Αρκούν μια ανακοίνωση του Ποταμιού, ένα tweet του Σταύρου Θεοδωράκη και δύο συνεντεύξεις του Σπύρου Λυκούδη και του Γιώργου Μαυρωτά για να επιταχύνουν τον χρόνο των εκλογών; Προφανώς όχι – μπορεί όμως να αρκούν για να αναζωπυρώσουν τα εκλογικά, και όχι μόνον, σενάρια, να ανεβάσουν τις προσδοκίες της ΝΔ και να προβληματίσουν την κυβέρνηση.
Το ερώτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού αυτού είναι «τι συμβαίνει με το Ποτάμι» – και τι ενδεχομένως θα συμβεί μετά τον Γενάρη – και η πλοκή όλων των σεναρίων κινείται γύρω από την συμφωνία των Πρεσπών.
‘Εως τώρα, και με δεδομένη την εξ αρχής καθαρή θέση Θεοδωράκη υπέρ της λύσης του Μακεδονικού, η κυβέρνηση προσμετρούσε στην πλειοψηφία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών τις ψήφους τεσσάρων βουλευτών του Ποταμιού: Του ίδιου του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Μαυρωτά, του Σπύρου Λυκούδη και του Σπύρου Δανέλλη.
Οι επιφυλάξεις για τις Πρέσπες
Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο, περί «Μακεδόνων» και «μακεδονικής γλώσσας» κάποιες βεβαιότητες μπορεί και να αίρονται. Στην προχθεσινή του ανακοίνωση το Ποτάμι κάλεσε την κυβέρνηση «αντί να αδρανεί, να ζητήσει από την ηγεσία της πΓΔΜ να δεσμευθεί επισήμως και με σαφήνεια και όχι απλώς με προφορικές δηλώσεις ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα».
Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε με ένα προσωπικό tweet και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης παρ’ ότι επαναβεβαίωσε την θετική του προσέγγιση στην επίλυση του ονοματολογικού δήλωσε πως «η επιφύλαξη που εξ αρχής είχε στα θέματα της ιθαγένειας και της γλώσσας δικαιώνονται». Και ο Γιώργος Μαυρωτάς συμπλήρωσε πως «τα πράγματα θα πρέπει να αποσαφηνιστούν» και πως «όταν έρθει η ώρα της κύρωσης θα τα σταθμίσουμε όλα».
Δημοσίως, από κυβερνητικής πλευράς τα μηνύματα αυτά απαντώνται με την δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «το Ποτάμι πρέπει να ζυγίσει καλά τα δεδομένα και να αποφασίσει όχι με όρους κοντόφθαλμους αλλά με βάση μια θέση αρχών». Ανεπισήμως, τα σενάρια για προσθήκη ερμηνευτικών πρωτοκόλλων απορρίπτονται και κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην τελική μορφή που θα έχουν οι συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ. Εκεί, οι τελευταίες πληροφορίες από τα Σκόπια φέρουν τον Ζάεφ να προωθεί τροποποίηση της διατύπωσης του συντάγματος περί «Μακεδόνων που ζουν στο εξωτερικό» έτσι ώστε να αναφέρεται σε «αποδήμους» – μια αλλαγή, στην οποία έχει παίξει ρόλο και η ελληνική πίεση.
Η αυτόνομη ή μη κάθοδος
Παραπλεύρως, ωστόσο, δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που υποπτεύονται ότι οι επιφυλάξεις του Ποταμιού για την συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να είναι απλώς προσχηματικές. Και τις συνδέουν με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και την πίεση που δέχεται ο Σταύρος Θεοδωράκης από την ΝΔ. Επισήμως, η Σεβαστουπόλεως μπορεί να αποκρούει τα σενάρια για προεκλογική συνεργασία με την ΝΔ, ανεπισήμως ωστόσο πηγές του Ποταμιού παραδέχονται ότι η αυτόνομη ή μη κάθοδος του κόμματος στις εκλογές θα κριθεί από τις δημοσκοπήσεις.
Συγκεκριμένα, το κλίμα που εκπέμπεται είναι πως εάν οι δημοσκοπήσεις του νέου έτους δίνουν στο Ποτάμι ποσοστά περί το 2,5%, τότε ο Σταύρος Θεοδωράκης θα επιμείνει στο εγχείρημα της αυτόνομης καθόδου. Εάν τα ποσοστά είναι μικρότερα, τότε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Κι εδώ, η ήδη διαιρεμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού μπορεί να φθάσει στον πλήρη κατακερματισμό. Ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν κρύβουν , εδώ και καιρό, την προσέγγισή τους με την ΝΔ, ο Σπύρος Δανέλλης παραμένει σταθερός υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και της στήριξης της κυβέρνησης, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης επιμένει ότι ένας κύκλος έχει κλείσει και πως το «πάμε αυτόνομοι» δεν προχωράει.
Το σενάριο για κάλπες τον Μάρτιο
Σ’ αυτό το κάδρο, το χειρότερο σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν εκ των τεσσάρων «σίγουρων» του Ποταμιού, να υπερψηφίσει εν τέλει την συμφωνία των Πρεσπών μόνον ο Σπύρος Δανέλλης. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ακόμη κι εάν η συμφωνία κυρωθεί έστω και με απλή πλειοψηφία, τα περιθώρια του πολιτικού βίου της κυβέρνησης θα συμπιεστούν περαιτέρω. Κι εδώ – με προεξοφλημένη την αποχώρηση των ΑΝΕΛ – «κουμπώνουν» και οι εισηγήσεις που όντως υπάρχουν στο Μαξίμου για προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας – δηλαδή, για κάλπες ακόμη και τον Μάρτιο.
Οι υπέρμαχοι αυτής της εισήγησης την χαρακτηρίζουν «καθαρή λύση» και όχημα για μια μετωπική, ολοκληρωτική αναμέτρηση μεταξύ προόδου και συντήρησης. Οι αντίθετοι θεωρούν μείζον λάθος τακτικής να ταυτιστεί η προκήρυξη των εκλογών με την εντύπωση – την οποία, προφανώς και θα αναδείξει η ΝΔ – ότι η συμφωνία των Πρεσπών «έριξε» την κυβέρνηση. Το πρόσθετο…
Πηγή: https://tvxs.gr