ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΜΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΜΕΤΑ την υπερλιτότητα των 13 δισ. ευρώ

Στο https://www.protothema.gr διαβάσαμε:

Μετά από τέσσερα συναπτά έτη (2015-2018) συνεχούς παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων αντί για τρία που προέβλεπε το 3ο Μνημόνιο, αλλά και με θηριώδη υπερ-λιτότητα ύψους 13 δισ. ευρώ (υπέρβαση πλεονάσματος πάνω τα 10 δισ. ευρώ που ήταν συνολικά ο αναγκαίος στόχος όλων των ετών αυτών), οι δανειστές χαλάρωσαν και στην μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup ενέκριναν “αβλεπί” και χωρίς καμιά συζήτηση τον νέο Προϋπολογισμό για τον 2019, μαζί και τις παροχές 1+1 δισ. για το 2018 και την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων του 2019, καθώς είχαν να λύσουν προβλήματα πολλαπλάσια της Ελλάδος (Ιταλία-Brexit) αλλά και τις ελληνικές διαβεβαιώσεις πως και το 2019 θα τηρηθεί η δέσμευση-στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ.

Ο καταιγισμός παροχών από την κυβέρνηση ήδη ξεκίνησε και μέχρι τις Ευρωεκλογές τουλάχιστον, με δύο μόνον «κόκκινες κάρτες» από τους δανειστές: να μην εξαγγείλει και άλλες προσλήψεις στο δημόσιο, αλλά και να μην ακυρώσει την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Με το βλέμμα στις εκλογές πάντως, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επιχειρήσει ρελάνς, καθώς είναι νωπές και οι προ εξαμήνου δεσμεύσεις πως «όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, δεν θα υπάρξει άνοδος στο ΦΠΑ στα νησιά».

Στα υπόλοιπα μέτωπα πάντως, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επικοινωνιακή επίθεση, με την συμφωνία (ή «μη διαφωνία») των πιστωτών:

1. Μέσα στην ημέρα ενδεχομένως, υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου για παροχή Κοινωνικού Μερίσματος τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, που θα πιστωθούν στους δικαιούχους έως την επόμενη Παρασκευή. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (www.koinonikomerisma.gr) για την υποβολή των αιτήσεων από 1,5 εκατομμύριο ενδιαφερόμενους.

2. Χωρίς «κούρεμα» (αλλά με 4 χρόνια καθυστέρηση και άτοκα) θα επιστραφούν 1 δισ. ευρώ στους δικαστές, ενστόλους, πανεπιστημιακούς, ιατρούς ΕΣΥ και συνταξιούχους των κλάδων αυτών. Η σχετική απόφαση εκδίδεται άμεσα και προβλέπει εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης στην εφάπαξ κράτηση 20%, αντί αναδρομική φορολόγηση ανά έτος όπου αφορούν τα αναδρομικά (και με φόρους 22%-45% ή άλλες κρατήσεις).

3. Με διάταξη στο Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, διαγράφονται πρόστιμα πρατηριούχων καυσίμων ή και όσων υπέπεσαν σε λάθη κάνοντας χρήση των διατάξεων για την «εθελοντική αποκάλυψη» αδήλωτων εισοδημάτων (ν.4446/2016).

4. Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων, ενώ διασώζονται και νέοι συνταξιούχοι «ευγενών ταμείων» που βγήκαν μετά το 2015 στην σύνταξη και θα έβλεπαν μειώσεις άνω του 20% με το νέο τρόπο υπολογισμού στη σύνταξή τους. Το πολυνομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτα όμως για χήρες, αναπήρους, ορφανά και για όσους στερήθηκαν το 2015 ακόμα και την κατώτατη σύνταξη.

5. Αντιθέτως με την πληρωμή Ιανουαρίου, θα αυξηθούν κατά 20-200 ευρώ και οι συντάξεις περίπου 500.000 (κατά τον Πρωθυπουργό) ή 600.000 (κατά τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο) ή 620.000 (κατά τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο) παλαιών συνταξιούχων.

Παρότι μάλιστα δεν θα μειωθούν οι συντάξεις αλλά πολλές θα αυξηθούν, στον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό προβλέπεται ότι για πληρωμές Συντάξεων το 2019 θα διατεθούν 28,387 δισ. ευρώ, λιγότερα και από φέτος (28,662 δισ. ευρώ) αλλά και από το 2017 (περίπου 29 δισ . ευρώ).

Με βάση τις ως τώρα και τις μελλοντικές εξοικονομήσεις, για το 2019 αποφασίστηκε επίσης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30% σε αυταπασχολουμένους, αλλά και η επιστροφή ή συμψηφισμός με μελλοντικές εισφορές των “λάθος” ασφαλιστικών κρατήσεων του 2017, ενώ συνεχίζονται ακόμα όμως και το 2018.

Με τα δεδομένα αυτά, στο β΄τρίμηνο του 2019 (αφού πρώτα οριστικοποιηθούν τον Απρίλιο τα τελικά μεγέθη του πλεονάσματος και του ΑΕΠ του 2018 από την Eurostat), θα κριθεί αν και κατά πόσον ο νέος Προϋπολογισμός κινείται εντός στόχων. Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει ακόμα αν και πώς θα επιστρέψει τελικά στους συνταξιούχους τις κρατήσεις συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (με βάση το ΣτΕ) από το 2015 και μετά, καθώς στον Προϋπολογισμό δεν έχει περιλάβει ούτε 1 ευρώ πρόβλεψη για την καταβολή τέτοιων αξιώσεων που, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου, ανέρχονται σε 4,5 δισ. το έτος.

Δια παν ενδεχόμενον, η κυβέρνηση έχει προβλέψει και ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 (κατά 0,1% του ΑΕΠ ή 199 εκατομμύρια ευρώ). Διαχρονικά πάντως, σχεδόν ποτέ Προϋπολογισμός προ έτους εκλογών δεν έχει πέσει τελικά μέσα στις προβλέψεις του.(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.