Στο https://www.athensvoice.gr διαβάσαμε:
Σε οκτώ προσυνεδριακές συγκεντρώσεις, με εκατοντάδες ερωτήσεις από τα μέλη του κόμματος και με μερικές δεκάδες συνεντεύξεις, οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, πρώην Πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ και σημερινή γενική Γραμματέας του κόμματος, ο Γενς Σπαν, υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU ως το 2008, ο οποίος εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική έχοντας ηττηθεί στο εσωκομματικό πεδίο από την Άνγκελα Μέρκελ, έχουν μιλήσει για όλα. Από την οικονομία και την κοινωνική πολιτική, μέχρι την μετανάστευση και το προσφυγικό, από τον «ευρωστρατό», το κλίμα, το Ισλάμ, μέχρι την άνοδο της ακροδεξιάς και την δραματική διαπραγμάτευση του 2015 για την ελληνική κρίση.
Ο επόμενος αρχηγός του CDU έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει και Καγκελάριος της Γερμανίας. Η σημασία των θέσεών του, επομένως, υπερβαίνει σημαντικά τα όρια της εσωκομματικής διαδικασίας.
Για την διατήρηση των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοιχτών για τους πρόσφυγες το 2015
Και οι τρεις υποψήφιοι αποφεύγουν να καταδικάσουν τους χειρισμούς της Άνγκελα Μέρκελ – τουλάχιστον από ανθρωπιστική άποψη. Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ περιορίζει την κριτική της στο γεγονός ότι η κοινωνία δεν συμπεριελήφθη, όπως λέει, στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και στην αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών ασύλου, οι οποίες βρέθηκαν απροετοίμαστες, ενώ ο κ. Μερτς συμφωνεί με τον Χορστ Ζεεχόφερ που θέλει πιστή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ένας από τους αυστηρότερους επικριτές της προσφυγικής πολιτικής της Καγκελαρίου, ο κ. Σπαν, υποστηρίζει ότι τα σύνορα έπρεπε να μείνουν ανοιχτά μόνο για λίγο και κατόπιν να κλείσουν, ενώ τονίζει ότι η κατάσταση του 2015 δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Και οι τρεις πάντως συμφωνούν απόλυτα ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τι νόημα έχουν οι αυστηρότεροι νόμοι ασύλου, αν τελικά μπορεί να φτάσει ως εδώ όποιος θέλει;», διερωτήθηκε ο κ. Σπαν.
Σχετικα Μέλη της νεολαίας του CDU της Μέρκελ τραγούδησαν εμβατήριο των ναζί στην επέτειο της «Νύχτας των Κρυστάλλων» (video) Μέλη της νεολαίας του CDU της Μέρκελ τραγούδησαν εμβατήριο των ναζί στην επέτειο της «Νύχτας των Κρυστάλλων» (video)
Επαναπροώθηση προσφύγων που διαπράττουν εγκλήματα, ακόμη και προς την Συρία, όπου γίνεται ακόμη πόλεμος;
Το θέμα ήγειρε η ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, για να συναντήσει την αντίσταση ακόμη και του συντηρητικού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Οι δύο άλλοι υποψήφιοι πιστεύουν ότι από τις επαναπροωθήσεις πρέπει να εξαιρούνται όσοι προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, τάσσονται ωστόσο υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κανόνων χορήγησης ασύλου.
Έχει θέση το Ισλάμ στην Γερμανία;
ΣχετικαΓερμανία: 467 καταζητούμενοι νεοναζί παραμένουν ασύλληπτοιΓερμανία: 467 καταζητούμενοι νεοναζί παραμένουν ασύλληπτοι
Κανένας από τους τρεις υποψηφίους δεν έχει εκστομίσει αυτή τη φράση, τουλάχιστον όχι ευθέως, όπως το έχει κάνει κατ΄ επανάληψη η ‘Αγγελα Μέρκελ. Αντιθέτως, η ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ έχει δηλώσει ότι αυτή η θέση δεν ωφελεί την Γερμανία, ενώ εντοπίζει το θέμα στο «είδος» του Ισλάμ, εξηγώντας ότι θα πρέπει να είναι συμβατό με τις αρχές της ανοιχτής κοινωνίας. Ο Γενς Σπαν προχώρησε ακόμη περισσότερο, αντιστρέφοντας την πρόταση: «Ανήκει η Γερμανία στο Ισλάμ;», είπε σε μια συνέντευξή του, τονίζοντας ότι τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων που θέλουν να έχουν μέλλον στην Γερμανία έχουν ασφαλώς θέση στην χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι σέβονται την ελευθερία των άλλων θρησκειών και την ισότητα ανδρών και γυναικών. Ο κ. Μερτς, στην προσυνεδριακή συνάντηση του Ντίσελντορφ, ήταν κατηγορηματικός στη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει Σαρία επί γερμανικού εδάφους, τάχθηκε υπέρ του αυστηρού ελέγχου των τζαμιών και των σχολών όπου διδάσκεται το Κοράνι και πρόσθεσε ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Γερμανία πρέπει να σέβονται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους χωρίς κανέναν περιορισμό.
Για το Κλίμα
Η ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ τάσσεται υπέρ της εισαγωγής νομοθεσίας για την προστασία του κλίματος, αρκεί να μην είναι πολύ ριζοσπαστικές.
Ο Φρίντριχ Μερτς, με το βλέμμα σε ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία του κόμματός του με τους Πράσινους, απορρίπτει τις «αφοριστικές» και απόλυτες θέσεις τους για την εγκατάλειψη του άνθρακα και πιστεύει ότι όποιες κινήσεις γίνουν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν την βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας.
Ο Γενς Σπαν από την πλευρά του θεωρεί ότι οι προσπάθειες για το κλίμα πρέπει να συνεχιστούν, δέχεται ωστόσο κριτική ότι σε όλες τις αντίστοιχες ερωτήσεις προτίμησε να παραμείνει ασαφής ως προς το πόσο μακριά θα πήγαινε με νέες πολιτικές.
Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει την οικονομική συνεισφορά της στην ΕΕ;
Οι τρεις υποψήφιοι τοποθετούνται(Πηγή)