Νέα επιτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου έλαβε χώρα στην Ινδία, με τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Agni-V, που αποτελεί σημείο αναφοράς απέναντι σε Πακιστάν και Κίνα, τους “ενοχλητικούς” γείτονες των Ινδών.
Το πρωί της Δευτέρας, η Ινδία δοκίμασε με επιτυχία τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Agni-V, σε μία βάση δοκιμών των ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην ανατολική ακτή της Οντίσα. Αυτή είναι η τρίτη επιτυχημένη δοκιμή του πυραύλου φέτος, ύστερα από σχετικές δοκιμές τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο.
Θεωρούμενος ως ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας έναντι της Κίνας, ο Agni-V αναμένεται σύντομα να ενταχθεί σε ενεργό υπηρεσία υπό τη Διοίκηση Στρατηγικών Δυνάμεων της Ινδίας.
Ο Agni-V είναι ένας πύραυλος ικανός να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων που κυρώθηκε από την κυβέρνηση του Νέου Δελχί το 2008.
Ο πύραυλος είναι ικανός να πλήξει στόχους οπουδήποτε στην Ασία καθώς και σε τμήματα της Αφρικής και της Ευρώπης.
Ο πύραυλος έχει μήκος 17 μέτρων, πάχος 2 μέτρων, χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα, ζυγίζει περίπου 50 τόνους, μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 1,5 τόνων. Το βλήμα κινείται προς και πλήττει το στόχο μέσα από τρία στάδια (φάση ανόδου ύστερα από την εκτόξευση, φάση πτήσης σε βαλλιστική — καμπύλη τροχιά και τέλος, φάση καθόδου προς το τελικό στόχο).
Η Κίνα εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκεια της για την ύπαρξη του προγράμματος ανάπτυξης του Agni-V της Ινδίας, όταν ο πύραυλος δοκιμάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Τότε, το Πεκίνο διεκήρυξε πως η δοκιμή ήταν αντίθετη με τους κανόνες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πως απειλούσε να διαταράξει τη γεωπολιτική ισορροπία στη Νοτιοανατολική Ασία.
Οι Ινδοί επιστήμονες επιδιώκουν να καταστήσουν το βλήμα ικανό να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, με δυνατότητα μεμονωμένης στόχευσης για κάθε μια από αυτές (MIRV). Η ικανότητα MIRV βοηθά έναν βαλλιστικό πύραυλο να αποφύγει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του εχθρού.
Η σειρά των πυραύλων Agni έχουν αναπτυχθεί από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης, αποτελώντας μέρος της δαπανηρής και χρονοβόρας προσπάθειας της Ινδίας για ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με κατευθυνόμενους πυραύλους.(Πηγή)