ακύρωση του μέτρου απογυμνώνει και το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ που ποντάρει σε μια αέναη καταστροφολογία, η οποία διαρκώς διαψεύδεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, από 1/1/2019 για περίπου 620.000 συνταξιούχους θα ξεκινήσει η σταδιακή αύξηση των συντάξεών τους.
Η μετάβαση στην επόμενη μέρα είναι μία πραγματικότητα και αυτό επαληθεύεται μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, με άμεσο και θετικό αντίκτυπο για τη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα», καταλήγει η δήλωση της κ.Αχτσιόγλου.
Βουλή: Σήμερα η ψήφιση της κατάργησης των διατάξεων περί μειώσεων των συντάξεων
Στην Ολομέλεια συζητείται και ψηφίζεται σήμερα η κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων. Είναι διατάξεις που είχαν υπαγορευτεί το 2017 υπό την ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι υπό κατάργηση διατάξεις περί απομείωσης της προσωπικής διαφοράς θα ίσχυαν από 1.1.2019 στο πλαίσιο του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
«Τα δεδομένα που υφίσταντο κατά την ψήφιση του ν.4472/2017 έχουν αλλάξει σημαντικά. Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και την οριστική έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, αποδείχθηκε πλήρως ότι η Ελλάδα έχει κατορθώσει να πετύχει το δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, στόχος που μπορεί πλέον να επιτευχθεί και χωρίς το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων, το οποίο είναι άλλωστε μέτρο μη διαρθρωτικού χαρακτήρα», έχει δηλώσει η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας και έχει υπογραμμίσει ότι με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει διασφαλίζεται πλήρως η βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
Από την επεξεργασία που προηγήθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, το άρθρο για την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων φαίνεται ότι θα περάσει ομόφωνα από την Ολομέλεια. Η σημερινή συζήτηση ωστόσο αναμένεται να έχει χαρακτηριστικά έντονης αντιπαράθεσης με αιχμή το νόμο Κατρούγκαλου.
Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και η τροπολογία με το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών.
Επίσης στο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις φορολογικού ενδιαφέροντος, ανάμεσα στις οποίες και εκείνες για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων αλλά και διατάξεις με τις οποίες η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνει αυτοματοποιημένα μαζικά αιτήματα πληροφοριών (τραπεζικούς λογαριασμούς, δανειακές συμβάσεις κλπ) σε τραπεζικά ιδρύματα. Αναφορικά με τα αυτοματοποιημένα μαζικά αιτήματα παροχής δεδομένων πάντως το Επιστημονικό Συμβούλιο, στην έκθεσή του, εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με το αν η προτεινόμενη ρύθμιση είναι συμβατή με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την προστασία φυσικών προσώπων από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.