Ζήσης Ψάλλας
Οι γυναίκες με πυκνά στήθη ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού πρέπει να αρχίσουν να κάνουν μαστογραφίες από την ηλικία των 30 ετών και όχι των 50 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA), βασίζονται σε στοιχεία από 31 κράτη μεταξύ των ετών 2008 και του 2015.
Η πυκνότητα του μαστού δεν λογίζεται ως «κόκκινο πανί» από τους ακτινολόγους επειδή δεν είναι τόσο απειλητική όσο οι γενετικοί παράγοντεςΗ Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και άλλοι οργανισμοί έχουν δώσει οδηγίες για τις γυναίκες με σαφείς παράγοντες κινδύνου να παρακολουθούνται από την ηλικία των 40 ετών. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις γυναίκες στις ηλικίες των 30 ετών ή νεότερες.
Η νέα έκθεση, η οποία βασίζεται σε πέντε εκατομμύρια μαστογραφίες σε ολόκληρη την Αμερική, διαπίστωσε ότι ο καρκίνος εντοπίστηκε εξίσου συχνά μεταξύ των γυναικών υψηλού κινδύνου στην ηλικία των 30 ετών και των γυναικών μέσου κινδύνου στην ηλικία των 40 ετών.
«Οι γυναίκες κάτω των 40 ετών δεν ήταν στο επίκεντρο της προσοχής μας όσον αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού», δήλωσε η Cindy S. Lee, MD, επίκουρη καθηγήτρια ραδιολογίας στο NYU Langone Health, στη Νέα Υόρκη. Και πρόσθεσε: «Όλοι μιλάνε για το εύρος ηλικίας 40-49 ετών και όχι το 30-39. Είναι δύσκολο να μελετήσετε αυτή την ομάδα επειδή οι περισσότερες γυναίκες δεν λαμβάνουν μαστογραφίες, αλλά ορισμένες από αυτές τις νέες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και μπορεί να χρειαστούν προηγούμενη ή συμπληρωματική εξέταση».
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Βάση Δεδομένων Μαστογραφίας, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της ανίχνευσης των γυναικών στην ηλικία των 30 ετών με παράγοντες κινδύνου έναντι των γυναικών στην ηλικία των 40 ετών χωρίς παράγοντες κινδύνου.
Η πυκνότητα του μαστού
Υπάρχει μια πληθώρα διαφορετικών τρόπων μέτρησης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά η ομάδα της Lee επέλεξε «έναν απλούστερο και πιο περιεκτικό τρόπο», που περιλαμβάνει τους περισσότερους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού και της ηλικίας. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μοντέλα κινδύνου, οι ερευνητές ταξινόμησαν επίσης μια γυναίκα ως «υψηλού κινδύνου» αν είχε πυκνά στήθη.
Η πυκνότητα του μαστού δεν λογίζεται ως «κόκκινο πανί» από τους ακτινολόγους επειδή δεν είναι τόσο απειλητική όσο οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου ή το οικογενειακό ιστορικό. Ωστόσο, βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο των ερευνητών. Επιπλέον, δεν υπάρχει τρόπος να γίνει γνωστό εκ των προτέρων ποια γυναίκα έχει πυκνά στήθη, ο μόνος τρόπος είναι η χρήση μαστογραφίας. Τέλος, η πυκνότητα του μαστού αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Οι νεότερες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν πυκνά στήθη επειδή τα στήθη γίνονται πιο λιπαρά καθώς περνούν τα χρόνια. …
Πηγή: https://www.zougla.gr