Όσοι προσδοκούσαν καινοτομίες στην εκλογή κομματικών οργάνων και αλλαγές προσώπων που… να σπάνε αυγά, αποτυπώνοντας ένα πιο κεντροδεξιό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της «γαλάζιας» παράταξης, θα πρέπει να περιμένουν.
Υποβάθμιση συγκρούσεων και διαφοροποιήσεων
Σχεδόν όλα μπαίνουν στο… μούσκιο και θα επιχειρηθεί να υποβαθμιστούν συγκρούσεις και διαφοροποιήσεις από την ηγετική ομάδα μπροστά στη διεκδίκηση της ψήφου στις εκλογές του 2019. Καμιά αλλαγή στις αντιπροεδρίες, ξεκαθαρίζουν επισήμως από την Πειραιώς. Στον κάλαθο των αχρήστων οι εισηγήσεις στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη για απομάκρυνση του Αδωνη Γεωργιάδη από τη θέση του αντιπροέδρου ή πιο κομψά κατάργηση του κομματικού αξιώματος του αντιπροέδρου.
Αν και οι αλλαγές θεωρούνται πάντα παρακινδυνευμένες, μια ανάσα πριν από τις εκλογές, οι κακές γλώσσες μιλούν για βέτο Σαμαρά. Ο τέως πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να παραμείνει στη θέση του ο στενός του συνεργάτης Αδ. Γεωργιάδης. Πάντως θα εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ενώ δεν αναμένεται αλλαγή γραμματέα του κόμματος (Λευτέρης Αυγενάκης). Οι «καινοτομίες» θα περιοριστούν, κυρίως, στη διαδικασία, η οποία θα αναδεικνύει την είσοδο στην ψηφιακή εποχή. Θα δοθεί μάλιστα δυνατότητα συμμετοχής πολιτών κατά τη διάρκεια των εργασιών με ερωτήσεις μέσω Twitter, χρησιμοποιώντας το hashtag του συνεδρίου.
Η υιοθέτηση ήπιων θέσεων σε κοινωνικά ζητήματα ως συνεδριακών (κεντρώων) προοικονομείται από ορισμένους κύκλους της ΝΔ ως αντίβαρο στην επικρατούσα «γαλάζια» ρητορική και ατζέντα, οι οποίες, κατά τις επικρίσεις, ιδιαίτερα με επίκεντρο το μεταναστευτικό και ζητήματα ασφάλειας, θυμίζει εκείνες ακροδεξιών δυνάμεων από την Ουγγαρία έως τη Γαλλία και τα βόρεια της ξενοφοβικής Ευρώπης.
Χαμηλά έως εξαφανισμένα τα ντεσιμπέλ από εσωκομματικές φωνές για παρέκκλιση από τις αρχές του φιλελευθερισμού και για απομάκρυνση από την (μετά ΕΡΕ) καραμανλική παράδοση της συντηρητικής παράταξης που ιδρύθηκε το 1974. Οι πάλαι ποτέ συγκρούσεις –αν και πάντα προσωποκεντρικές όπως σε όλα τα αρχηγικού τύπου πολυσυλλεκτικά κόμματα– σε παλαιά συνέδρια για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος ή την επικράτηση κάποιου ρεύματος σκέψης μοιάζουν με απόηχο άλλων εποχών.
Ήδη, από διετίας, η επιλογή του πρόεδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη να ορίσει ως
αντιπροέδρους τον περασμένο Ιανουάριο τους βουλευτές Κωστή Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργιάδη είχαν δείξει πού πήγαινε η υπόθεση. Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μη συνθλιβεί ανάμεσα στις προσωπικές φιλοδοξίες των μεγαλοστελεχών της παράταξής του αλλά και να ακροβατήσει σε ιδεολογικές τάσεις, από την κεντροδεξιά έως τη σκληρή δεξιά που ανταποκρίνεται σε ακροδεξιά αντανακλαστικά.
Με τον αέρα της νίκης στο 10ο συνέδριο
Η μακρά προεκλογική περίοδος είχε… ξεκινήσει για τη «γαλάζια» παράταξη από το 10ο συνέδριο (Απρίλιος 2016), έχοντας ο Κυρ. Μητσοτάκης τον αέρα της νίκης του στη μάχη για την εκλογή προέδρου της ΝΔ, νωπής ακόμη από τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς. Στο επόμενο συνέδριο (11ο) τον Δεκέμβριο του 2017, με συνθήματα «Ετοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» – «Αξίζουμε καλύτερα», ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε έμφαση στο λεγόμενο «άνοιγμα στην κοινωνία» αλλά και στην αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματός του.
Επιχείρησε εσωκομματικά να ενισχύσει το στελεχικό δυναμικό με νέους σε ηλικία και προσοντούχους ως προς το εκπαιδευτικό τους προφίλ, ενώ σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού προσπάθησε να επιβάλει μητσοτακικούς σε θέσεις-κλειδιά. Ομως παράλληλα λειτούργησε με ισορροπίες που φάνηκαν με το «καλημέρα» στο προηγούμενο συνέδριο, όταν στην εναρκτήρια ομιλία του είχε έναν καλό λόγο για όλους τους πρώην προέδρους της ΝΔ στέλνοντας μήνυμα ενότητας.
To εμβληματικό 1ο συνέδριο, ο Μεϊμαράκης και η Κίνηση της Βόλβης
Πολλοί σήμερα, όπως πριν από κάθε συνέδριο, ξεφυλλίζουν το παρελθόν κάνοντας ανασκόπηση των συνεδρίων της «γαλάζιας» παράταξης. Ομως αυτήν τη φορά υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να κάνουν «στάση» στο 1ο συνέδριο της ΝΔ με αρχηγό τον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ενας κρίκος που ενώνει το 12ο συνέδριο με εκείνο το εμβληματικό συνέδριο, το οποίο έγινε τον Απρίλιο του 1979, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του κόμματος, είναι ο… Μεϊμαράκης (ετέθη πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 12ου συνεδρίου).
Οπως περιέγραφε στο Documento την περασμένη Τρίτη ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Σούρλας, ανήκε τότε με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στην ομάδα νέων της ΝΔ που τάραξε τα νερά του 1ου συνεδρίου. Εμεινε γνωστή ως η Κίνηση της Βόλβης – μετείχαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Βλάχος, ο Αγγελος Μοσχονάς, ο Ντίνος Φούντζηλας, ο Φίλιππος Ταυρής. Αντιδρούσαν, όπως επισημαίνει ο Γ. Σούρλας, στην αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος και ζητούσαν τη δημιουργία οργανώσεων κ.ά. «“Aξιοκρατία, ανανέωση, κόμμα αρχών, κάτω τα τζάκια και οικογενειοκρατία” γράφαμε στη διακήρυξη που μοιράστηκε στους συνέδρους του 1ου συνεδρίου της ΝΔ…»τονίζει. Και προσθέτει: «Σήμερα το κόμμα προχωρά θετικά και οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται σε ιδεολογική βάση –ο Μητσοτάκης, όπως κι εγώ και όποιος ανήκει στη ΝΔ είμαστε υπέρ του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Τι θα πει Δεξιά, κεντροδεξιά, Αριστερά, ακροδεξιά; Ο καθένας πρέπει να τοποθετείται βάσει του ιδεολογικού του προσανατολισμού».