Το υπουργικό συμβούλιο που έγινε με ευρεία συμμετοχή χθες και στόχευε στην εξεύρεση διεξόδου από την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει το Σύμφωνο, απέτυχε τη γεφύρωση των διαφωνιών και οδήγησε σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου το Σάββατο το βράδυ. Μία του Μισέλ και μια άλλη του αρχηγού του φλαμανδικού N-VA.
«Αν δεχθούμε να παραγκωνιστούμε (…) δεν θα κρατήσουμε ποτέ τη θέση μας. Αν δεν έχουμε φωνή σε αυτή την κυβέρνηση (…) είναι μάταιο να συνεχίσουμε», δήλωσε ο ηγέτης των Φλαμανδών εθνικιστών Μπαρτ ντε Βεβέρ σε συνέντευξη Τύπου αργά το Σάββατο.
Αν ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αναχωρήσει την Κυριακή για το Μαρόκο για να εγκρίνει αυτό το Σύμφωνο θα «αναχωρήσει ως πρωθυπουργός του κυβερνητικού συνασπισμού και θα προσγειωθεί ως πρωθυπουργός του συνασπισμού του Μαρακές», προειδοποίησε ο ντε Βεβέρ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του N-VA.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει ακόμη και ως κυβέρνηση μειοψηφίας.
«Σημειώνω ότι το N-VA αποχωρεί από την πλειοψηφία» και «θα προτείνω οι δύο υφυπουργοί να αντικαταστήσουν τους τρεις υπουργούς του N-VA για να διασφαλιστεί η συνέχιση και η λειτουργία των θεσμών μας», τόνισε ο Μισέλ.
«Θα επιβιβαστώ αύριο στο αεροπλάνο ως επικεφαλής της κυβέρνησης ενός υπεύθυνου συνασπισμού (και) βεβαίως θα ηγηθώ κατά την επιστροφή μου των διαβουλεύσεων στο κοινοβούλιο», συμπλήρωσε.
Το βελγικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, παρά την απειλή του N-VA ότι θα έριχνε την κυβέρνηση εάν το έπραττε.
Τα τρία από τα τέσσερα κόμματα της συμπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ του Συμφώνου στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία της Πέμπτης, με την υποστήριξη πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης. Εκτός του N-VA, το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang και το Λαϊκό Κόμμα των γαλλόφωνων τάχθηκαν εναντίον του Συμφώνου.
Η διεθνής κοινότητα θα εγκρίνει το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση σε μια ειδική σύνοδο στο Μαρακές την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στην Ευρώπη, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, αλλά και η Ελβετία έχουν απορρίψει τη συμφωνία, όπως επίσης στον υπόλοιπο κόσμο και η Αυστραλία, η Δομινικανή Δημοκρατία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
…
Πηγή: https://www.newsbomb.gr