Πωλητήριο στην εναπομείνασα δημόσια περιουσία κρέμασε από το βήμα της 4ης Ευρω-αραβικής Συνόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Καλοδεχούμενη, είναι η διαφαινόμενη ελληνοαραβική συνεργασία στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων είπε ο πρωθυπουργός και παρέθεσε: «Θυμίζω ότι ήδη δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ πολύ σύντομα θα παραχωρηθεί η εκμετάλλευση 10 περιφερειακών λιμανιών, που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, έως το 2042. Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άλλων 23 περιφερειακών αεροδρομίων, και για την παραχώρηση σε ιδιώτες επτά σημαντικών μαρινών, που επίσης ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επίσης θα διαθέσει το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ.»
Υποσχέθηκε όμως στους Άραβες έναν επενδυτικό παράδεισο: «…με τη νέα κυβέρνηση, η οποία προήλθε από την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, είμαστε αποφασισμένοι -και το κάνουμε ήδη- να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα ελκυστικό, επενδυτικό προορισμό. Τα κεφάλαιά σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας. Και θα βρείτε, για πρώτη φορά πιστεύω μια αντιμετώπιση η οποία να αρμόζει με το ενδιαφέρον σας να επενδύσετε στην Ελλάδα.»
Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα golden visa: «Με ειδική τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες, επανεργοποιεί, επίσης, την απόκτηση golden visa μέσω POS. Με όρους, μάλιστα, που ευνοούν τις αγορές ακινήτων και εκτός Αττικής, ώστε οι αξίες των ελληνικών περιουσιών να αυξηθούν και στην περιφέρεια… Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η Αίγυπτος κατατάσσεται 4η στις αιτήσεις για golden visa και ακολουθεί ο Λίβανος. Το ενδιαφέρον είναι έντονο κι από Ιράκ και Ιορδανία. Το μερίδιο του λέοντος ανήκει βέβαια στην Κίνα, με σχεδόν το 60% των αιτήσεων. Όμως, λίγο παραπάνω από το 10% των χορηγήσεων προέρχεται από αραβικές χώρες.»
Μίλησε όμως και για τις επενδύσεις στην Ενέργεια προαναγγέλλοντας πάρτι ιδιωτών: «Το ύψος των συγκεκριμένων επενδύσεων για την εξαετία 2019-2025 στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα προωθούνται δύο σημαντικά έργα: Το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Καβάλας μετατρέπεται, τώρα, σε μια υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου, με προϋπολογισμό 240 εκατομμύρια ευρώ και στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα απαιτήσει συνολικά κεφάλαια τα οποία θα πλησιάζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Προωθούμε, επίσης, υδροηλεκτρικό σταθμό αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία δυναμικότητας 680 MW, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων και ακολουθεί το υβριδικό συγκρότημα σε Σητεία και Ρέθυμνο, στον τόπο μου στην Κρήτη, που θα συνδυάζει αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Θα παράγει 304 MW ετησίως και θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 280 εκατομμυρίων. Την ίδια ώρα, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες στην ενέργεια -με αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα- αγγίζουν τα 4,2 δισ. ευρώ με στόχο να προσφέρουν νέα ισχύ ύψους άνω των 2.300 MW. Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο γέφυρα για να περάσουμε στη νέα εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.»
Αναφέρθηκε στο προσφυγικό μεταναστευτικό λέγοντας ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας: «Θα είμαι, λοιπόν, ειλικρινής: Η χώρα μου δέχεται -ειδικά τους τελευταίους μήνες- ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν και οι περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα. Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως, μία και μόνη χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων.»
Αφιέρωσε μία…παράγραφο για την Τουρκία και αυτή την φορά αναφέρθηκε με με πέντε λέξεις «Στην συμπεριφορά της στο Αιγαίο» προσθέτοντας: «Θα ήταν καλό να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας.»