Σε μία ακόμα ιδεολογικού χαρακτήρα αντιπαράθεση εξελίχθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος επί της ενότητας των άρθρων 4-25, τα οποία εμπίπτουν στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και στα οποία εντάσσεται και το επίμαχο άρθρο 16 παράγραφος 5, που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπεραμύνθηκε της πρότασης του για την αναθεώρηση των άρθρων που αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τονίζοντας την ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.
Παράλληλα, απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για την αλλαγή του άρθρου 16, που θα επιτρέψει την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατά των τροποποιήσεων των άρθρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιτείνοντας ότι είναι επαρκείς οι συνταγματικές προβλέψεις σε ότι αφορά την προάσπιση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Την ίδια θέση εξέφρασε και η ΔΗΣΥ.
Με την πρόταση της ΝΔ να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, έχουν ταχθεί και οι ΑΝΕΛ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή την απορρίπτουν. Επίσης το ΚΚΕ απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές που αφορούν την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, υποστήριξε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση αποκαλύπτει τις ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων.
Από τη μια υπάρχει η αντίληψη του κέρδους και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είπε και από την άλλη η αντίληψη της κρατικής προστασίας των κοινωνικών ομάδων.
«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύουν στο να απολαύσουν τα κοινωνικά δικαιώματα όλοι και να μην ξαναφτάσουμε ποτέ σε αυτό που συνέβη το 2012 που με μια απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου αποφασίστηκε σε μια μέρα να μειωθούν κατά 32%. Πρέπει να θεσπιστεί ο κατώτατος μισθός» επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοδουλοπούλου και πρόσθεσε:
«Βρισκόμαστε σε μια συζήτηση που αποκαλύπτει τις ιδεολογικές αντιλήψεις που έχει ο καθένας σε αυτά τα ζητήματα. Η διαφορά μας σε σχέση με την πρόταση της ΝΔ, είναι ότι εμείς μιλάμε για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, για κοινωνικό δικαίωμα στην δημόσια υγεία, στην παιδεία, στο νερό και στο ηλεκτρικό ρεύμα που πρέπει συνταγματικά να κατοχυρωθούν και έχει τεράστια διαφορά από την ερμηνεία ότι το κράτος τα παρέχει αυτά».
Επίσης, η κ. Χριστοδουλοπούλου, κατηγόρησε όσους αντιτίθενται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που απεχθάνονται στην πραγματικότητα τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως είπε.
«Αν μας κατηγορούν ότι το στοιχειώδες δίχτυ κοινωνικής προστασίας που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε είναι λαϊκισμός και ότι είναι παροχολογία όλα τα μέτρα που ψηφίζει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, περιφρονούν τον λαό» σημείωσε και συνέχισε.
«Η άλλη αντίληψη, θεωρεί ότι όλοι οι κρίσιμοι τομείς πρέπει να περάσουν στην ιδιωτικοποίηση και εμφανίζεται το κράτος να μισεί τα κοινωνική αλληλεγγύη. Εμείς είμαστε σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Και είναι μεγάλο πλεονέκτημα που η Αριστερά βρίσκεται στα πράγματα για να καταγράψει την άλλη αντίληψη».
«Δίνω μια πολιτική ευχή. Όπως το σοκ του παγκόσμιου πολέμου οδήγησε στην άνθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων έτσι να ευχηθώ το σοκ της παγκοσμιοποίησης και της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης να συντελέσει στην αναγέννηση τους. Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί να φωτίσει αυτή τη νέα εποχή να της ανοίξει δρόμο. Πρέπει ως Αριστερά, να πρωταγωνιστήσουμε στην κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών ζητημάτων, που για εμάς αποτελούν σημαία αλλά και κόκκινη γραμμή η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, της ΔΕΗ, της παιδείας των πανεπιστημίων της υγείας για όλους. Πρέπει να δείξουμε στη πράξη ότι δεν είμαστε ίδιοι» υπογράμμισε.
Ακόμα η κ. Χριστοδουλοπούλου εξέφρασε τη διαφωνία της με όσα υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόσο για τα ατομικά και κοινωνικά ζητήματα, ότι δεν χρειάζεται καμία απολύτως συνταγματική αλλαγή.
«Διαφωνώ απόλυτα για την ερμηνεία της αξίας του κοινωνικού κράτους που έδωσε ο κ. Βενιζέλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει, εύχεται και επιδιώκει τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και την ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που επλήγησαν βάναυσα από την κρίση» επεσήμανε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, συνδέοντας το «με την τύχη συνολικά…
Πηγή: https://www.zougla.gr