Η κυβέρνηση θέτει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στην προμετωπίδα της πολιτικής της για την επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση σέβεται τις δεσμεύσεις για μείωση των φόρων με κοινωνική αλληλεγγύη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι προσδοκίες των φορολογουμένων, ιδίως εκείνων με μικρά εισοδήματα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν θα επιβεβαιωθούν.
«Μιλήσατε πολύ για φόρους που θα θέλατε να μειωθούν. Θέλουμε και εμείς να μειωθούν. Όπως όμως είχαμε πει και προεκλογικά, αυτό θα γίνει σε βάθος τετραετίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας παρατηρήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ιδίως για τα μείωση του φόρου στα νομικά πρόσωπα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Μας λέτε ότι δεν προχωράμε σε μείωση φόρου για τα νομικά πρόσωπα κατά 8 μονάδες. Η μείωση θα γίνει. Τώρα, η μείωση από το 28 στο 24 είναι και για τα εισοδήματα του 2019. Αυτό αν και δεν το είχαμε πει προεκλογικά, το φέραμε νωρίτερα από ότι περίμενε κάποιος».
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε εξάλλου, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε τη θητεία της με δημοσιονομικό κενό για το 2020 ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά κατάφερε δημοσιονομικό περιθώριο 1,2 δισ., «για να συζητείται τώρα στη Βουλή το σημερινό νομοσχέδιο, συμφωνημένο με τους θεσμούς».
«Στο πεδίο της οικονομίας δεν εξαντλούνται όλα στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι κομβικό σημείο για τη μεσαία τάξη. Οι 120 δόσεις σε 600.000 πολίτες που αξιοποίησαν αυτό το πλαίσιο, ήταν βασικό για τη μεσαία τάξη. Άρα, η στόχευση της πολιτικής σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, είναι κυρίως στη μεσαία τάξη και στα χαμηλότερα εισοδήματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Επισήμανε δε, πως «απ’ το πλέγμα των μέτρων που μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση, όχι μόνο στο φορολογικό νομοσχέδιο, ικανοποιούμε όλη την κοινωνία. Δεν έχει ταξικό πρόσημο η πολιτική μας, αλλά κυρίως το 89%, αυτών που αφορούν τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα».
«Κύρια στόχευση της πολιτικής μας θα είναι η μείωση των φόρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά δείχνοντας μεγάλη κοινωνική αλληλεγγύη για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας
Βεσυρόπουλος: Δίκαιο φορολογικό σύστημα
«Στόχος μας είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα καταστήσει παρελθόν το καθεστώς της ακραίας υπερφορολόγησης, η οποία υπονόμευε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και οδηγούσε σε αδιέξοδο πολίτες και επιχειρήσεις», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει με αυτό το νομοσχέδιο, ότι η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση και στόχευση.
«Η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης προσέδιδε στη φορολογική πολιτική καθαρά φοροεισπρακτικό ρόλο, σε σημείο που άγγιζε τον παραλογισμό», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως επισήμανε, κινείται αντιθέτως, σε επτά κατευθύνσεις:
– στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων
– στη διαμόρφωση σταθερού και ελκυστικού φορολογικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων
– στην παροχή κινήτρων για την αναθέρμανση τομέων της οικονομίας, όπως η αγορά ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα, που έχουν πληγεί από την κρίση
– στη νομοθέτηση φορολογικών διατάξεων που ενισχύουν την ανάπτυξη
– στο δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης
– στη βέλτιστη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων από τις φορολογικές αρχές, με τρόπο άμεσο, γρήγορο και αποτελεσματικό
– στην υιοθέτηση μέτρων φιλικών στο περιβάλλον.
«Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ, πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο μέχρι 1540 ευρώ. Πλέον θα πληρώνει 630 ευρώ», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, που έδωσε και άλλα παραδείγματα για τα αποτελέσματα που θα επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: «Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 2.200 ευρώ. Πλέον θα πληρώνει 900 ευρώ. Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ που πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 3.300 ευρώ, πλέον θα πληρώνει φόρο 2.000 ευρώ».
Για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα από το 28% στο 24%, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή βούληση της κυβέρνησης αποτελεί η περαιτέρω μείωση του συντελεστή κατά τα επόμενα έτη, με σκοπό η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Αμυράς: Οι δεσμεύσεις μας υλοποιούνται βήμα-βήμα
«Έχω την τιμή να εισηγούμαι στο Κοινοβούλιο εκ μέρους της συμπολίτευσης, το πρώτο ολοκληρωμένο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που εξέλεξε ο λαός στις 7 Ιουλίου και είμαι στην ευτυχή θέση να τοποθετηθώ για μέτρα τα οποία, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, είναι θετικά μέτρα», ανέφερε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Γιώργος Αμυράς.
«Αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε, μειώνει τα βάρη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τονώνει την ανάπτυξη σε καίριους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η οικοδομή, ο τουρισμός και η μεταποίηση, και ενισχύει τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και επαγγελματιών», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι οι προεκλογικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργούσαν δημοσιονομικό κενό και άρα πρόσθετα μέτρα για το 2020. Με την κυβερνητική αλλαγή ωστόσο, το δημοσιονομικό κενό μετατράπηκε σε δημοσιονομικό χώρο για μειώσεις φόρων. «Τι άλλαξε μέσα σε 4 μήνες; Τα πάντα, με καθοριστικό στοιχείο την πολιτική αλλαγή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακυβέρνησης της, έδωσε στίγμα της νέας οικονομικής πολιτικής που ακολουθούμε και θα εφαρμόζουμε σε όλη την 4ετία: λιγότεροι φόροι περισσότερες επενδύσεις, μικρότερα πλεονάσματα, μεγαλύτερος χώρος για ανάπτυξη, λιγότερα βάρη στην παραγωγική Ελλάδα, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Τους σκοπούς αυτούς υιοθετεί πλήρως το φορολογικό νομοσχέδιο και υλοποιεί βήμα προς βήμα τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης» είπε ο Γιώργος Αμυράς. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, απελευθερώνεται η ελληνική οικονομία «από την φορολογική επιδρομή των τελευταίων ετών, δίνονται αναπτυξιακά κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενισχύεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών». Ιδίως για την επιχειρηματική δράση, τόνισε ότι πλέον δεν αντιμετωπίζεται με φοβικά, εχθρικά και ιδεοληπτικά χαρακτηριστικά, αλλά ως μια κοινωνική συμμαχία για να μπει ξανά η χώρα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα, στο 24% για το 2019.
ΣΥΡΙΖΑ: Ταξικές οι επιλογές του φορολογικού νομοσχεδίου
«Τελικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κρατάει όλους τους ‘κακούς’ και ‘άδικους’ φόρους που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και προστίθεται και κάτι περισσότερο», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι με το νέο Προϋπολογισμό, «θα πληρώσουμε περίπου 773 εκατομμύρια επιπλέον φόρους».
Η πολιτική ιστορία του τόπου δεν ξεκίνησε από το 2015, είπε ο κ. Αλεξιάδης, και κάλεσε την κυβέρνηση να πει συγκεκριμένα, ποιο θα είναι το όφελος για όσους έχουν εισόδημα 8.500 ευρώ, που είχαν αφορολόγητο. Αναφερόμενος στα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ότι εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν μικρά κέρδη, θα έχουν πολύ λίγο όφελος από τα θέματα των μερισμάτων και της μείωσης του συντελεστή. «Σε αντίθεση με τη δική μας κυβέρνηση που λειτουργούσε σε ασφυκτικά χρονικά και οικονομικά πλαίσια για να επαναφέρουμε τη χώρα από την καταστροφή που την οδηγήσατε εσείς, επιλέξατε να μην μειωθεί η προκαταβολή φόρου στο 50%, όπως είχαμε δεσμευτεί εμείς», είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης, που υπογράμμισε ότι οι επιλογές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι ταξικές. «Επιλέξατε να μη μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και να μειωθεί για μεγαλύτερα εισοδήματα, επιλέξατε να μην μειωθεί ο φόρος στους συνεταιρισμένους αγρότες, να μη μειωθεί ο φόρος εισοδήματος των μονίμων κατοίκων με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους».
Το αφήγημα της κυβέρνησης, είπε ο κ. Αλεξιάδης, «δεν έπεισε την ‘Καθημερινή’, δεν έπεισε τον ‘Ελεύθερο Τύπο’, δεν έπεισε έναν φορέα που είναι φιλικά διακείμενος σε αυτή, δεν έπεισε ούτε την ΠΟΜΙΔΑ, η οποία στη χθεσινή της ανακοίνωση λέει ότι οι ιδιοκτήτες αναζητούν το παραμικρό ψήγμα φορολογικής ελάφρυνσης».
«Δεν θα έχει ωφέλεια ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ και ένα παιδί. Αυτός όμως που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 800.000 ευρώ θα έχει μόνο στο φόρο εισοδήματος όφελος 9.000 ευρώ. Ο μισθωτός των 25.000 καθόλου, ο μεγαλοεισοδηματίας των 800.000 ευρώ, 9.100», είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης και πρόσθεσε: «Βεβαίως και εμείς αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα. Εσείς όμως προσθέσατε φορολογικά βάρη 35 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2014, ενώ εμείς προσθέσαμε φορολογικά βάρη κάτω από 15 δισ. ευρώ».
Κίνημα Αλλαγής: Άνθρακες ο θησαυρός
«Πολλά γράφονται αλλά είναι λίγα τελικά αυτά που έχουν θετικό πρόσημο», είπε για το φορολογικό νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης. Ο κ. Αρβανιτίδης παρατήρησε, ότι το νομοσχέδιο στο μεγαλύτερο μέρος του «δεν έχει αναπτυξιακή διάσταση, ούτε στοχεύει σε μια Ελλάδα διαφορετική για το αύριο, αλλά πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δεν έχει μεταρρυθμιστική δομή, και δεν εξυπηρετεί, ούτε τις σημερινές, ούτε τις μελλοντικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας».
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να έχει μεταρρυθμιστική δομή ένα νομοσχέδιο που βασίζεται στα υπερπλεονάσματα του 3,5% που κρατούν την ελληνική οικονομία σε ασφυξία και μηδενίζουν τη δυνατότητα για οποιαδήποτε ουσιαστική φοροελάφρυνση. «Οι εκτιμήσεις σας ότι θα προσελκύσετε νέες επενδύσεις, θα δημιουργήσετε θέσεις εργασίας, θα δώσετε ανάσα στις κατασκευές, θεωρούμε ότι θα μείνουν ασκήσεις επί χάρτου και ότι οι δήθεν φοροελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις θα αποδειχθούν άνθρακες ο θησαυρός», είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής. «Ακόμη και οι μικρές ελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα που εξαγγέλλονται, ξεκινούν να αφομοιώνονται από τις 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και μηδενίζονται για τις 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα».
Είπε εξάλλου, ότι οι ελαφρύνσεις των Νομικών Προσώπων με μείωση συντελεστή στο 5%, δεν έχουν καμία σύνδεση, δεν συνδέονται με υποχρέωση νέων επενδύσεων ή με υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. «Αν πραγματικά θέλετε να δούμε ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας, τότε θα έπρεπε να μιλάμε σήμερα για μια, κατ΄ελάχιστη 8 μονάδες μείωση της φορολογίας, δηλαδή κάτω του 20% για τα Νομικά Πρόσωπα, ώστε να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία», είπε ο Γιώργος Αρβανιτίδης. Αναφερόμενος δε, στη μείωση για τις επιχειρήσεις, τόνισε ότι «η μείωση δημιουργεί προσδοκίες για επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει και η διάταξη για αύξηση στο 30% των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών και όλοι γνωρίζουμε το υψηλό κόστος των τραπεζικών χρεώσεων».
ΚΚΕ: Τις όποιες ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων θα τις πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα
Το ΚΚΕ καταψηφίζει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, διότι κάνει ακόμα πιο άδικο το φορολογικό σύστημα, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Ακούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι τα μέτρα τα φορολογικά που πάρθηκαν μέχρι το 2014 ήταν 35 δισ. ευρώ και ότι από το 2015 μέχρι το 2018 ήταν 15 δισ.. Η ουσία είναι ότι παραδώσατε 50 δισ. ευρώ φορολογικά βάρη. Αυτό κάνατε. Νομιμοποιήσατε τα 35 δισ. και βάλατε και 15 δισ. ακόμη. Συνολικά 50 δισ. φορτώθηκαν, στη συντριπτική πλειονότητα, στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Και επιχαίρετε γιατί βάλατε φόρους μόνο 15 δισ.;» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Οι όποιες ελαφρύνσεις του νομοσχεδίου είναι σταγόνα στον ωκεανό στα 50 δισ. φορολογικής επιβάρυνσης», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Το νομοσχέδιο, όπως τόνισε, είναι υποταγμένο στη λογική της ανάπτυξης: «Όσο θα μειώνεται η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων, τόσο θα μεταφέρεται το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων και τόσο το σύστημα θα γίνεται ολοένα και πιο άδικο. Είναι φανερό ότι τα σπασμένα, θα τα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε ψευδεπίγραφες και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση των θέσεων εργασίας. «Σήμερα ψηφίσατε ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ θα είναι κάτω από χειρότερους όρους εργασίας, κάτω από χειρότερους όρους θα παρέχουν την εργατική τους δύναμη. ‘Αρα τι καλύτερους όρους εργασίας μας λέτε;», είπε ο βουλευτής και παρατήρησε ότι πουθενά δεν επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη οδηγεί σε καλύτερους όρους εργασίας. «Το φορολογικό σύστημα γίνεται πιο άδικο, διότι γίνεται όλο και μικρότερη η συμμετοχή των επιχειρήσεων στα φορολογικά έσοδα. Το σύνολο των φόρων από τα νομικά πρόσωπα, μέχρι τώρα, συμμετείχε σε ποσοστό 7% στο σύνολο των φορολογικών εσόδων. Θα μειωθεί ακόμη περισσότερο τώρα η συμμετοχή τους και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να φορτωθούν μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες τους», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο γίνεται αναδιανομή προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. «Ο λαός θα πληρώνει για τα ‘ματωμένα’ πλεονάσματα, είτε είναι στο 3,5% είτε στο 2,5%, ενώ από το υπερπλεόνασμα, το μεγαλύτερο μέρος πάει τους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ελληνική Λύση
«Δυστυχώς για άλλη φορά, αντιμετωπίζεται αποσπασματικά η ειδική φορολόγηση μόνο των συνταξιούχων του εξωτερικού, και εκείνων που θέλουν να επενδύσουν πάνω από 500.000 ευρώ», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, και επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για επιστήμονες και στελέχη που επαναπατρίζονται στην Ελλάδα, που να ισχύει για 5 έτη.
«Έχοντας εμείς ως κεντρικό στόχο, την ύπαρξη ενός δίκαιου, απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και θα περιορίζει, τόσο τη φοροδιαφυγή όσο και την φοροαποφυγή, προτείναμε έσοδα μείον έξοδα να αποτελούν το φορολογητέο εισόδημα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, αποφεύγεται η φοροδιαφυγή και απλοποιείται το ισχύον δαιδαλώδες φορολογικό καθεστώς», είπε ο κ. Βιλιάρδος και υπογράμμισε ότι θα πρέπει η προκαταβολή φόρου να μειωθεί τουλάχιστον στο 50%, «προτού κλείσουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», και να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος εντελώς, τουλάχιστον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΜέΡΑ 25
«Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι μέτοχοί τους θα πληρώσουν λιγότερο, χάρη στη μείωση του τελικού συντελεστή, την οριζόντια μείωση. Δηλαδή, μειώνονται και πάλι, για μια ακόμα φορά, το ίδιο για όλες τις επιχειρήσεις, μειώνονται το ίδιο για τις τράπεζες, διυλιστήρια, βιομηχανίες, μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ κ.λπ., το ίδιο για τις μεσαίες, το ίδιο για τις μικρές», ανέφερε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, που κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφτεί ότι η ανάπτυξη στηρίζεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και προειδοποίησε ότι «ότι δεν θα μπορέσουμε να σώσουμε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το κλείσιμο, εάν δεν καταργηθεί η παράλογη και άδικη προπληρωμή φόρου».
«Θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Όπου υπάρχει κάποια διάταξη, η οποία συμβάλλει προς τη πράσινη μετάβαση ή στη μείωση των βαρών, θα καταθέσουμε δικές μας προτάσεις συμπληρωματικές και ελπίζουμε να υιοθετηθούν στα πλαίσια της συζήτησης στην επιτροπή», είπε ο Κρίτων Αρσένης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ