«Θα εξαντλήσω την τετραετία», δήλωσε προσφάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας με έμμεσο τρόπο στη φημολογία για διπλές εκλογές εντός του έτους ώστε να εξουδετερωθεί το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το περίεργο είναι ότι τη σχετική φημολογία ξεκίνησαν στελέχη της Δεξιάς και την ενίσχυσαν τα φιλικά στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης. Αρα, ποιο συμπέρασμα να βγάλουμε; Μήπως ότι ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από τις επιπόλαιες διαρροές και έσπευσε να επαναφέρει στην τάξη τους υφισταμένους του;
Λογικό φαίνεται. Μήπως ότι το σύστημα εξουσίας που έχει επιβληθεί στη χώρα από τις 8 Ιουλίου του 2019 δεν είναι και τόσο συμπαγές όσο το ίδιο ισχυρίζεται πως είναι, και έχουμε συμπτώματα σύγχυσης; Υπάρχουν ενδείξεις περί αυτού, όμως δεν είναι τόσο ισχυρές που να μας οδηγήσουν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση των αρίστων χωλαίνει και μοιάζει με σκορποχώρι.
Ας δεχτούμε, λοιπόν, πως ισχύει η πρώτη εκδοχή και ότι σε τόσο σοβαρά ζητήματα ο πρωθυπουργός έχει το πάνω χέρι. Ελα όμως που λίγες μέρες μετά ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δηλαδή αυτός που ασχολείται με το ζήτημα του εκλογικού νόμου, με συνέντευξή του στο Action 24, τροφοδότησε τα σενάρια περί πρόωρων διπλών εκλογών, διαψεύδοντας επί της ουσίας τον ίδιο τον προϊστάμενό του.
Λέτε να κινήθηκε ερήμην του πρωθυπουργού; Δεν το πιστεύω. Δεν κάνει τέτοια ο κ. Θεοδωρικάκος. Πρόκειται για τον άνθρωπο που οφείλει στον αρχηγό της Δεξιάς τη μετακόμισή του από το περιθώριο στο κέντρο της πολιτικής ζωής. Δεν μπορεί να είναι τόσο αχάριστος απέναντι στον ευεργέτη του. Προφανώς ήταν σε συνεννόηση μαζί του. Τι λέει ο κ. Θεοδωρικάκος;
– «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να σκεφτεί πιο ψύχραιμα, πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα… Η απλή αναλογική ανήκει σε μια άλλη εποχή και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα και σίγουρα είναι ένα εκλογικό σύστημα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Είναι αναποτελεσματικό όσον αφορά την κυβερνησιμότητα».
■ Ας αφήσουμε ασχολίαστη την προτροπή του κ. Θεοδωρικάκου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σκεφτεί πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια ανάρμοστη διατύπωση. Για μια φλεγμονή που παράγεται από την αλαζονική διαχείριση της εξουσίας.
Το αν είναι ιάσιμη θα το δούμε, αν και το κακόφημο βιογραφικό της Δεξιάς δεν μας κάνει και πολύ αισιόδοξους. Με ποιο σκεπτικό καταλήγει ο υπουργός στην άποψη ότι η απλή αναλογική ανήκει σε άλλη εποχή και δημιουργεί τεράστια προβλήματα;
Εφαρμόστηκε ποτέ την περίοδο της μεταπολίτευσης; Αδολη και ανόθευτη, όπως τη θέλει το ΚΚΕ και την ήθελαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μία φορά. Συνεπώς, δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη, οπότε η εκτίμηση του κ. Θεοδωρικάκου δεν πατάει πουθενά, είναι αυθαίρετη, μια αδάπανη δημοκοπία.
Το επιχείρημα ότι με την απλή αναλογική στη μορφή που την προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ (δεν είναι άδολη, γιατί υπάρχει το κατώφλι του 3%) θα προκύψει πρόβλημα κυβερνησιμότητας, είναι αναιμικό, τεμπέλικο, σκοντάφτει στα γεγονότα και αντικρούει τις πομπώδεις διακηρύξεις της Δεξιάς για την ανάγκη συναινέσεων και συνεννοήσεων. Τι είδους συναίνεση και τι είδους συνεννόηση έχουν στο μυαλό τους οι παράγοντες της κυβέρνησης;
Η Ν.Δ. αυτοδύναμη με τη βοήθεια ενός εκλογικού νόμου που καταργεί την ισοτιμία της ψήφου και κάποια μικρότερα κόμματα πρόθυμα να παίξουν ρόλο κομπάρσου; Ετσι θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας; Ισχυρές, αυτοδύναμες και μονοκομματικές κυβερνήσεις είχαμε πολλές από το 1974. Αντιμετωπίστηκαν τα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής;
Εξαφανίστηκαν οι πελατειακές λογικές; Γλίτωσε η χώρα από τη χρεοκοπία; Τα κόμματα του συναινετικού δικομματισμού που εναλλάσσονταν στην εξουσία και διέθεταν μεγάλες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες φέρουν την ευθύνη για την παταγώδη κατάρρευση σε όλα τα επίπεδα.
Κυβερνήσεις συνεργασίας είχαμε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η κυβέρνηση Τζαννετάκη ήταν μονοθεματική (κάθαρση), η κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ προέκυψε ύστερα από πίεση των δανειστών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν αναγκαστική (δεν υπήρχε εναλλακτική).
– Στην παρατήρηση ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική είναι θέση αρχής, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μεταβάλει και αυτή τη φορά θέση, διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος, όπως είπε, από τις διπλές εκλογές: «Ο κ. Τσίπρας έχει τινάξει στον αέρα πολλές φορές θέματα για τα οποία ισχυριζόταν ότι ήταν θέσεις-αρχές για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα μεταβάλει στάση».
■ «Κοίτα ποιος μιλάει» είναι η ενστικτώδης αντίδραση. Κατηγορεί για συστηματική παραβίαση αρχών τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση και τον καλεί να το ξανακάνει, ο άνθρωπος που ξεκίνησε την καριέρα του από το ΚΚΕ, έγινε γραμματέας της ΚΝΕ, πήγε στον Συνασπισμό, μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ και κατέληξε στη Νέα Δημοκρατία. Οπορτουνισμός πλήρους απασχόλησης.
Δεν ξέρω αν έχει ολοκληρώσει τις προσπάθειές του στα ιδεολογικά άλματα και στις πολιτικές κυβιστήσεις, ωστόσο οφείλει να είναι πιο σεμνός. Οσο για τον ωμό εκβιασμό στον ΣΥΡΙΖΑ («ή συναινείτε ή πάμε σε διπλές εκλογές»), πρέπει κάποιος να του πει ότι ενίοτε οι αμετροεπείς παλικαρισμοί τρώνε τα μούτρα τους.