Η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης στο προσφυγικό– εάν και εφόσον μπορεί να υπάρξει κεντρική γραμμή μεταξύ «δόγματος Σαμαρά» και «σχολής Χρυσοχοΐδη» – έχει καθοριστεί και συνοψίζεται στα εξής: Περισσότερες και ταχύτερες επαναπροωθήσεις και αποθάρρυνση αφίξεων νέων προσφύγων.
Το πρώτο, όπως αποφασίστηκε στις τελευταίες συσκέψεις στο Μαξίμου, εκτιμάται ότι θα υπηρετηθεί με την αυστηρότερη εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας (της Κοινής Δήλωσης του 2016) και «ενεργοποίηση» των αρμόδιων επιτροπών για τις επαναπροωθήσεις και το δεύτερο με την μεταφορά όσων αιτούνται άσυλο και δεν διαθέτουν «προσφυγικό προφίλ» στα κλειστά κέντρα κράτησης. Είναι η δυνατότητα για νέες Αμυγδαλέζες που παρέχει το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο και, παρ’ ότι αμφισβητείται έντονα από τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να γίνει αποτελεσματικό αποτρεπτικό μήνυμα για τους επόμενους πρόσφυγες που θα επιχειρήσουν να φθάσουν στα ελληνικά νησιά.
Την γραμμή αυτή, και την ανάγκη «γενικής συστράτευσης» για την υλοποίησή της θα επιχειρήσει να περάσει στους βουλευτές της ΝΔ σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην – «χαλαρή» κατά τις κυβερνητικές διαρροές – σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ σε ξενοδοχείο στο Καβούρι. Και ταυτόχρονα, και κυρίως, θα επιχειρήσει να «στρατεύσει» τους βουλευτές του στην προσπάθεια πειθούς των, ανεξέλεγκτων πλέον, «τοπικών κοινωνιών» που με τα αλλεπάλληλα ρατσιστικά και ξενοφοβικά κρούσματα απειλούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο ακόμη κι αυτό το αμφιλεγόμενο κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού.
Στην προσπάθεια του αυτή, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τρία πιθανώς αξεπέραστα προβλήματα: Την πλειοδοσία των ίδιων των στελεχών του κόμματός του σε διχαστικό και ρατσιστικό λόγο, το αλαλούμ και τις διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της κυβέρνησής του, και τους αριθμούς της σκληρής πραγματικότητας του προσφυγικού.
Ως προς τους αλλεπάλληλους… ανένδοτους που κηρύσσουν στελέχη της ΝΔ κατά των προσφύγων, ο πρωθυπουργός απλώς πληρώνει το τίμημα της προεκλογικής καπηλείας του θέματος από την ΝΔ. Και δείχνει μάλλον αδύναμος να κάνει οτιδήποτε ουσιαστικό, αφού επί της ουσίας επιδεικνύει ηχηρή ανοχή περιοριζόμενος μόνον σε επικοινωνιακού χαρακτήρα συστάσεις. Τέτοιου τύπου «σύσταση» ήταν και το τηλεφώνημα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, με το οποίο φέρεται να του μετέφερε την «δυσφορία» του Μαξίμου για το ντροπιαστικό μανιφέστο του βουλευτή υπέρ των «εθνικοπατριωτών» με τα χοιρινά στον προσφυγικό καταυλισμό στα Διαβατά. Ηταν ένα τηλεφώνημα που φρόντισε να διαρρεύσει χθες το Μαξίμου, χωρίς όμως να ακολουθήσει καμία πειθαρχική κίνηση κατά του βουλευτή. Καμία κίνηση δεν υπήρξε ούτε κατά του υφυπουργού Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου που επίσης δεν είναι κανένα πρόβλημα στο… μπάρμπεκιου της απάνθρωπης ξενοφοβίας. «Θεωρώ ότι ελευθερία και δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να τρώει ότι θέλει, όπου θέλει, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα» είπε ο υφυπουργός, και το Μαξίμου και η ΝΔ απλώς σιώπησαν. Για να διαγράψουν εν τέλει, ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος, πολιτευτή της ΝΔ στην Κοζάνη, τον Ιωάννη Σαντετσίδη, που προέτρεψε μέσω Facebook τις αρχές «να τους ρίξουν στο Αιγαίο».
Η εικόνα περιπλέκεται με το αλαλούμ, αλλά και τις διαφορετικές απόψεις που υποβόσκουν εντός κυβέρνησης. Τελευταία κρούσμα ήταν το πούλμαν που μετέφερε πρόσφυγες στην Πέλλα, βρέθηκε στο Κρανίδι επειδή δεν είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Θεόδωρος Καράογλου, πράγμα που κατέληξε σε διαπραγματεύσεις με τον δήμαρχο που επίσης ήταν μη ενημερωμένος. Κατά τις πληροφορίες, πίσω από την εμπλοκή βρισκόταν και η καχυποψία που φέρεται να υπάρχει μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργών.
Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με το αδιέξοδο του ίδιου του δικού του σχεδίου – ενός σχεδίου, που προβλέπει ότι έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί άλλες 4.000 πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα. Ακόμη κι εάν αυτό συμβεί όμως, κόντρα στο αίσθημα… φυλετικής καθαρότητας των «τοπικών κοινωνιών», οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου στα νησιά βρίσκονται 35.344 αιτούντες άσυλο. Ακόμη κι εάν μεταφερθούν οι 4.000, στο τέλος Νοεμβρίου, και εν όψει χειμώνα, θα παραμένουν εκεί περισσότεροι από 30.000 αιτούντες άσυλο, δηλαδή διπλάσιοι από όσους ήταν στις αρχές Ιουλίου. Και οι δομές εξακολουθούν να χωρούν μόλις 8.000, και οι βάρκες συνεχίζουν να έρχονται, και εν τέλει οι έξαλλες «τοπικές κοινωνίες» και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα εναποθέσουν όλες τις προσδοκίες του στις νέες Αμυγδαλέζες. Στην μετατροπή δηλαδή της Ελλάδας σε φυλακή προσφύγων…