ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗ, στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο μίλησε ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης.

«Οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 ευνοϊκή συγκυρία για την Τ.Α. να “επιβάλει” λύσεις και να καθορίσει την ατζέντα” ήταν το θέμα της ομιλίας του Απόστολου Κοιμήση.

Αναλυτικά:

«Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται με ένα ακροατήριο που, όπως ήδη προκύπτει, έχει επαρκέστατη περίσκεψη για το τι δέον γενέσθαι στους θεσμούς τοπικής Δημοκρατίας. Σε αντιδιαστολή, δηλαδή, με τη χθεσινή, που μάλλον ήταν συνεδρίαση παραίτησης ή πλήξης.

2019: ΜΕΙΩΣΗ ΠΟΡΩΝ – ΠΑΓΟΣ” ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Θέλω να κάνω μια διόρθωση στον κ. Υπουργό, που προσωπικά με απογοήτευσε, γιατί σε ένα Συνέδριο το οποίο κλείνει μια 5ετή θητεία, ο ΥΠΕΣ πρέπει να ανοίγει το πλαίσιο της προοπτικής για το θεσμό, όχι να περιορίζεται σε απολογιστική ομιλία, η οποία μάλιστα περιλάμβανε και ορισμένες ανακρίβειες.
Δεν είναι μεταβιβαστικές πληρωμές τα χρήματα για τα ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ επιδόματα, που μας αφαιρούνται στον υπό ψήφιση Π/Υ του 2019 στη Βουλή.
Ήταν ΚΑΠ. Ο νόμος περιγράφει με σαφήνεια ότι είναι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, ποσοστά από τις αποδόσεις συγκεκριμένων φόρων βάσει των ισχυουσών διατάξεων του Καλλικράτη.

Πόροι που τώρα φεύγουν από τον Α’ Βαθμό, τους αρπάζει το Κεντρικό Κράτος.

Δεν έχουμε αύξηση, Συνάδελφοι, στα χρήματα που μας αποδίδονται για το 2019.

Όπως και να το κάνετε, με όποια “αλχημεία” και εάν τα υπολογίσετε, οι μεταβιβάσεις που προβλέπει ο τακτικός Π/Υ του 2019 για τον Π/Υ της Τ.Α. ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ.

Έχουμε δε μείωση στις επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), για μια ακόμα φορά, κατά 171 εκατομμύρια € μέσα σε ένα έτος (1.198–1.027).

Τη στιγμή που για το 2018, η υποεκτέλεση του ΠΔΕ της Χώρας στο πρώτο 10μηνο παρουσιάζει “μείωση έναντι του στόχου κατά 1.321 εκατ. €”.
Και εάν συνεκτιμήσετε το γεγονός ότι ψηφίζεται στον Π/Υ αύξηση των πλεονασμάτων μας (που φθάνει σε διπλασιασμό πλεονάσματος για το 2018) εν συγκρίσει με το προσχέδιο Π/Υ που είχαν καταθέσει στη Βουλή λίγο πριν, αντιλαμβάνεστε ότι το τοπίο είναι εξαιρετικά απογοητευτικό για το 2019, κατά την άποψή μου, για δύο λόγους.

Ο πρώτος γιατί:

– οι δημοσιονομικοί περιορισμοί,
– οι αλυσιτελείς διαδικασίες του ν.4412/16 περί δημοσίων συμβάσεων, που αναφέρθηκαν προηγουμένως,
– το αναμένομενο φρενάρισμα της ενταλματοποίησης δαπανών εξαιτίας αφενός μεν των διατάξεων του Κλεισθένη (αρ.204 ν.4555/2018) που μας κατήργησε από εκκαθαριστή δαπανών και εντολέα πληρωμών, αφετέρου της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου από 1/1/2019 (παρ.10 αρ.10 ν.4337/2015),

θα προκαλέσουν λιμνάζοντες πόρους στα ταμεία των Δήμων μέσα στο 2019. Στην κρίσιμη δηλαδή περίοδο διεξαγωγής των εκλογών.
Ο δεύτερος διότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι στην περίοδο των εκλογών ορισμένες διαδικασίες, εξαιτίας των εκλογικών διατάξεων, φρενάρουν, δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Άρα λοιπόν, αυτός ο χρόνος προδιαγράφεται ως.

ΑΛΥΤΑ ΤΑ ΜΕΙΖΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΛΛΑΓΕΣ ΥΠΕΣ

Έγιναν δύο αναφορές τροποποιήσεων του Κλεισθένη χθες από τον ΥΠΕΣ. Η μία στις Προεδρίες των Κοινοτήτων, η δεύτερη στην αύξηση του ποσοστού υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων. Καλές εν συγκρίσει με όσα γράφουν μέσα στον Κλεισθένη, αλλά το μείζον πρόβλημα δεν λύνεται.

Και θα ήθελα να απαντήσω σε ορισμένους Συναδέλφους που αναρωτήθηκαν εάν η ΚΕΔΕ έθεσε τα ζητήματα στον Υπουργό: η απάντηση είναι ευθέως ΝΑΙ.
Όταν ανέλαβε ο ΥΠΕΣ, πήγαμε με σαφέστατο Υπόμνημα, που κατέγραφε τις απόψεις των Αιρετών, όπως διατυπώθηκαν στα Συνέδρια που κάναμε εδώ, σε αυτό το ξενοδοχείο και μόνοι μας και με την Ένωση Περιφερειών. Αυτά ακριβώς που εντοπίσατε, τα δώσαμε ως σημεία παρεμβάσεων, για τροποποίηση αυτού του εξαμβλώματος, του Κλεισθένη.

Η απάντηση ήταν ότι η απόφαση όσον αφορά τον εκλογικό σχεδιασμό είναι κυβερνητική, είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει, “ελάτε να κουβεντιάσουμε οποιοδήποτε άλλο θέμα θέλετε”. Αυτή ήταν η κατηγορηματική απάντηση.

Υπάρχουν, λοιπόν, μέσα στο νόμο πολλές διατυπώσεις που εγείρουν ζητήματα. Αναφέρθηκαν. Για παράδειγμα:
– Ποιος από τους δύο πληθυσμούς θα ισχύσει;

O νόμος αναφέρει το μόνιμο πληθυσμό για τις Κοινότητες, τον de facto πληθυσμό για το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αυτό λέει ο νόμος, βάζει ασκήσεις και στα Πρωτοδικεία και στον μηχανισμό που θα υλοποιήσει τις εκλογές, για να δείτε και την πρακτικότητά του, όχι μόνο το πολιτικό σκέλος.

Ακούγεται πως θα διορθωθεί. Μάλιστα, θα διορθωθεί.

Μα υπάρχουν Δήμοι που όταν εφαρμόσεις τον πραγματικό πληθυσμό, έχουν άλλη σύνθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο σε σχέση με την εφαρμογή του μόνιμου. Παθαίνουν μετάπτωση, αλλάζει ο αριθμός.
Αυτοί οι Συνάδελφοι, αυτοί οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια, έχουν αρχίσει να στήνουν Συνδυασμούς.
Πότε θα έρθει η ρύθμιση; Πότε θα γίνει η επανόρθωση; Ή θα παραμείνει το…

Πηγή: https://www.agriniopress.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.