ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ για ενεργοποίηση του «Συμβουλίου Μεταναστών»

Ανοιχτή επιστολή για το θέμα των προσφύγων στο Μεσολόγγι συνυπογράφουν 105 κάτοικοι του Δήμου Μεσολογγίου.

Οι υπογράφοντες ζητούν τη διαχείριση του θέματος των προσφύγων που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της πόλης, με αγάπη και αλληλεγγύη, ενώ προτείνουν ενεργοποίηση του Συμβουλίου Μεταναστών «μιας δομής η οποία προβλέπεται και από τον νόμο, η οποία θα λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας και διαχείρισης θεμάτων που τυχόν ανακύψουν τους επόμενους πέντε μήνες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η επιστολή:

Ανοιχτή επιστολή για το θέμα των προσφύγων στο Θεοξένια

Πριν από λίγες μέρες 167 περίπου άτομα από χώρες της Αφρικής (Κονγκό, Νιγηρία, Σομαλία) έφτασαν στην πόλη μας με το πρόγραμμα Στέγασης Μεταναστών. Η είδηση είναι ότι θα διαμείνουν τους επόμενους 5 μήνες στο ξενοδοχείο Θεοξένια. Πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι του τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος που βίωσε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και που συνεχίζει να βιώνει, έχοντας δυστυχώς μετατραπεί σε χώρο εγκλεισμού ανθρώπων με τις ευλογίες μιας αδιέξοδης μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια κατάσταση που, αν και γνωστή από τις ειδήσεις, σαν πόλη δεν μας είχε αγγίξει έως τα τώρα.

Είναι πολύ σημαντικό πρωτού βγάλουμε συμπεράσματα να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει: οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στο Μεσολόγγι μέσω προγράμματος που διαχειρίζεται ο Διεθνης Οργανισμός Μετανάστευσης.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να φύγουν οι μετανάστες από τις άθλιες συνθήκες των κέντρων υποδοχής και να μείνουν κάπου για 5 μήνες έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναχώρησης για άλλες χώρες.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι από το Ελληνικό δημόσιο ή το Δήμο, παρά τα όσα ακούγονται.

Επίσης, δεν είμαστε η μόνη πόλη που συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς παρόμοια προγράμματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα π.χ την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Τρίπολη, την Λάρισα, την Λιβαδειά, τα Τρίκαλα και πολύ πρόσφατα εδώ κοντά μας, στο Ρίο.

Σε όλες αυτές τις περιοχές τα πράγματα κύλησαν ομαλά, χωρίς προβλήματα, με τους πρόσφυγες/μετανάστες να ζουν αξιοπρεπώς για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να αναχωρήσουν για άλλες χώρες και τις τοπικές κοινωνίες να δρέπουν τα όποια οικονομικά οφέλη του προγράμματος.

Στην πόλη μας όμως έχει από την αρχή επικρατήσει μια νοσηρή ατμόσφαιρα γύρω από το θέμα. Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δεν γνώριζε τίποτα απολύτως μέχρι που ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι ενώ οι αρχές του τόπου δηλώνουν πλήρη άγνοια για το θέμα. Πολλοί συμπολίτες μας αγανακτούν και οργίζονται καθώς έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για το τι πρόκειται να συμβεί στον τόπο τους.

Είναι όμως άλλη η δικαιολογημένη αγανάκτηση και ο προβληματισμός και άλλη η εσκεμμένη δημιουργία κλίματος φόβου, ανησυχίας και καχυποψίας από τωρινούς αιρετούς και μελλοντικούς υποψηφίους που βρίσκουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να παίξουν πολιτικά παιχνίδια προς άγρα ψήφων στις επερχόμενες εκλογές.

Είναι φανερό ότι κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευθούν πολιτικά τα γεγονότα με το να προσπαθούν να σπείρουν φόβο και μίσος ώστε στη συνέχεια να αυτοανακυρηχθούν «προστάτες» της πόλης με αποκλειστικό στόχο την ψηφοθηρία.

Ζητήματα όπως το μεταναστευτικό είναι βούτυρο στο ψωμί διαφόρων πολιτευόμενων καθώς στις πλάτες των μεταναστών μπορούν να φορτώσουν κάθε είδους δική τους αποτυχία ή ανυπαρξία οράματος και σχεδίου, μεταφέροντας την συζήτηση από τις ευθύνες τους για την κατάσταση της πόλης στους «κακούς μετανάστες» που έρχονται «να μας κλέψουν και να μας αλλοιώσουν τον πολιτισμό και την θρησκεία».

Ήδη αυτοί οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να υποδαυλίζουν τους (δικαιολογημένους ή μη) φόβους πολιτών, φουντώνοντας έτσι το κλίμα ανησυχίας.

Βρισκόμαστε σήμερα ως κοινωνία μπροστά σε ένα ξεκάθαρο δίλημμα: μπορούμε να παρασυρθούμε σε μια άσχημη κατάσταση συγκρούσεων που τελικά μόνο ζημιά θα είναι για την πόλη ή μπορούμε να προσπαθήσουμε ψύχραιμα και με σκέψη να διαχειριστούμε το ζήτημα ως σοβαρή, οργανωμένη, πολιτισμένη κοινωνία με αξίες, ηθική και αγάπη για τον τόπο της.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν, αρνούμαστε όμως να ενδώσουμε στην ανθρωποφαγία, το μίσος και την οργή. Προτείνουμε την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Μεταναστών(Νόμος Καλλικράτη, άρθρο 76), μιας δομής η οποία προβλέπεται και από τον νόμο, η οποία θα λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας και διαχείρισης θεμάτων που τυχόν ανακύψουν τους επόμενους πέντε μήνες.

Εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου, φορείς της πόλης, κοινωνικές υπηρεσίες, ομάδες πολιτών, εκπρόσωποι του προγράμματος και των μεταναστών και όσοι το επιθυμούν μπορούν να δημιουργήσουν μια γέφυρα επικοινωνίας για αυτούς τους ανθρώπους. Είναι φανερό ότι οι ντόπιοι άρχοντες δεν μπορούν ή/και δεν θέλουν να διαχειριστούν ένα τέτοιο θέμα αλλά αντίθετα προτιμούν να…

Πηγή: https://www.agriniopress.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.