ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΣΑΔΑ» ΝΙΜΙΤΣ ΤΑ… ΜΑΖΕΨΕ ο Ζόραν Ζάεφ για την «μακεδονική γλώσσα»

Μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να μην «τα άκουσε» από την ελληνική κυβέρνηση για τις προκλητικές δηλώσεις του, αλλά τα άκουσε από όλους τους υπόλοιπους.

Αν και στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και αρκέστηκε σε μία χλιαρή και εξισωτική τοποθέτηση περί «μίας ουσιαστικής συζήτησης για το πώς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ούτως ώστε να μην δημιουργούνται αμφιβολίες και παρερμηνείες ως προς το τι λέει η Συμφωνία», ο Μάθιου Νίμιτς λέγεται ότι παρενέβη σε πολύ πιο έντονο ύφος.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ τηλεφώνησε στον Σκοπιανό πρωθυπουργό για να τον επαναφέρει στο «κλίμα της συμφωνίας». Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος διεμήνυσε «πως δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της». Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο των δηλώσεων Ζάεφ, ζήτησε εκ νέου να μην κυρωθεί η Συμφωνία. «Αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων», υποστήριξε.

Μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις, αλλά κυρίως τις αυστηρές προειδοποιήσεις του διεθνούς παράγοντα προς τον ίδιο τον Ζαεφ να μην προκαλεί την τύχη του, εις βάρος της επικείμενης Συμφωνίας, σημειώθηκε μία προσπάθεια ανασκευής των δηλώσεων απ’ τα Σκόπια έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι.

Ήδη οι πρώτες διευκρινιστικές δηλώσεις ήρθαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο των Σκοπίων Μίλε Μποσνιακόφσκι, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA, δήλωσε: «Λυπούμαστε εάν τα σχόλιά του κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

«Όλες οι ενέργειές και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία. Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φροντίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε: «Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών, βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές για τη χρήση των γλωσσών και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επέλεξε να υπενθυμίσει για μία ακόμα φορά πως η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσε η πΓΔΜ, καθώς και τη συμφωνία για την ονομασία, η οποία ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως. Μόλις γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης και να καλωσορίσουμε την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας» ανέφερε.

Παράλληλα, η Αμερική δεν θέλει να καθυστερήσει καθόλου την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η οποία και υπολογίζεται στα μέσα του 2020. «Πρόκειται για έναν απολύτως ρεαλιστικό στόχο», δήλωσε ο υφυπουργός Μάθιου Πάλμερ Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ασιατικές Υποθέσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Σαράγιεβο της Βοσνίας. Στη συνέχεια εγκωμίασε τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποίο χαρακτήρισε «τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη»….

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.