Συντάκτης: Νίκος Σηφουνάκης* Δημήτρης Τσιρώνης**
■ Κλείνουν 10 χρόνια (2008) όταν στη Βουλή πρωτοαντιμετωπίσαμε τον Αν. Βγενόπουλο που είχε κληθεί στην αρμόδια επιτροπή για το σκάνδαλο της πώλησης του ΟΤΕ.
■ Λίγο μετά στοχοποιηθήκαμε από τον ισχυρό άνδρα της MIG -όπως αποκαλούνταν- διότι αντιταχθήκαμε και καταγγείλαμε δημόσια και στο Κοινοβούλιο το ξεπούλημα του ΟΤΕ και τις απάτες που διέπραττε αυτός και η συμμορία του στη Marfin Bank.
Αυτό είχε συνέπεια να μας υποβάλλει δεκάδες αγωγές και μηνύσεις για τις οποίες μας αθώωναν τα Πρωτοδικεία και ως εκ θαύματος, μας καταδίκαζαν τα Εφετεία.
Ηταν η εποχή της παντοδυναμίας του που διάφορα ΜΜΕ τον προέβαλλαν και ως μέλλοντα πρωθυπουργό.
Η συσταθείσα το 2010 επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου αποκάλυψε το παράπλευρο σκάνδαλο Βγενόπουλου-Marfin Bank-MIG και ανέδειξε πως μέσω των μετοχοδανείων που εδόθησαν με χαριστικούς όρους, γνωστοί και φίλοι του επιχειρηματίες καρπώθηκαν 4 δισ. ευρώ και οδηγήθηκε η τράπεζα σε πτώχευση.
Παρά το πόρισμα της επιτροπής της Ελληνικής Βουλής που διαβιβάστηκε άμεσα στην ελληνική Δικαιοσύνη -Οκτώβριος 2010-, η κυπριακή Δικαιοσύνη ήταν εκείνη που τεκμηρίωσε την απάτη και απήγγειλε τις πρώτες κατηγορίες στον Αν. Βγενόπουλο και τους διάφορους καταχραστές συνεργάτες του.
Ζητήθηκε από την κυπριακή Δικαιοσύνη η έκδοσή του στην Κύπρο, ενώ ήδη είχε αποπεμφθεί από τη διοίκηση της Κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας.
Στριμωγμένος πλέον, χρησιμοποιώντας νομικά τεχνάσματα και έχοντας συνεργούς δημόσιους λειτουργούς, απέφευγε την έκδοσή του στη μεγαλόνησο επί σχεδόν τρία χρόνια. Τελικά εδόθη η έγκριση έκδοσης από την ελληνική Δικαιοσύνη λίγο πριν ανακοινωθεί η αιφνίδια αποδημία του.
Ο Αν. Βγενόπουλος χρησιμοποιούσε καθ’ έξιν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού πάντα με την ανάλογη «λάσπη», κρατώντας μικρό ή μεγάλο πηλοφόρι κατά περίσταση.
Σε πολιτικούς αρχηγούς, βουλευτές, υπουργούς, ξεφούρνιζε αστήρικτες κατηγορίες και ψεύδη για αποπροσανατολισμό, όμως:
■ Η εξεταστική επιτροπή της κυπριακής Βουλής με τη συμβολή των καταλυτικών στοιχείων του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της ελληνικής Βουλής, εξέδωσε πόρισμα-καταπέλτη κατά Αν. Βγενόπουλου και συνεργατών του για απάτες κατά συρροή.
■ Η κυπριακή Δικαιοσύνη με τη σειρά της αποφάσισε την παραπομπή του Αν. Βγενόπουλου και των συνεργατών του σε δίκη. Ο υπόδικος πλέον επιχειρηματίας εφεύρε νέο τέχνασμα αποπροσανατολισμού, κατέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού (όπως απεδείχθη για να κερδίσει χρόνο και ν’ αποφύγει την μήνιν των μικρομετόχων) ισχυριζόμενος ότι για την πτώχευση της Marfin Popular Bank ευθύνεται η κυπριακή Δημοκρατία για τους χειρισμούς της μετά την αποπομπή του από την τράπεζα.
Πριν από λίγες ημέρες (26 Ιουλίου 2018) εκδόθηκε η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου η οποία είναι καταπέλτης για τον απελθόντα και τους συνεταίρους του. Η απόφαση αποτελεί μια εκ των υστέρων νίκη του κυπριακού λαού και των χιλιάδων καταθετών και μικρομετόχων της τράπεζας που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους.
Στην Κύπρο συνεχίζονται οι δίκες για τους συνενόχους του οι οποίοι κατηγορούνται για απάτες και έχουν εκδοθεί και οι πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις με φυλακίσεις, όπως εκείνη για τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και άλλους.
Εχουν παρέλθει οκτώ χρόνια (2010-2018) από την έκδοση του πορίσματος της ελληνικής Βουλής, οπότε ανέλαβαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς Διαφθοράς τη διεύρυνση όλων των πτυχών του σκανδάλου Βγενόπουλου-Marfin.
Ολα αυτά τα χρόνια ακούμε ή διαβάζουμε ότι οσονούπω θα πέσει ο πέλεκυς και της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους υπευθύνους του σκανδάλου.
■ Σε μια ευνομούμενη πολιτεία με αδιάσειστες αποδείξεις απάτης, οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις, όχι τόσο αν θα καταδικαστούν όσοι μέσω των μετοχοδανείων πλούτισαν, αλλά αν θα επιστρέψουν τα τέσσερα δισ. που μοιράστηκαν μια χούφτα φίλοι και κολλητοί του Αν. Βγενόπουλου
■ Οι καταχραστές του δημόσιου χρήματος είναι γνωστοί, διαχρονικά δρώντες, και πολύ πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της Marfin Bank. Αρκούν όσα γράφει στο βιβλίο του «Εμπειρίες από τον ΟΤΕ» ο επί δέκα χρόνια διοικητής του, Π. Βουρλούμης, που περιγράφει αναλυτικά πώς δρούσαν στον ΟΤΕ η συμμορία του Αν. Βγενόπουλου και ο εφοπλιστής υπαρχηγός του, όπως την αποκαλεί.
■ Δυστυχώς -σε ό,τι μας αφορά- η δυσπιστία του κυπριακού λαού και των κυπριακών αρχών για την ελληνική ολιγωρία είναι εύλογη και εκφράζεται δημοσίως με το ερώτημα: «Επί μια οκταετία η μητέρα Ελλάς δεν έχει ακόμα αποφασίσει; Δηλαδή η μητέρα πατρίς δεν κατανόησε τη μεγάλη απάτη;».
Στη μεγαλόνησο είναι γνωστό και συζητείται ευρέως ποιος στο πρόσφατο παρελθόν -Ελληνας πολιτικός- ζητούσε επιτακτικά από Κύπριο ηγέτη επίσημο συνομιλητή(Πηγή)