ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT μετά τους ελιγμούς Μέι για να κερδίσει χρόνο

Ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς καμία συμφωνία βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία μετά την αναβολή της ψηφοφορίας για την Συμφωνία αποχώρησης και της Διακήρυξης των μελλοντικών σχέσεων με την ΕΕ, που εξήγγειλε σε μια τρίωρη, ταπεινωτική για την ίδια, συνεδρίαση του Κοινοβουλίου η Τερέζα Μέι.

Εν μέσω αποδοκιμασιών, ειρωνικών σχολίων και σκληρής κριτικής, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η αναμενόμενη ψηφοφορία, που είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου, μετατίθεται. «Η αναβολή υπαγορεύεται από το γεγονός ό,τι πολλοί βουλευτές ζητούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις για το άρθρο 20 της Συμφωνίας που αναφέρεται στο «backstop», στην εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία» τόνισε η κ. Μέι, 108 ημέρες πριν την 29η Μαρτίου 2019, όταν και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας αναμένεται να αποχωρήσει επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καρφιά από τη Βόρειο Ιρλανδία και τη Σκωτία

Το ζήτημα των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (η οποία αποτελεί κράτος -μέλος της ΕΕ) και της Βορείου Ιρλανδίας (που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) έχει προκαλέσει την οργή του ερυωσκεπτικιστικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (Democratic Unionist Party -«DUP») της Β. Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, ζητώντας από την πρωθυπουργό της χώρας να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit. Ωστόσο η ίδια η Τερέζα Μέι από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε πολίτες της Βορείου Ιρλανδίας που δεν αποτελούν ψηφοφόρους του «DUP» κάνοντας λόγο για τη λεγόμενη «αρχή της συναίνεσης». Πρόκειται για έναν βασικό όρο της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» του 1998, στο άρθρο 1 παράγραφος 2 της οποίας αναφέρεται ρητά ότι μόνον οι πολίτες της Βορείου Ιρλανδίας (και όχι οι Άγγλοι, οι Ουαλοί ή οι Σκωτσέζοι) μπορούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα, οποιοιδήποτε στιγμή το επιθυμούν, για το αν η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ή μέρος μιας ενωμένης Ιρλανδίας (και συνεπώς της ΕΕ).

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία», εξαιτίας της απόφασής της να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Η πολίτες της Σκωτίας αποτελούν τους πλέον ένθερμους ευρωπαϊστές σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς στο δημοψήφισμα του 2016, το 62% είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρις, η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος» ανέφερε η Στέρτζον. «Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως, έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρις με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη».

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό Κοινοβούλιο.

«Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσουν πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, το SNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού, για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί -τι λέτε;» έγραψε η Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.

Αντιμέτωπη με τη βέβαιη απόρριψη της Συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η Τερέζα Μέι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή της θα «διαπραγματευθεί» με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27» της ΕΕ, αρχής γενομένης από τη Γερμανία και την Ολλανδία, και θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες περισσότερη σαφήνεια στο ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση: «Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση»

Μια «διαπραγμάτευση» την οποία ήδη απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Βρυξέλλες, τόσο δια της εκπροσώπου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, όσο και δια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ. Ο πρόεδρος Τουσκ ανακοίνωσε μάλιστα ότι στο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, η πρώτη ημέρα θα αφορά στη συζήτηση για το Brexit, υπογραμμίζοντας ωστόσο…

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.