Στα εγκαίνια της έδρας «Δημόσιου Χρέους» του πανεπιστημίου Sciences Po στο Παρίσι, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το απόγευμα της Τετάρτης.
Σε ομιλία του με τίτλο: «Μαθήματα από την Ελλάδα: συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην εμπειρία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, υπό πολύ δύσκολες διαπραγματευτικές συνθήκες.
«Αν και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μετέθεσε σκοπίμως την ελάφρυνση χρέους στο τέλος της περιόδου προσαρμογής, παρά τη δική μας επιθυμία αυτή να προηγείται, εντούτοις επέτρεψε εντέλει την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού «μονοπατιού» δημοσιονομικής προσαρμογής ακριβώς λόγω των διαπραγματευτικών προσπαθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνέβαλε με τρόπο κρίσιμο στη σταθεροποίηση της οικονομίας, στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, και την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές με τρόπο διατηρήσιμο. Ακόμη και υπό αυστηρές οικονομικές παραδοχές, προβλέπεται πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν θα υπερβούν το 15 τοις εκατό σε χρονικό ορίζοντα 40 ετών ενώ οι επισφάλειες από δυσμενή μεταβολή των επιτοκίων δανεισμού μεσοπρόθεσμα είναι μικρές καθώς στο μεγάλο μέρος του το χρέος έχει σταθερά επιτόκια και μεγάλη μέση ωρίμανση. Θεωρώ ότι η ανάκτηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, αποτελεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβερνητικής μου θητείας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αρνητικό ρόλο του ΔΝΤ και τα παιχνίδια που έπαιξε με άλλους θεσμούς και τη Γερμανία, στις προσπάθειες αποκατάστασης των όρων επανένταξης της Ελλάδας στο διεθνές οικονομικό σύστημα.
«Το ΔΝΤ επέλεξε να παίξει τα πολιτικά παιχνίδια των κυρίαρχων στην Ευρώπη δυνάμεων. Επέλεξε, προς διευκόλυνση της Γερμανίας και της επιλογής της να φέρει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, να μην ζητήσει ούτε την προκαταβολική αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους, παρότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα διάσωσης. Προτίμησε μάλιστα να τροποποιήσει το καταστατικό του, αφήνοντας τη χώρα χωρίς μέτρα αντιστάθμισης απέναντι σε μία τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή», τόνισε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στις μεγάλες αδυναμίες της Ε.Ε. και ειδικότερα της ζώνης του ευρώ να διαχειριστούν συστημικούς κινδύνους και τόνισε την αναγκαιότητα «η διαδικασία οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης να μπει σε νέες βάσεις με την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας και την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης», όπως είχε ζητήσει και ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πνύκα, αλλά και με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων από χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Γαλλία σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων κάτι το οποίο, όπως είπε, «δεν οδηγεί σε αύξηση χρέους κι έχει σημαντικά οφέλη για τις ίδιες αλλά και για την οικονομική σταθερότητα στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Τη συζήτηση που ακολούθησε μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, διηύθυνε ο πρύτανης της σχολής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.
Νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συνάντηση με τον απερχόμενο επίτροπο οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.