“Η ενεργός μνήμη είναι το καλύτερο αντίδοτο στο ναζιστικό δηλητήριο, που κάποιοι προσπαθούν σήμερα να εγχύσουν στη ψυχές των νέων μας και γενικότερα της κοινωνίας”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, στο χαιρετισμό του στο πλαίσιο του 4ου Αγώνα Δρόμου Θυσίας Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, διοργάνωση στην οποία συμμετείχε το υπουργείο μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.
“Οφείλουμε σήμερα να λειτουργούμε με γνώμονα τον μετασχηματισμό της ιστορίας σε εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επιτρέψουμε την επανεμφάνιση του φρικτού προσώπου του ναζισμού/ φασισμού και των διαφόρων μορφωμάτων τους”, προέτρεψε.
Ο κ. Ρήγας τόνισε επίσης ότι στη “Ράχη του Καππή, έλαβε χώρα ένα από τα τραγικότερα και απεχθέστερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ολοκαύτωμα αποτέλεσε την κορύφωση της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής”.
Εξάλλου επανέλαβε ότι “οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα, που άνοιξε την ημέρα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα μας, συνεχίζει να υπάρχει και δεν επιδέχεται συμψηφισμούς. Στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχει παραγραφή. Είναι μια εκκρεμότητα, που η τακτοποίησή της πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη”.
“Η θυσία των Καλαβρύτων αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και ειρήνης. Ο Λευκός Σταυρός και η Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνια σύμβολα του μαρτυρίου, εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών σε όλο τον κόσμο. Με τη σημερινή μας παρουσία εδώ, δηλώνουμε ένα μεγάλο παρών στο προσκλητήριο ιστορικής μνήμης και τιμής προς όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, έχυσαν το αίμα τους για να ποτίσουν το μεγάλο δέντρο της ελευθερίας”, κατέληξε.
Ο αγώνας δρόμου 10.000 μέτρων, ξεκίνησε από το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος όπου και κατέληξε. Ο κ. Ρήγας παρέστη επίσης στην εκδήλωση μνήμης στον Αυχένα Πριολίθου Καλαβρύτων όπου βρίσκεται το μνημείο του Ολοκαυτώματος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ