Τέλος η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ

Απόφαση-τομή στο υπουργικό για τους νεοπροσλαμβανομένους της ΔΕΗ
Με μοντέλο ιδιωτικών εταιριών θα λειτουργεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας
Διασπάται η ΔΕΠΑ, προχωρά άμεσα η αποκρατικοποίηση

Μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, προκειμένου να έχουν κατοχυρωθεί συνταγματικά οι προϋποθέσεις για την απόδοση του δικαιώματος ψήφου στον τόπο κατοικίας τους για τους Ελληνες του εξωτερικού. Μάλιστα, στο επόμενο δεκαπενθήμερο τόσο αυτό όσο και το νομοσχέδιο για την απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών θα δοθούν στα κόμματα της αντιπολίτευσης για διαβούλευση.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων με βάση τα 4+1 σημεία συναίνεσης που επιτεύχθηκε στη διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια μεγάλη επιτυχία, καθώς επιλύεται ένα πρόβλημα δεκαετιών, και προέτρεψε τα μέλη της κυβέρνησης «να στηρίξετε ισχυρά και επιθετικά αυτή την επιτυχία του πολιτικού συστήματος να εξηγηθεί στην κοινή γνώμη, γιατί έπρεπε να βρεθεί στήριξη από 200 βουλευτές».

Τα 4+1 σημεία συναίνεσης των κομμάτων στο νομοσχέδιο είναι τα εξής: Πρώτον, η διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα στα εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία και άλλους κατάλληλους χώρους. Ουσιαστικά η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τη θέση της για την επιστολική ψήφο.

Δεύτερον, η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και στην κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων.

Τρίτον, οι βουλευτές Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15 και οι εκλογές του εξωτερικού θα ψηφίζουν (χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο του κόμματος της αρεσκείας τους. Στα κόμματα εναπόκειται αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από τον Ελληνισμό της διασποράς. Τέταρτον, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν όσοι λείπουν τα τελευταία 35 χρόνια από την Ελλάδα, ωστόσο έχουν διαμείνει εντός της χώρας για δύο χρόνια αυτή την 35ετία και ταυτόχρονα διαθέτουν ενεργό ΑΦΜ.

Το σημείο αυτό, μάλιστα, για τον χρόνο απουσίας από την Ελλάδα και τον ενεργό ελληνικό ΑΦΜ, θα προστεθεί στο αναθεωρημένο άρθρο 54 του Συντάγματος.

Το μήνυμα που εκπέμπεται και αντανακλά και τη συζήτηση που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο είναι η δικαιολόγηση των συμβιβασμών της κυβέρνησης με τις θέσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξευρεθούν οι τουλάχιστον 200 βουλευτές που απαιτούνται για την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ ένας τέτοιος νόμος.

Την ίδια ώρα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε και τη σύσταση επιτροπών, μια έγκριση που, όπως φαίνεται, γίνεται για την εξυπηρέτηση ημετέρων. Μάλιστα, συστάθηκε χθες επιτροπή για την… αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας με επικεφαλής τον Ελληνοκύπριο νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη και αναπληρωτή του τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου και διευθυντή του ΙΟΒΕ Νικόλαο Βέττα. Επίσης, αποφασίστηκε η σύσταση διυπουργικής επιτροπής διακυβέρνησης δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και η σύσταση διυπουργικής επιτροπής για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.