ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ στην… πρίζα Χαλυβουργική-ΛΑΡΚΟ

Στο https://www.euro2day.gr διαβάσαμε:

Σε κινήσεις προκειμένου να μείνουν στο… ρεύμα η παραγωγική δραστηριότητα, καθώς και 1.170 θέσεις εργασίας, δύο μεγάλων βιομηχανιών, προχωρά η κυβέρνηση. Ο λόγος για τη Χαλυβουργική συμφερόντων Αγγελόπουλου που απασχολεί 170 εργαζόμενους και την κρατική ΛΑΡΚΟ με 1.000.

Η πρώτη χρωστά στη ΔΕΗ 31,8 εκατ. ευρώ, αλλά και 408 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Η δεύτερη, κρατική βιομηχανία με μέτοχο κατά 11,4% μάλιστα και την ίδια τη Δημόσια Εταιρία Ηλεκτρισμού, δεν τηρεί τον διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ρεύματος ύψους 285 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το θέμα των κινήσεων της διοίκησης της ΔEΗ να προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησης των δύο ενεργοβόρων βιομηχανιών, (δηλαδή καταγγελία της σύμβασης προμήθειας ρεύματος με σχετική ειδοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), θορύβησε και απασχόλησε την κυβέρνηση σε υψηλό επίπεδο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, λένε οι ίδιες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης και ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Εκεί έγιναν οι αναγκαίες συνεννοήσεις με εντολές ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο εξεύρεσης συμβιβαστικών λύσεων για τα χρέη προς τη ΔΕH.

Το παρασκήνιο

Κατόπιν τούτου, χθες νωρίς το μεσημέρι, κύκλοι του ΑΔΜΗΕ έκαναν γνωστό ότι η Δημόσια Εταιρία Ηλεκτρισμού θα κοινοποιήσει εντός της ημέρας στον Διαχειριστή επιστολή με την οποία θα αίρεται η δήλωση άρσης εκπροσώπησης της Χαλυβουργικής στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Το γραφείο Τύπου της ΔΕΗ, σε όσους δημοσιογράφους επικοινωνούσαν μαζί του, διέψευδε τη σχετική είδηση.

Ταυτόχρονα, όμως, κύκλοι του Διαχειριστή ενημέρωναν πως η κρατική ΛΑΡΚΟ πέτυχε από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή σε βάρος της εντολής της δημόσιας ΔEΗ για άρση εκπροσώπησης της.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ο αρμόδιος διαχειριστής στα θέματα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρήσεων υψηλής τάσης. Η ΔEΗ αφού είχαν προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες η αποστολή εξώδικων στις δύο βιομηχανίες ζητώντας την καταβολή των οφειλών προχώρησε σε εντολές άρσης εκπροσώπησης των πελατών στην παροχή ρεύματος. Ο ΑΔΜΗΕ τις έλαβε και με βάση τον κανονισμό προμήθειας οι «Χαλυβουργική» και «ΛΑΡΚΟ» είτε θα έπρεπε να αλλάξουν προμηθευτή ρεύματος, είτε να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε να γίνουν αυτοπρομηθευόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή να παίρνουν ρεύμα με βάση την υψηλότερη, σε σχέση με της ΔΕH, Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρεμπορική). Αν δεν συνέβαινε τίποτα από αυτά, τότε ο ΑΔΜΗΕ θα έπρεπε να διακόψει το ρεύμα…

Ο Διαχειριστής ενημέρωσε για τις εξελίξεις αυτές, λένε οι πληροφορίες, το υπουργείο ΠΕΝ, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Σταθάκης πριν από περίπου δύο εβδομάδες να παρέμβει δημόσια και να καλέσει τη ΔΕH στην εξεύρεση λύσης με τη διοίκηση της Χαλυβουργικής.

Η ΔΕH για τη Χαλυβουργική

Χθες λοιπόν, το απόγευμα, η διοίκηση της ΔΕΗ με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι κάλεσε στα γραφεία της «το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Σκινδήλια, για την εξεύρεση λύσης για το υπέρογκο χρέος των 31,8 εκατ. ευρώ, και τον τερματισμό της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της μη πληρωμής των τρεχόντων λογαριασμών. Ο κ. Σκινδήλιας δεσμεύθηκε ότι μετά από σχετική συνεννόηση με την ιδιοκτησία της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ θα υποβάλει στη ΔEΗ σοβαρές προτάσεις την ερχόμενη Δευτέρα 10.12.2018. Κατόπιν των ανωτέρω η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε ότι οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς την εν λόγω εταιρεία μετατίθεται για τη Δευτέρα 17.12.2018», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας, αν και νωρίτερα το μεσημέρι διέψευδε την αλλαγή της στάσης της…

Η Χαλυβουργική, σημειωτέον, βρίσκεται σε τέλμα λόγω των δικαστικών διενέξεων μεταξύ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των υιών του Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου που αφορούν τη διαχείριση της περιουσίας της οικογένειας. Πρόσφατες παρεμβάσεις των τριών προσώπων ανέδειξαν το μέγεθος της σύγκρουσης.

Η ΛΑΡΚΟ

Σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ είναι προφανές ότι η εταιρία σε γνώση των μετόχων της (Δημόσιο με 55,2%, Εθνική Τράπεζα 33,4% και ΔΕΗ 11,4%) προχώρησε στα ασφαλιστικά μέτρα κερδίζοντας χρόνο.

Πηγές του Euro2day.gr, αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα σαν να φαίνεται έστω και αχνά κινητικότητα για το μέλλον της βιομηχανίας νικελίου. Σημειωτέον ότι η ΛΑΡΚΟ έχει καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα πρέπει να τα επιστρέψει στο δημόσιο. Οι λύσεις είναι δύο: Είτε η εκκαθάριση της εν λειτουργία, είτε η εξεύρεση επενδυτή.

Πληροφορίες θέλουν δύο με τρεις ξένες εταιρίες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο υπουργείο ΠΕΝ για τη ΛΑΡΚΟ. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν ως «όχι ακόμη ώριμες τις προτάσεις». Πάντως, το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) θα πρέπει σύντομα να γνωστοποιήσει στην Κομισιόν τις κινήσεις της για(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.